O…πολεμος που έχει ξεσπάσει στο ΠΑΓΝΗ συνεχίζεται, με βασικό θεμα τις κλινικές του νοσοκομείου και τη λειτουργία τους, την ώρα που το θέμα έχει φτάσει ξανά στη Βουλή.
Παιδιατρική, Παιδοχειρουργική, Νεφρολογική και Καρδιολογική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου. Κλινικές, όπου η λειτουργία των οποίων έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη ανησυχία, καθώς με αποφάσεις που έχουν φέρει σωρεία αντιδράσεων, είτε συγχωνεύονται, είτε συστεγάζονται, είτε μεταφέρονται σε… αποθήκες.
Η ανησυχία που υπάρχει για αυτές τις εξελίξεις είναι έκδηλη στους ασθενείς, ενώ εκφράζεται μέσα από τις ενέργειες του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και τις ανακοινώσεις του.
Τελευταίο «θύμα» ηταν η Καρδιολογική Κλινική τοσο μεσα απο το σχεδιασμό της για τη μεταφορά της σε μια αποθήκη που θα διαμορφωθεί – όσο αυτό είναι δυνατόν – για να στεγαστεί εκεί η εν λόγω Κλινική, όσο και με την τάση φυγής των γιατρών που τη στελεχώνουν.
Για το θέμα αυτό κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή ο Βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης. Συγκεκριμένα το θέμα της υποστελέχωσης που έχει παρουσιαστεί στην καρδιοχειρουργική κλινική του ΠΑ.Γ.Ν.Η., φέρνουν με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Βαρδάκη, στη Βουλή, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτώντας τον Υπουργό Υγείας για τον τρόπο άμεσης στελέχωσης της κλινικής.
Η αποτροπή του λειτουργικού blackout στο ΕΣΥ, η ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η συνολική αναδιοργάνωση
του δημόσιου συστήματος υγείας αποτέλεσαν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019. Παρά το δυσχερές δημοσιονομικό πλαίσιο και παρά τους περιορισμούς σε προσλήψεις σε σχέση με τις αποχωρήσεις, επιτεύχθηκε σταθεροποίηση στο στελεχιακό δυναμικό του ΕΣΥ και ξεκίνησε η προσπάθεια ενίσχυσης με σημαντικό αριθμό προσλήψεων (μόνιμου και επικουρικού προσωπικού), με νέες δομές, νέες υπηρεσίες και αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ για δημόσιες δαπάνες υγείας από το 4,6% στο 5,2%.
Η εν εξελίξει πανδημία του κορωνοϊού έκανε, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ξεκάθαρη την ανάγκη για ένα ισχυρό και θωρακισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, που θα μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στις έκτακτες ανάγκες που δημιουργούνται λόγω της υγειονομικής κρίσης, όσο και στις σταθερές ανάγκες διαχείρισης της συνήθους νοσηρότητας και των χρόνιων ασθενών. Η κυβέρνηση, παρότι στα λόγια αναγνώρισε έστω και όψιμα τον κομβικό ρόλο και τη σημασία του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην πράξη κινείται σε μια γραμμή «παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης», υπό την πίεση της συγκυρίας και όχι στη λογική της σταθερής ενίσχυσης των δημόσιων δομών.
Τα διαρθρωτικά προβλήματα υπο-στελέχωσης του ΕΣΥ παραμένουν και στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορηθήκαμε, η Καρδιοχειρουργική Κλινική του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.), υποστελεχώνεται σημαντικά, καθώς δύο από τους τέσσερις καρδιοχειρουργοί υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των σχεδίων της Διοίκησης του Νοσοκομείου για μετακίνηση της Μονάδας Εμφραγμάτων σε άλλο ακατάλληλο χώρο εντός του Νοσοκομείου, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από φορείς και ιατρικό προσωπικό αλλά προκάλεσε και την κοινοβουλευτική παρέμβασή μας, με αποτέλεσμα να διαφοροποιηθεί ο σχεδιασμός.
Η αποχώρηση των δύο καρδιοχειρουργών, συμβαίνει σε μία περίοδο που το ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η. είναι Νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid19. Επίσης βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, συνεπώς οι ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν.
Η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ τυγχάνει ευρείας κοινωνικής αποδοχής και πολιτικής συναίνεσης ειδικά αυτή την περίοδο. Η επιχειρησιακή επάρκεια της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η. αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την υγειονομική ασφάλεια ολόκληρης της Κρήτης, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο αγαθό της υγείας, και επιπλέον δε νοείται ακόμα και σήμερα, περιστατικά που χρίζουν καρδιοχειρουργικής αντιμετώπισης να μεταφέρονται σε νοσοκομεία των Αθηνών, επιβαρύνοντας μάλιστα τις εκεί δομές.
Η άμεση στελέχωση της κλινικής είναι επιτακτική ανάγκη. Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Πολάκης Παύλος.
Η λειτουργία των κλινικών
Την ίδια ώρα με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Υγείας, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να επανέλθουν σε ενιαίους χώρους οι λειτουργίες των κλινικών του ΠΑΓΝΗ που διασκορπίστηκαν λόγω Κορωνοϊού και να ενισχυθούν με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
«Για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας του Κορωναϊού, έγινε αναδιάταξη και δεσμεύτηκαν χώροι ορισμένων κλινικών του ΠΑΓΝΗ, οι δραστηριότητες των οποίων διασκορπίστηκαν σε διάφορα σημεία του νοσοκομείου και συγκεκριμένα:
Η παιδοχειρουργική κλινική διασκορπίστηκε στο Β και Γ κτήριο και η νεφρολογική ανάμεσα στο 1ο και 3ο όροφο με αποτέλεσμα αλλού να είναι τα γραφεία των ιατρών, αλλού τα ιατρεία, αλλού οι μονάδες που υποβάλλονται σε θεραπεία οι ασθενείς και αλλού οι χώροι αποθήκευσης των αναλώσιμων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το επεμβατικό ιατρείο της νεφρολογικής κλινικής είναι εντός του χώρου αντιμετώπισης του Covid 19 και δεν μπορεί να λειτουργήσει, όταν υπάρχουν περιστατικά και επιπλέον η νεφρολογική του ΠΑΓΝΗ είναι η μόνη στη Κρήτη που διαθέτει μεταμοσχευτικό ιατρείο και προβαίνει σε συνεδρίες πλασμαφαίρεσης και επειδή σήμερα μετά την πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας μπορεί και πρέπει να γίνει αξιολόγηση και επανεξέταση της χωροθέτησης των δραστηριοτήτων των κλινικών, που έγιναν κάτω από την πίεση των επειγόντων αλλαγών αλλά χρειάζεται και περαιτέρω οργάνωση και στελέχωση τους.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία σε ενιαίους χώρους των κλινικών του ΠΑΓΝΗ που διασκορπίστηκαν λόγω Κορωναϊού π.χ νεφρολογική, παιδοχειρουργική;
2.Θα φροντίσετε για την ενίσχυση των κλινικών με ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα αυτών που έχουν αποδυναμωθεί λόγω αποχωρήσεων, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που αναδείχθηκαν και λόγω Κορωνοϊού;»