Τον Απρίλιο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών των 24-48 δόσεων – Οι νέες νομοθετικές διατάξεις ορίζουν ότι η ρύθμιση ισχύει από τις αρχές του 2020, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν είναι ακόμη έτοιμοι για να την ενεργοποιήσουν.
Οι φορολογούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν όχι μόνο παλαιά χρέη προς την Εφορία, αλλά και τις οφειλές του 2019, όπως τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ σε 24 ή 48 δόσεις.
Συγκεκριμένα, οι 24 δόσεις αφορούν σε τακτικές οφειλές, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ ενώ οι 48 δόσεις προσφέρονται ως δυνατότητα για έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς.
Με βάση τη νομοθεσία, οι βεβαιωμένες οφειλές σε Εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, εφόσον δεν έχουν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης την 1η Νοεμβρίου 2019.
Ενώ όμως οι νέες νομοθετικές διατάξεις ορίζουν ότι η ρύθμιση ισχύει από τις αρχές του 2020, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν είναι ακόμη έτοιμοι για να την ενεργοποιήσουν.
Όπως λένε στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης, θα πρέπει να στηθεί από μηδενική βάση μια νέα πλατφόρμα.
Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο όσοι πολίτες θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Η καθυστέρηση οφείλετε σε δύο λόγους:
Έχει καθυστερήσει η έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες και θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος.
H υφιστάμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα της πάγιας ρύθμισης είναι αδύνατον να κουμπώσει στους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης. Για το λόγο αυτό, δημιουργείται από την αρχή μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία σε επόμενο στάδιο θα αποτελέσει την κοινή πλατφόρμα για όλες τις ρυθμίσεις των οφειλών νοικοκυριών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Τι προβλέπει η νέα πάγια ρύθμιση
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΠΑ μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις. Σε 48 δόσεις μπορούν να ενταχθούν οι οφειλέτες έκτακτων οφειλών, όπως ο φόρος κληρονομιάς ή τα πρόστιμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως για τις τακτικές οφειλές των 24 δόσεων δεν απαιτούνται εισοδηματικά κριτήρια. Αντίθετα, για τις έκτακτες οφειλές, οι δόσεις ρυθμίζονται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Αναλυτικά, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματος τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, καθώς και το συνολικό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.
Το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή ως εξής. Για εισόδημα:
Από 0,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ με συντελεστή 4%.
Από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 6%.
Από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ με συντελεστή 8%.
Από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 10%.
Από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 12%.
Από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ με συντελεστή 15%.
Από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 20%.
Πάνω από 100.000 ευρώ με συντελεστή 25%.
Η νέα ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24.
Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από δώδεκα μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά μιάμιση εκατοστιαία μονάδα (1,5%). Η ρύθμιση θα κοστίζει ακριβότερα για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το ανώτατο όριο των δόσεων που θα προβλέπει η ρύθμιση,ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν πληρώσει κάποια δόση, η επανένταξή του στη ρύθμιση θα είναι εφικτή μόνο αν πληρώσει διπλή προκαταβολή. Από το ποσό θα αφαιρεθούν οι δόσεις που ήταν συνεπής και το επιτόκιο θα λάβει προσαύξηση 1,5 μονάδων.
Με την ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση, η Εφορία δεν προχωράει στην αναστολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων που είτε έχουν επιβληθεί είτε θα επιβληθούν. Στις περιπτώσεις που πιστώνονται ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, θα δεσμεύονται και θα κατάσχονται από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του εκάστοτε ανεξόφλητου υπολοίπου των οφειλών που θα έχουν ενταχθεί στη νέα πάγια ρύθμιση.
Η υφιστάμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα της πάγιας ρύθμισης είναι αδύνατον να «κουμπώσει» στους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.
Για το λόγο αυτό, δημιουργείται από την αρχή μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία σε επόμενο στάδιο θα αποτελέσει την κοινή πλατφόρμα για όλες τις ρυθμίσεις των οφειλών νοικοκυριών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Στόχος στην ΑΑΔΕ είναι να διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο όσοι πολίτες θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Να σημειωθεί ότι η νέα πάγια ρύθμιση κρύβει αρκετές «παγίδες» για τους οφειλέτες της Εφορίας.
Η ρύθμιση ναι μεν προβλέπει περισσότερες μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών, σε 24 δόσεις ή σε 48 για έκτακτες οφειλές, όμως έχει πολύ ακριβότερο επιτόκιο 6,5% και δεν ξεμπλοκάρει δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ακόμα ένα ζήτημα που «καίει» όσους έχουν εντάξει τα χρέη τους στη 12άρα πάγια ρύθμιση ή την έχουν χάσει, είναι το κατά πόσο θα δοθεί η δυνατότητα μετάπτωσης στη νέα ρύθμιση των 24 δόσεων.