«Μένουμε Ελλάδα» είπαν 10.000 νέοι από 25 έως 39 ετών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ( ΔΥΠΑ) πρωην ΟΑΕΔ.
Η υποδιοικήτρια Γιάννα Χορμόβα λέει στο ΒΝ ότι ο στόχος είναι μέχρι τέλος του έτους είναι: Οι νέοι που επιλέχθηκαν να έχουν μπει στο σπίτι τους.
Ωστόσο, η γραφειοκρατία καραδοκεί και εμποδίζει την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ακινήτου στον νέο δικαιούχο διότι τα υποθηκοφυλακεία της χώρας δίνουν χρόνο μεταγραφής μετά που δύο και τρεις μήνες με αποτέλεσμα ο δικαιούχος του προγράμματος να νιώθει ότι δεν προλαβαίνει τη διαδικασία και φοβάται ότι θα χάσει την ευκαιρία.
Η υποδιοικήτρια κα Χορμοβα λέει κατηγορηματικά ότι κανένας δεν χάνει τίποτα διότι ο ενδιαφερόμενος με μία απλή αίτηση προς την τράπεζα που έχει επιλέξει θα ζητήσει παράταση του και το αίτημα θα έρθει άμεσα προς συζήτηση στη ΔΥΠΑ η οποία να σημειωθεί έχει συστήσει ειδική επιτροπή, που συνεδριάζει κάθε Παρασκευή, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των τραπεζών.
Η Επιτροπή αντιμετωπίζει αντίστοιχα ζητήματα, δηλαδή δίνουν επιπλέον χρόνο. Ο αρχικός σχεδιασμός για την ολοκλήρωση της σύμβασης ήταν έξι μήνες συν δύο μήνες και με την παρέμβαση της Επιτροπής της ΔΥΠΑ επεκτείνεται επιπλέον κατά περίπτωση σημειώνει η κα Χορμόβα.
Η πρώτη εκταμίευση των 81 εκατ. ευρώ για 823 συμβάσεις.
Οι πρώτοι που γεύτηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι 823 δικαιούχοι και για το σκοπό αυτό εκταμιεύτηκε το ποσό των 81 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της ΔΥΠΑ προσδοκά ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει δοθεί το σύνολο του ποσού που είναι στο 1 δισ. ευρώ. Όμως, οι ανάγκες των νέων έφταναν στα 3 δισ ευρώ και αντιστοιχούν σε 30.000 δικαιούχους με βάση τα κριτήρια του προγράμματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κα Χορμόβα, οι δικαιούχοι του προγράμματος ανέρχονται σε 9.562 δικαιούχους μέχρι την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.
Η πλατφόρμα άνοιξε στις 3 Απριλίου και ολοκληρώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ανήλθε σε 40.000 εκ των οποίων οι 12.000 αιτήσεις δεν εκπλήρωσαν τους όρους της προκήρυξης όπως την ηλικία ή είχαν κάποιο ακίνητο στην κατοχή τους.
Σε εκκρεμότητα προς εξέταση είναι 3000 αιτήσεις με αποτέλεσμα περισσότερες από 20.000 να μην ικανοποιηθούν διότι το ποσό είναι συγκεκριμένο και ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.
Οι καινοτομίες του προγράμματος είναι ότι στη συνέχεια ο κάτοχος του ακινήτου μπορεί να το πουλήσει όταν δεν ικανοποιεί τις ανάγκες της οικογένειας, όπως και να το μισθώσει αλλά θέλει ειδική άδεια διότι η ΔΥΠΑ δεν θέλει το πρόγραμμα να γίνει επενδυτικό αλλά να καλύψει στεγαστικές ανάγκες των νέων. Στο ενδεχόμενο ένα ζευγάρι αποκτήσει τρία παιδιά δεν θα πληρώνει τόκους για το κεφάλαιο της τράπεζας.
Σε ένα δάνειο 100.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας τα 75.000 ευρώ δόθηκαν από το κράτος και τα υπόλοιπα 25.000 ευρώ προέρχονται από την τράπεζα. Ο δικαιούχος θα πληρώνει επιτόκιο για το ποσό της τράπεζας με τη μηνιαία δόση ανέρχεται μέχρι τα 300 ευρώ που καλύπτει με το παραπάνω το μέσο ενοίκιο της αγοράς ενώ μετά την αποπληρωμή του δανείου το ακίνητο θα είναι δικό του.
Τα ακίνητα που είχαν οικοδομική άδεια πριν το 2008 ήταν επιλέξιμα με βάση το πρόγραμμα.
Οι δικαιούχοι του προγράμματος συμμετέχουν οικονομικά σε ποσοστό 10%, δηλαδή θα πρέπει να διαθέτουν κομπόδεμα για να καλύψουν τα κόστη της μεταγραφής του ακινήτου την αμοιβή του μηχανικού του συμβολαιογράφου τα οποία μπορεί να φτάνει μέχρι τις 20.000 ευρώ.
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης κάλυψε τις πραγματικές ανάγκες στέγασης ενός νέου και ενός ζευγαριού. Συνολικά, επωφελούνται με το «Σπίτι μου» 20.000 φυσικά πρόσωπα.
Η ΔΥΠΑ σχεδιάζει δύο ακόμη προγράμματα όπως το «Ανακαινίζω» και «Νοικιάζω» με το συνολικό πρόγραμμα να φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ. Αφορά τους ιδιοκτήτες που έχουν κλειστό ακίνητο. Το δεύτερο είναι το «Κοινωνική Αντιπαροχή» με το οποίο θα αξιοποιηθούν χώροι για την ανέγερση πολυκατοικιών από την ιδιωτική πρωτοβουλία.