Το οριστικό τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας έρχεται στο τέλος Απριλίου με την λήξη ισχύος του υφιστάμενου καθεστώτος το οποίο παρά τις καλές προθέσεις δεν έλυσε το πρόβλημα.
Η εντολή των θεσμών με την αποδοχή της τετράμηνης παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας που διαδέχθηκε με την σειρά του το δις αναθεωρηθέντα νόμο Κατσέλη ήταν ένα: Ενοποιείστε επιτέλους τα 8 διαφορετικά καθεστώτα προστασίας σε ένα ενιαίο όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
Ο αρχικός σχεδιασμός για τα τρία συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης) για το νέο νόμο θα δίνει την δυνατότητα ρύθμιση τους συνόλου των οφειλών του δανειολήπτη αλλά αφού θα έχει προηγηθεί η ρευστοποίηση όλων των ακινήτων και κινητών αξιών που έχει στην κατοχή του. Δεν θα υπάρχει καμία ειδική διάταξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας ( όπως άλλωστε δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη παρά μόνο στην Ελλάδα ) και πλέον ο δανειολήπτης θα καθίσταται περισσότερο υπεύθυνος για την τήρηση της ρύθμισης από ότι παλαιότερα αφού η οριστική απώλεια της θα είναι πολύ πιο εύκολη.
Ένα σημείο που εξετάζουν με πολύ προσοχή τα συναρμόδια υπουργεία οικονομικών και ανάπτυξης σε συνεργασία με τις τράπεζες είναι το πως θα συντμηθεί ο χρόνος της επιλογής και της τελικής ενεργοποίησης της ρύθμισης. Ο νόμος Κατσέλη και αργότερα ο Κατσέλη Σταθάκη κόλλησε στην ουσία στα δικαστήρια με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να υπάρχουν 100.000 παλιές και 70.000 «νέες» αιτήσεις σε εκκρεμότητας.
Το νέο καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας ξεκίνησε με την προοπτική να λύσει το πρόβλημα για περίπου 170.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματίες με δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία .Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης ενεργοποίησης της πλήρως αυτοματοποιημένης πλατφόρμας μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου είχαν ξεκινήσει την διαδικασία ετοιμασίας 34.000 χρήστες έχουν υποβληθεί 690 αιτήσεις έχουν δοθεί 690 αιτήσεις έχουν δοθεί 128 προτάσεις ρύθμισης από τις οποίες έχουν γίνει αποδεκτές . Με δύο λόγια τα νούμερα ήταν απογοητευτικά.
Ένα ακόμη στοιχείο του νέου πλαισίου είναι και η ταχεία εκκαθάριση των 170.000 αιτήσεων του νόμου Κατσέλη αλλά και των περίπου 40.000 – 50.000 που αναμένεται να συγκεντρωθούν μέχρι και το τέλος του Απριλίου μέσω της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας .Η έγκαιρη εκκαθάριση αυτού του “στοκ” των αιτήσεων είναι και το μεγαλύτερο άγχος των τριών συναρμόδιων υπουργείων
Η κοινοτική οδηγία
Ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι ήδη χαρτογραφημένος. Προσδιορίζεται από την Οδηγία ΕΕ 2019/1023 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί πλαισίου για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή της έκπτωση οφειλετών” και στις γενικές ου γραμμές θα ορίζει το νέο πτωχευτικό και για τις επιχειρήσεις αλλά και για να νοικοκυριά.
Η οδηγία αυτή εκτός από την ρευστοποίηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας πριν μπει σε ρύθμιση του συνόλου των οφειλών του προβλέπει επίσης ότι οι πιστωτές θα έχουν προθεσμία τρία χρόνια από την μέρα της πτώχευσης μια επιχείρησης , προκειμένου να διεκδικήσουν οτιδήποτε μέσα από την περιουσία της επιχείρησης και των φυσικών προσώπων που έχουν την ευθύνη του χρέους (εφόσον αυτό δημιουργήθηκε μέσα από επιχειρηματική δραστηριότητα).
Κατόπιν τούτου οι οφειλέτες απαλλάσσονται από τις οφειλές τους.
Επίσης με το νέο καθεστώς η πτώχευση ενός φυσικού ή νομικού προσώπου μπορεί να κηρύσσεται όχι από τον δανειολήπτη αλλά και από του πιστωτές.
H PWC η οποία ενεργεί ως σύμβουλος του δημοσίου θα πρέπει εκτός από το νέο πλαίσιο να δώσει προτάσεις για την αποφυγή δικαστικής εμπλοκής επιτάχυνσης των διαδικασιών και δημιουργία μηχανισμών για την αποθάρρυνση στρατηγικών κακοπληρωτών.
Η πρώτη κρίσιμη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το θέμα θα γίνει στις 16 του μήνα.
Πηγή: news247.gr