Ριζικές αλλαγές στον τρόπο επιβολής και είσπραξης του ΦΠΑ για τις αγορές που πραγματοποιούνται μέσω του διαδικτύου φέρνει η Ε.Ε. Η μεγάλη φοροδιαφυγή που συντελείται στις συναλλαγές μέσω του ίντερνετ αναγκάζει την Ε.Ε. να προχωρήσει στη θέσπιση κανόνων που θα περιορίσουν τις απώλειες που έχουν τα κράτη μέλη στον ΦΠΑ.
Σημειώνεται ότι οι χώρες της Ε.Ε. απώλεσαν έσοδα ΦΠΑ 93 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι περί τα 25 δις. ευρώ των απωλειών αφορά φοροδιαφυγή που συντελείται στις διασυνοριακές συναλλαγές. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ε.Ε., το νέο σύστημα εισάγει την ψηφιακή υποβολή στοιχείων σε πραγματικό χρόνο για τους σκοπούς του ΦΠΑ με βάση την ηλεκτρονική τιμολόγηση, η οποία θα παρέχει στα κράτη μέλη τις πληροφορίες που απαιτούνται για να εντείνουν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ιδίως της απάτης τύπου carousel.
Η μετάβαση στην ηλεκτρονική τιμολόγηση θα συμβάλει στη μείωση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ έως και κατά 11 δισ. ευρώ ετησίως και στη μείωση του διοικητικού κόστους και του κόστους συμμόρφωσης πάνω από 4,1 δισ. €, κατά την επόμενη δεκαετία.
Με βάση του νέους κανόνες οι διαχειριστές των πλατφορμών στους τομείς των επιβατικών μεταφορών και των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων θα καταστούν υπεύθυνοι για την είσπραξη και την απόδοση του ΦΠΑ, στις περιπτώσεις που οι πάροχοι υπηρεσιών δεν το πράττουν.
Παράλληλα,με βάση το ήδη υφιστάμενο μοντέλο “Υπηρεσία μίας στάσης ΦΠΑ/μονοαπευθυντική θυρίδα – One Stop Shop” για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις διαδικτυακές ηλεκτρονικές αγορές, οι προτάσεις θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις που πωλούν αγαθά σε καταναλωτές σε άλλο κράτος μέλος να εγγραφούν μόνο μία φορά για τους σκοπούς του ΦΠΑ σε ολόκληρη την ΕΕ (σε ένα ΚΜ), και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μέσω ενιαίας διαδικτυακής πύλης. Περαιτέρω στις προτάσεις περιλαμβάνονται μέτρα για τη βελτίωση της είσπραξης του ΦΠΑ όπως η υποχρέωση χρήσης της “μονοαπευθυντικής θυρίδας εισαγωγών” για τις πλατφόρμες που διευκολύνουν τις πωλήσεις στους καταναλωτές στην ΕΕ.
Σύμφωνα, με τα στοιχεία της Ε.Ε. το κενό ΦΠΑ στη χώρα μας από τα 4,7 δισ. ευρώ το 2019 περιορίσθηκε στα 3,178 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα είναι η χώρα με την 4η μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020. Παρουσιάζει μείωση στο έλλειμμα ΦΠΑ κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι στο 19,7% του VTTL (θεωρητικά προσδοκώμενα έσοδα υπό πλήρη συμμόρφωση) το 2020, έναντι του 23,4% το 2019.
Σημαντικό ρόλο στη μείωση του κενού ΦΠΑ είχαν η αύξηση του ορίου των ηλεκτρονικών αποδείξεων που έφθασαν στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος και η σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι ηλεκτρονικές συναλλαγές από (αγορές με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα) έφθασαν στα 40,6 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 στα 44,7 δισ. ευρώ.
Από το ποσό των 3,178 δισ. ευρώ που ανέρχεται το κενό ΦΠΑ, ένα τμήμα αφορά στις φοροαπαλλαγές του ΦΠΑ και τους μειωμένους συντελεστές (ανέρχονται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα από τις απάτες, τη φοροδιαφυγή και τις πτωχεύσεις.
Όπως προκύπτει από τας στοιχεία το “κενό” ΦΠΑ από τα 6 δισ. Ευρώ το 2017 έχει περιορισθεί στα 3,178 δισ. ευρώ, το 2021 και αναμένεται να μειωθεί το 2021 κατά 5,7 ποσοστιαίες μονάδες