Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε ότι «η συνεργασία στον τομέα της φοροδιαφυγής σε διεθνές επίπεδο βοηθά τις μικρότερες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα.
Την ουσία του καινούργιου νομοσχεδίου που εισηγείται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/514 της Ε.Ε. ανέλυσε ο κ. Χάρης Θεοχάρης με ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης και της ψηφοφορίας.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα φορολογίας, επισήμανε ότι «η συνεργασία στον τομέα της φοροδιαφυγής σε διεθνές επίπεδο βοηθά τις μικρότερες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα. Χωρίς τον ΟΟΣΑ δε θα μπορούσαμε να φορολογήσουμε τις πολυεθνικές με ελάχιστο φόρο 15%. Συνεπώς, όποιος δεν ψηφίζει αυτό το νομοσχέδιο, είναι υπέρ της φοροδιαφυγής. Όποιος δεν ψηφίζει αυτό το νομοσχέδιο είναι υπέρ της συνέχισης της υπερχρέωσης της χώρας μας. Όποιος δεν ψηφίζει αυτό το νομοσχέδιο, δε θέλει την επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα μας».
Ο κ. Θεοχάρης εξήγησε επιπλέον ότι «με το νέο σ/ν, το δεύτερο του υπουργείου μας μέσα σε ελάχιστο διάστημα μετά από τις εκλογές του Ιουνίου, εισάγουμε τις απαραίτητες διατάξεις προκειμένου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες σύνδεσης POS και ταμειακών μηχανών. Μια σύνδεση απολύτως αναγκαία, καθώς οι έλεγχοι του καλοκαιριού έδειξαν πολλές επιχειρήσεις που έχουν εισπράξεις χρεώνοντας τις κάρτες των πελατών τους, ενώ δεν εκδίδουν απόδειξη. Γι’ αυτό άλλωστε είχαμε πολλά κλεισίματα και έντονη δραστηριότητα των ελεγκτικών μηχανισμών. Η ΑΑΔΕ φέτος το καλοκαίρι έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της – και εξακολουθεί με τον ίδιο ρυθμό. Αυτό αποδεικνύει και υπογραμμίζει τη βούλησή μας για φορολογική δικαιοσύνη. Τη βούληση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τη μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής, τη μάχη της νομιμότητας ενάντια στην ανομία».
Ο Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε επίσης «αναιμική» και «εκτός θέματος» την κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση για το νέο σ/ν. Και ειδικά για τα ζητήματα του ΤΑΙΠΕΔ τα οποία επιλύει το σ/ν, ο υφυπουργός τόνισε ότι «φέρνουμε τη διάταξη για περισσότερη διαφάνεια και εναλλακτικές στο πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ και η αντιπολίτευση αντιδρά; Τώρα που το υπόμνημα της Ένωσης Δικαστών του Ελεγκτικού ήταν τόσο θετικό για τις διατάξεις και κονιορτοποιεί τις αντιρρήσεις, η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να μην ψηφίζει;».
Κλείνοντας την παρέμβασή του στη Βουλή, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «η χώρα μας, όσο έχει το μεγαλύτερο χρέος στην Ε.Ε., για να το μειώσει αυτό το χρέος θα πρέπει να αξιοποιεί την περιουσία της. Αυτό επιτάσσει η προσπάθεια κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, αυτό επιτάσσουν οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, αυτό επιτάσσει η οικονομική θεωρία και αυτό τελικά επιτάσσει η κοινή λογική. Αλλά, βέβαια, η αντιπολίτευση μπορεί, λόγω ιδεοληψίας, να διαφωνεί με την κοινή λογική».