Και το όνομα αυτής: “Μακρίνα Μοναχή”.
Παραμονή της Αγίας Μακρίνας 18/7/2021, έγινε η κουρά της νέας μοναχής Μακρίνας στο Ιερό Ησυχαστήριο Γενεσίου της Θεοτόκου στην Κρήτη.
Πλήθος Κόσμου παρευρέθηκε στη μεγάλη αυτή στιγμή για την ορθοδοξία και είχε την ευκαιρία να λάβει μέρος σε μια ευλογημένη τελετή.
Την μοναχική κουρά (ρασοευχή) της αδελφής Μακρίνας τέλεσε ο Σεβασιμότατος Επίσκοπος Κνωσσού κ.κ. Πρόδρομος Ξενάκης ο οποίος μίλησε για το μέγα μυστήριο της Ορθόδοξης Eκκλησίας το οποίο εισάγει το βαπτισμένο μέλος του σώματος της εκκλησίας σε διαρκή μετάνοια και αδιάκοπη μνεία και μνήμη του Θεού.
Χαρακτηριστικές ήταν οι πατρικές συμβουλές που έδωσε στη νέα μοναχή Μακρίνα ώστε από εδώ και στο εξής να πορεύεται μόνο για την δόξα του Θεού και όχι για τα εντάλματα των ανθρώπων (όπως χαρακτηριστικά ανέφερε) καθώς και οι συμβουλές για την πλήρη υπακοή στην ηγουμένη οσιοτάτη αδερφή Μελάνη. “Θα κάνεις ότι σου λέει η γερόντισσα, σαν να σου το λέει η Παναγία. Έτσι προκόπτει μια μοναχή σε ένα μοναστήρι.” χαρακτηριστικά της ανέφερε.
Δείτε ένα σύντομο απόσπασμα από την Κουρά
Δείτε τον Λόγο του Επισκόπου Κνωσσού
Δείτε εκτενή αποσπάσματα από την Κουρά
Το κομποσκοίνι του Αρχιεπίσκοπου
Από το κρεβάτι της ασθένειας του, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος δεν ξέχασε την αδερφή Μακρίνα. Της έστειλε ως δώρο, μέσω του Επισκόπου Κνωσσού κ.κ. Προδρόμου, ένα από τα κομποσκοίνια του, ώστε να το έχει ως στήριγμα στο νέο αυτό δρόμο του αγγελικού σχήματος.
Στη Κουρά βρέθηκε επίσης ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Βερνιδάκης, ο εφημέριος της μονής του Γενεσίου της Θεοτόκου, πολλοί ιερείς και πλήθος κόσμου.
Η συγκίνηση της μητέρας
Χαρακτηριστική ήταν η σκηνή όταν μπαίνοντας στον Ιερό Ναό η νέα μοναχή Μακρίνα έκανε μετάνοια στην μητέρα της και έπεσε στην αγκαλιά της. Οι δύο γυναίκες έμειναν αγκαλιασμένες για πολλή ώρα και έκλαιγαν και οι δύο από συγκίνηση.
Μακρίνα Μοναχή
Μετά το τέλος της τελετής η νέα μοναχή Μακρίνα, φώναζε συνεχώς το όνομα της και έλαμπε από χαρά, αφού ήταν αρκετά φανερή η επίσκεψη της θείας χάριτος η οποία την είχε επισκιάσει.
Ποια ήταν η Αγία Μακρίνα
Η Αγία Μακρίνα, που ο Θεός την είχε προικίσει με πολλά πνευματικά και σωματικά χαρίσματα, ήταν η μεγαλύτερη αδελφή του Μεγάλου Βασιλείου και του Γρηγορίου Νύσσης.
Ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου, από την ευσεβέστατη μητέρα της Εμμέλεια. Όταν μεγάλωσε, αφοσιώθηκε στην αγαθοεργία και στην ανατροφή των αδελφών της, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πνευματική τους πορεία.
Η Μακρίνα ήταν μνηστευμένη, αλλά ο μνηστήρας της πέθανε. Τότε, μαζί με τη μητέρα της, αποσύρθηκε σε γυναικεία μονή στον Πόντο, κοντά στον ποταμό Ίρη. Εκεί κοντά μόναζε και ο αδελφός της Μέγας Βασίλειος.
