Φρένο στα επιδόματα που δεν συνδυάζονται με διαρθρωτικά μέτρα πραγματικής στήριξης των δικαιούχων ώστε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, συνιστά ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, βάζοντας στο “στόχαστρο” το επίδομα γέννας, το επίδομα ανεργίας αλλά και τις επιδοτούμενες προσλήψεις ανέργων.
Για το επίδομα γέννας το οποίο χορηγείται με την γέννηση κάθε παιδιού και κυμαίνεται από 2.400 ευρώ ως 3.500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, ο ΟΟΣΑ ανατρέποντας τη θεωρία που λέει ότι τα επιδόματα θα βοηθήσουν στο δημογραφικό, επισημαίνει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να στηρίζονται με υποδομές φύλαξης των παιδιών τους ώστε να μπορούν να εργαστούν αντί των υψηλών επιδομάτων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην έκθεσή του “Οι χαμηλές δαπάνες για τη φροντίδα των παιδιών έρχονται σε αντίθεση με τα υψηλά επιδόματα τοκετού. Απαιτείται βελτίωση της πρόσβασης στη φροντίδα των παιδιών με τη μετατόπιση των δημόσιων δαπανών από τα επιδόματα τοκετού σε εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας”.
Το επίδομα γέννησης αποτελεί ένα από τα μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας, χωρίς ωστόσο να έχει φέρει αποτελέσματα στην αύξηση των γεννήσεων. Το μέτρο αποτελεί στην ουσία μια ενίσχυση για τα έξοδα τοκετού ενώ ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι θα πρέπει οι γονείς και κυρίως οι γυναίκες να στηριχθούν σε υποδομές παιδικής μέριμνας που σήμερα δεν επαρκούν ώστε να έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται. “Παρά την κάποια πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, οι δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες παιδικής μέριμνας εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας”, επισημαίνεται στην έκθεση.
Για τα επιδόματα ανεργίας ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι καλύπτουν μικρό μόνο ποσοστό των ανέργων και δεν προστατεύουν τους δικαιούχους από τη φτώχεια, ενώ αποδυναμώνουν τα κίνητρα για απασχόληση μεταξύ των χαμηλόμισθων. Προτείνει δραστική μεταρρύθμιση των παροχών ανεργίας συνολικά ώστε να συνδεθούν με τις προηγούμενες αποδοχές και να αυξηθεί η διάρκειά τους με βάση το ιστορικό των εισφορών που κατέβαλαν οι άνεργοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, ενώ συνιστά να βελτιωθούν τα κίνητρα εργασίας.
Κίτρινη κάρτα δείχνει στα προγράμματα απασχόλησης και προτείνει την εξισορρόπηση του υψηλού μεριδίου στήριξης για άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας προς περισσότερη κατάρτιση και παροχή συμβουλών στους ανέργους.
Με απλά λόγια ο ΟΟΣΑ λέει στην κυβέρνηση να περιορίσει τις επιδοτήσεις για τις προσλήψεις ανέργων με πλήρη κάλυψη μισθού και εισφορών για τους εργοδότες και να ρίξει το βάρος των δαπανών σε περισσότερη κατάρτιση των ανέργων καθώς όπως αναφέρει “οι εργοδότες συχνά δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους με τις δεξιότητες που χρειάζονται”. Επικρίνει όμως και τους παρόχους κατάρτισης επισημαίνοντας ότι παρά τις αυξανόμενες ανάγκες κατάρτισης και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη αξιολογήσεων βάσει επιδόσεων για τους παρόχους, η συμμετοχή στη διά βίου μάθηση είναι χαμηλή και η ποιότητα της κατάρτισης ανομοιογενής. Κατά τον ΟΟΣΑ απαιτείται να διασφαλίζεται η ποιότητα των παρόχων κατάρτισης μέσω τακτικών αξιολογήσεων ποιότητας και βελτιωμένων πιστοποιήσεων των μαθημάτων εκπαίδευσης ενηλίκων.
Παράλληλα σημειώνει ότι οι δεξιότητες των νέων δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στη ζήτηση της αγοράς εργασίας ενώ η πρόσβαση στην επαγγελματική εκπαίδευση είναι χαμηλή και οι σπουδαστές δεν διαθέτουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις μελλοντικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας, συστήνοντας την ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την αύξηση του μεριδίου της κατάρτισης στον χώρο εργασίας.
Από το στόχαστρο των τεχνοκρατών του ΟΟΣΑ δεν ξεφεύγουν και τα επιδόματα κοινωνικής προστασίας καθώς στην έκθεσή του αναφέρει ότι το δίχτυ κοινωνικής προστασίας είναι κατακερματισμένο οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας είναι ετερογενείς και το επίπεδο των παροχών ελάχιστου εισοδήματος είναι χαμηλό. Προτείνει την ενοποίηση των διαφόρων προγραμμάτων στήριξης για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και απλούστευση των όρων επιλεξιμότητας, με παράλληλη αύξηση του επιπέδου των παροχών ελάχιστου εισοδήματος.
Μείωση δαπανών για συντάξεις
Από την έκθεση δεν θα μπορούσε να λείπει το ασφαλιστικό καθώς ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών και συνιστά τη σταδιακή μετατόπιση των δημόσιων δαπανών προς τομείς που στηρίζουν την ανάπτυξη, συγκρατώντας παράλληλα τις δαπάνες για προσλήψεις προσωπικού σο Δημόσιο.
Πηγή: capital.gr