«Αύξηση κατά 10,7% των ηλεκτρονικών συναλλαγών καταγράφηκε το 2024 σε σχέση με το 2023. Η σημαντική αυτή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών- από 61,1 δισ. στα 67,7 δισ. ευρώ– καταγράφηκε κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους οπότε και είχε ολοκληρωθεί η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ένα εμβληματικό έργο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής που αποφέρει σημαντικά οφέλη για πολίτες και επιχειρήσεις.
Μέσω της διασύνδεσης, για όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω POS εκδίδεται και το αντίστοιχο παραστατικό μέσω των ταμειακών μηχανών, με αποτέλεσμα να μην αποκρύπτονται έσοδα και με αυτόν τον τρόπο να περιορίζεται σημαντικά η φοροδιαφυγή», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, και προσθέτει:
«Είναι χαρακτηριστικό πως το 2024 επετεύχθη αύξηση φορολογικών εσόδων πέραν του στόχου που είχε τεθεί, της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, κάτι που οφείλεται τόσο στη διασύνδεση POS-ταμειακών όσο και στην επέκταση εφαρμογής του συστήματος myDATA για τις επιχειρήσεις. Οι επιπλέον αυτοί πόροι επέστρεψαν πίσω στους πολίτες μέσω της μείωσης φόρων και εισφορών, ενίσχυσης του εισοδήματος όπως και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Η αύξηση κατά 6,6 δισ. ευρώ των ηλεκτρονικών συναλλαγών το 2024 είναι η πιο ισχυρή απόδειξη ότι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές πέτυχε συμβάλλοντας καθοριστικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Μέσα από αυτήν τη μεταρρύθμιση ενισχύεται το αίσθημα της δικαιοσύνης και ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και παράλληλα αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα που μπορούν να κατευθυνθούν είτε σε στήριξη της κοινωνικής πολιτικής είτε σε περαιτέρω μειώσεις φόρων. Πρόκειται επομένως για μια κοινωνική πολιτική στην πράξη η οποία ήρθε για να μείνει!».
Πιο αναλυτικά, παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένοι κλάδοι με μεγάλη αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2024 σε σχέση με το 2023:
Για το 2025 δρομολογείται η υλοποίηση 4 ακόμη ψηφιακών μεταρρυθμίσεων εκσυγχρονισμού του φορολογικού μηχανισμού με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ήδη από τις αρχές του έτους εφαρμόζεται η καθολική χρήση του myDATA για την δήλωση εσόδων-εξόδων των επιχειρήσεων, ενώ σταδιακά εντός του έτους πρόκειται να εφαρμοστεί το Ψηφιακό Πελατολόγιο, το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής καθώς και η καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου.
Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…
Προπτυχιακά Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…
Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…
Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…
Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