Ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός της ΕΕ αναμένεται να διεξαχθεί πριν το τέλος του 2023, και θα διατεθούν 800 εκατ. ευρώ που θα αντληθούν από το Ταμείο Καινοτομίας της Ένωσης.
Η πρώτη δημοπρασία για την υποστήριξη της πράσινης παραγωγής υδρογόνου στην Ευρώπη θα βοηθήσει να υπάρξει μια πρώτη εικόνα για την προσφορά και τη ζήτηση σε αυτή την αναδυόμενη αγορά της ΕΕ.
Τράπεζα Υδρογόνου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας Τράπεζας Υδρογόνου τον Μάρτιο του 2023, με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα κόστους μεταξύ καθαρού πράσινου υδρογόνου και της τρέχουσας παραγωγής μπλε υδρογόνου που παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα που εκπέμπουν άνθρακα.
Το ανανεώσιμο υδρογόνο που παράγεται από την ηλεκτρόλυση του νερού θεωρείται πιθανή πρώτη ύλη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα για τη βιομηχανία, ένα καύσιμο για βιομηχανικούς τομείς που είναι δύσκολο να ηλεκτροδοτηθούν ενώ αποτελεί και ένα τρόπο αποθήκευσης ενέργειας.
Σημαντικό κόστος παραγωγής
Η ΕΕ στοχεύει να φτάσει τους 20 εκατομμύρια τόνους παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, εκ των οποίων οι μισοί θα πρέπει να καλυφθούν από εγχώριες προμήθειες. Ωστόσο, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου εξακολουθεί να κοστίζει περισσότερο από την παραγωγή μπλε υδρογόνου ενώ η δυναμικότητα ηλεκτρολυτών είναι 40 GW σήμερα, σε σύγκριση με τα 160 GW που απαιτούνται σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η ανάγκη οικονομικής υποστήριξης οδήγησε στην Τράπεζα Υδρογόνου ενώ η ανάπτυξή του θα χρειαστεί και κρατική βοήθεια και κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για τον COVID-19.
Στήριξη των επενδύσεων
Στη συνάντηση της Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον και του Υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, που έγινε πρόσφατα, αποφασίστηκε η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου, με το γερμανικό πρόγραμμα H2Global, για τη στήριξη των επενδύσεων στα κράτη μέλη.
Όπως δήλωσε η Επίτροπος, «το σχέδιο RePowerEU έδωσε σαφή ώθηση (…). Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία και να αναπτύξουμε τον πρώτο ευρωπαϊκό πλειστηριασμό με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου, ανοικτό σε όλες τις χώρες της ΕΕ».
Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Χάμπεκ, η Γερμανία πρόκειται να επενδύσει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ στην αγορά υδρογόνου τα επόμενα χρόνια, με τις πρώτες δημοπρασίες να πραγματοποιούνται ήδη.
«Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε αυτό το βήμα προς τα εμπρός προκειμένου να παραμείνουμε αξιόπιστοι στην εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για το υδρογόνο», σημείωσε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, διευθύνων σύμβουλος της Hydrogen Europe.
«Θα χρειαστούμε περισσότερο ανανεώσιμο υδρογόνο από ό,τι μπορούμε να παράγουμε εντός της ΕΕ (…) και το χρειαζόμαστε επίσης σε ανταγωνιστική τιμή», πρόσθεσε.