Γράφει ο Ιωάννης Λίλης
Επίκουρος Καθηγητής Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας
της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης
Πηγή : Ρομφαία
Φωτογραφία : Ρομφαία
«Όποια παρέμβαση κι αν γίνει στην Αγία Σοφία, η ιστορική πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλάξει». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα από την τοποθέτηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, επί της ενδεχόμενης αλλαγής χρήσης του Ναού της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Σεβασμιώτατος την Παρασκευή, 3 Ιουλίου, φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή «Από τις έξι» της ΕΡΤ1, και κατέθεσε την αγωνία του σχετικά με τα διαμειβόμενα το τελευταίο διάστημα στο ζήτημα της μετατροπής ή μη της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος.
«Ασφαλώς, δε μου είναι ευχάριστα και συμπάσχω με όλους τους Έλληνες, με όλους τους Ρωμιούς και με όλους τους Ορθοδόξους», τόνισε εισαγωγικά ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, ενώ εκτίμησε ότι μια πιθανή απόφαση της Τουρκίας για αλλαγή της χρήσης του ιστορικού μνημείου, θα προκαλέσει απογοήτευση σε όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς και αρνητικό αντίκτυπο συνολικά στον χριστιανικό κόσμο.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του ναού της Αγίας Σοφίας και στο γεγονός ότι αποτελεί πλέον ένα διαχρονικό μνημείο του Γένους μας – γεγονός το οποίο δεν πρόκειται να ανατραπεί, όπως επισήμανε, ανεξάρτητα από τις όποιες παρεμβάσεις μπορεί να συντελεστούν.
«Αυτό το οικοδόμημα φτιάχτηκε για έναν συγκεκριμένο σκοπό, για να ειναι ο ναός του Πατριάρχου σε μια συγκεκριμένη εποχή, και εκπροσωπεί ασφαλώς έναν θεσμό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, άσχετα που τώρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να τελούμε τη Θεία Λειτουργία μέσα σε αυτό το μνημείο», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και προσέθεσε: «Ο,τι και να γίνει, όμως, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο ναός αυτός είναι ναός των Ορθοδόξων. Ό,τι και να γίνει, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι ο πρώτος τρούλος που φτιάχτηκε στην ανθρώπινη ιστορία, είναι ο τρούλος της Αγίας Σοφίας. Δεν παύει να είναι ένα μνημείο διαχρονικό, που δείχνει ποιοι είμαστε και τι είμαστε. Και όποια παρέμβαση κι αν γίνει, την ιστορική πραγματικότητα δεν μπορούμε να τη χαλάσουμε».
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε ακόμη στις δυσάρεστες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Μελβούρνη, εξελίξεις που είχαν ως συνέπεια τη διακοπή της δημόσιας λατρείας σε επτά ελληνορθόδοξους ναούς, που βρίσκονται στις περιοχές αυξημένου κινδύνου.
Με την ευκαιρία, εξέφρασε τις ευχαριστίες προς τον κλήρο και τους πιστούς για τη συνεργασία και την κατανόηση που έδειξαν καθ’ όλο το διάστημα της δοκιμασίας της πανδημίας, κατά το οποίο η Ιερά Αρχιεπισκοπή χρειάστηκε να λάβει μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Κλείνοντας δε, υπογράμμισε με έμφαση ότι στην Αυστραλία «έχουμε μια δεύτερη Ελλάδα» και απηύθυνε πρόσκληση προς τους συντελεστές της εκπομπής να οργανώσουν μια αποστολή στους Αντίποδες, προκειμένου να γνωρίσουν και να αναδείξουν το πόσο δυνατή είναι η ελληνική Ομογένεια στην πέμπτη Ήπειρο.