Τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει η πλατφόρμα για το Market Pass, με την πρώτη δόση να είναι διπλή, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Παράλληλα, μίλησε για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας καθώς και τα προγράμματα που έχουν στόχο την στήριξη των επιχειρήσεων.
Αρχικά ο κ. Παπαθανάσης υπερασπίστηκε το μέτρο του Market Pass λέγοντας πως «είναι καλύτερο από την μείωση του ΦΠΑ. Εάν για παράδειγμα μειώσουμε τον ΦΠΑ από το 13% στο 6%, όπως είχε προτείνει η αντιπολίτευση, στα 520 ευρώ που εμείς δίνουμε 52 ευρώ, το αντίστοιχο ποσό είναι 32 ευρώ. Επομένως, επιμένουμε πως είναι και ένα μέτρο που είναι και δημοσιονομικά σωστό, στηρίζουμε τους οικονομικά πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και μαζί με το καλάθι του νοικοκυριού. Δεν λέμε πως δεν υπάρχει ακρίβεια αλλά είναι εισαγόμενη και εμείς είμαστε πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης».
Για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα που παραμένει υψηλός, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως «στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Όταν εισάγουμε μια πρώτη ύλη από την Ευρώπη, συμπαρασύρει και τις τιμές των προϊόντων που έχουμε και εδώ στην Ελλάδα. Ναι, ροκανίζει το εισόδημα, ναι, είπαμε την αλήθεια ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε το 100% της ακρίβειας αλλά είμαστε κοντά στους πολίτες και κάνουμε ελέγχους στα σούπερ μάρκετ».
Ερωτώμενος για τα ίδια προϊόντα που πωλούνται στην Ελλάδα και την Ευρώπη και γιατί στη χώρα μας είναι πιο ακριβά απάντησε: «υπάρχουν κάποια προϊόντα που μπορεί να συμβαίνει αυτό για λόγους που έχουν σχέση με την παραγωγή, την εισαγωγή και υπάρχουν και άλλα προϊόντα που είναι φθηνότερα στην Ελλάδα. Τα περισσότερα είναι φθηνότερα».
Για το πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το Market Pass, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Είναι για τρεις μήνες. Όσοι έχουν υπόλοιπο από το προηγούμενο Market Pass μπορούν να το χρησιμοποιήσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις φορολογίας πρώτα, να πάρουμε τα δεδομένα του ’22 και όσοι έχουν κάνει αίτηση θα μπουν αυτόματα, εφόσον τα εισοδήματά τους είναι αυτά που έχουμε ζητήσει και οι νέοι που δεν έχουν κάνει αίτηση θα πρέπει να μπουν να κάνουν τον Σεπτέμβριο».
Ο κ. Παπαθανάσης ερωτώμενος σχετικά άφησε να εννοηθεί πως δεν προβλέπεται παράταση του Market Pass, ενώ για το τι προβλέπεται πως θα γίνει μετά τον Οκτώβριο, που λήγει το μέτρο στήριξης, με τις τιμές στα τρόφιμα ανέφερε: «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Γνωρίζετε ότι δημοσιονομικά είμαστε μπροστά στην επενδυτική βαθμίδα με το νομοσχέδιο που φέραμε μπροστά στο 50% των προεκλογικών εξαγγελιών».
Ερωτώμενος για το εάν ζητάει η κυβέρνηση από τους πολίτες να βάλουν «πλάτη» για την επενδυτική βαθμίδα, να κάνουν οικονομία, ή να κοπούν δαπάνες ο κ. Παπαθανάσης απάντησε: «όχι, καθόλου. Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο, είναι στο πρόγραμμα σταθερότητας, 9,1 δις και φέρνουμε το 50% και νομοθετούμε μέσα στον πρώτο μήνα της διακυβέρνησης. Αυτή είναι απόδειξη ότι αυτά τα οποία λέμε τα κάνουμε πράξη».
Επίσης, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε και τα εξής για τα υπόλοιπα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες:
«Προφανώς οι παραλίες θα πρέπει να είναι ελεύθερες για τους πολίτες εκτός από τα σημεία που υπάρχει σύμβαση μεταξύ δημοσίου και παρασιούχου.
* Θέλουμε να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχουμε συνεχώς προγράμματα που θα βγαίνουν όπως το ταμείο ρευστότητας οπού δίνει τη δυνατότητα μέσα από μια εφαρμογή να κάνει αίτηση μια εταιρεία και να πάρει δάνειο. Το 40% του δανείου είναι με μηδενικό επιτόκιο. Αυτό το πρόγραμμα είναι 130 εκατ. ευρώ. Θα βγάλουμε και άλλα προγράμματα για να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις που θα μπαίνει εγγυητής το κράτος σε ποσοστό 80%. Σύντομα θα ανακοινώσουμε και ένα νέο πρόγραμμα που λέγεται Delphi και θα δώσει πολλή μεγάλη στήριξη σε επιχειρήσεις που θέλουν να μπουν σε αναπτυξιακά προγράμματα.
* Τον Σεπτέμβριο βγαίνουν και τα προγράμματα ΕΣΠΑ για νέες επιχειρήσεις, νεοσύστατες και επιχειρήσεις τουρισμού.
* Μέχρι τέλος του Αυγούστου θα αιτηθούμε άλλα 5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
* Η επενδυτική βαθμίδα μας αφορά όλους γιατί θα έχουμε χαμηλότερα επιτόκια και θα προσελκύσουμε δουλειές και επενδύσεις.
* Θα έρθει νομοσχέδιο για τα ενισχύσει τη δράση κατά της φοροδιαφυγής.
* Θέλουμε να μειωθεί η ανεργία και θα το κάνουμε με ανάπτυξη».