Στη μονή πέρασε τη ζωή της με τη μελέτη των Γραφών, την προσευχή, και προπάντων με αγαθοεργίες. Διότι πάντα είχε στο μυαλό της το λόγο του Θεού, που προτρέπει στους ανθρώπους, «ἀγαθοεργείν, πλουτεὶν ἐν ἔργοις καλοίς, εὐμεταδότους εἶναι, κοινωνικούς, ἀποθησαυρίζοντας ἑαυτοὺς θεμέλιον καλὸν εἰς τὸ μέλλον, ἶνα ἐπιλάβωνται τῆς αἰωνίου ζωῆς». ( Α’ προς Τιμόθεον, στ’ 18,19). Δηλαδή, να αγαθοεργούν, να γίνονται πλούσιοι σε καλά έργα, να δίνουν πρόθυμα και σε άλλους τα αγαθά τους, να είναι απλοί και καταδεκτικοί, και έτσι να αποταμιεύουν για τον εαυτό τους στέρεο θεμέλιο στο μέλλον, για να αποκτήσουν την αιώνια ζωή. Μ’ αυτόν τον τρόπο και η Αγία Μακρίνα έζησε και τελείωσε τη ζωή της.
Η Οσια Μακρινα Αδελφη Του Μεγαλου Βασιλειου η οποία έζησε από το 324 έως το 379 μχ εορτάζει στις 19 Ιουλίου εκάστου έτους.
Ιερά Λείψανα
– Μέρος του δεξιού ποδός της Αγίας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους.
– Μέρος της αριστεράς χειρός της Αγίας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Παναχράντου Άνδρου.
– Μέρος του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους.
– Απότμημα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Κύκκου Κύπρου.
Ἀπολυτίκιον (Κατέβασμα)
Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
Σοφίας ἔρωτι, τὸν νοῦν πτερώσασα, κόσμου εὐπάθειαν, ἔμφρονως ἔλιπες, καὶ ἐνδιαίτημα τερπνὸν ἔγενου θείας ἀγάπης· σὺ γὰρ δι’ ἀσκήσεως, καὶ ἠθῶν τελειότητας, νύμφη ἔχρηματισας, τοῦ Σωτῆρος περίδοξος· ὦ πρέσβευε ὑπὲρ τῶν βοώντων χαίροις Μακρίνα θεοφόρε.
Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Ἐν σοὶ Μῆτερ ἀκριβῶς διεσώθη τὸ κατ᾽ εἰκόνα· λαβοῦσα γὰρ τὸν σταυρόν, ἠκολούθησας τῷ Χριστῷ, καὶ πράττουσα ἐδίδασκες, ὑπερορᾷν μὲν σαρκός, παρέρχεται γάρ· ἐπιμελεῖσθαι δὲ ψυχῆς, πράγματος ἀθανάτoυ· διὸ καὶ μετὰ Ἀγγέλων συναγάλλεται, Ὁσία Μακρίνα τὸ πνεῦμά σου.
Λίγα λόγια για το Μοναστήρι Γενεσίου της Θεοτόκου
Το νεότερο μοναστήρι με το επίσημο όνομα Ιερό Ησυχαστήριο Γενεσίου της Θεοτόκου βρίσκεται ανατολικά του χωριού Σγουροκεφάλι, σε λόφο. Η μονή κτίστηκε το 1989 από την μοναχή Ειρήνη Παπαστεφανάκη και από το 2000 λειτουργεί ως ησυχαστήριο το οποίο είναι κτισμένο σε επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο, δεξιά της εισόδου (νότια), βρίσκεται ένας μονόχωρος κοιμητηριακός ναΐσκος.
Στο δεύτερο επίπεδο βρίσκεται η αίθουσα φιλοξενίας, στο τρίτο το καθολικό της μονής, και στο τέταρτο το αρχονταρίκι. Πάνω ακριβώς από το αρχονταρίκι βρίσκονται τα κελιά των δύο φιλόξενων μοναχών που σήμερα ζουν εκεί. Το καθολικό της μονής είναι δίκλιτο με εσωνάρθηκα, με το βόρειο κλίτος αφιερωμένο στους Αγίους Πάντες και το νότιο στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Τα δύο κλίτη επικοινωνούν μεταξύ τους με τρία τοξωτά ανοίγματα και ένα μικρό μέσα στο ιερό, τα οποία στηρίζονται σε τρεις τσιμεντένιους κίονες.
Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και κοσμείται από τις εικόνες της Παναγίας της Οδηγήτριας, του Παντοκράτορος, των Αγίων Πάντων, της Ρίζας του Ιεσσαί, της Γέννησης της Θεοτόκου, της Παναγίας Δεόμενης, του Χριστού Ευλογόντος και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Δεόμενου. Ο ναός πρόκειται να τοιχογραφηθεί πλήρως, όμως προς το παρόν, τοιχογράφηση υπάρχει στο μέτωπο του δυτικού τοίχου, στο νότιο κλίτος, οπού απεικονίζεται η «Γέννηση της Θεοτόκου» και στην καμάρα του κυρίως ναού (στο ίδιο κλίτος) η οποία κοσμείται από αστέρια σε γαλάζιο φόντο.