Νέα έκκληση προς την κυβέρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, «η οποία έχει προσφέρει πάμπολλα εις την χριστιανοσύνην και τον πολιτισμόν, τα Γράμματα και την ανθρωπότητα», απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σήμερα, στην ομιλία του κατά την έναρξη της ημερίδας που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο με θέμα «Η Συνοδική Εγκύκλιος του 1920: 100 έτη σημαντικής επιρροής».
Στην ομιλία για την ιστορική συνοδική εγκύκλιο του 1920 «Προς τας απανταχού Εκκλησίας του Χριστού», ενός αξονικού κειμένου, όπως τη χαρακτήρισε, για την πορεία της Οικουμενικής Κινήσεως, ο Παναγιώτατος υπενθύμισε ότι τα μέλη της υποεπιτροπής, τα οποία κατήρτισαν το σχέδιό της, δηλαδή ο Μητροπολίτης Σελευκείας Γερμανός, οι Ιωάννης Ευστρατίου, Βασίλειος Στεφανίδης, Βασίλειος Αντωνιάδης και Παντολέων Κομνηνός, ανήκαν στο καθηγητικό σώμα της Θεολογικής Σχολής Χάλκης.
«Αυτό σημαίνει ότι η Εγκύκλιός μας εκφράζει το ‘πνεύμα της Χάλκης’, βασικά χαρακτηριστικά του οποίου ήσαν η ανοικτοσύνη προς τον κόσμον και η εμπιστοσύνη εις την δύναμιν του διαλόγου. Όλοι γνωρίζετε ότι η Σχολή της Χάλκης είναι ήδη επί πέντε δεκαετίας κλειστή και ότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον δεν δύναται να εκπαιδεύση τα στελέχη του συμφώνως προς το οικουμενικόν πνεύμα της Χαλκίτιδος Σχολής. Είναι βέβαιον ότι η αναστολή της λειτουργίας της Σχολής μας, επηρέασε και την πορείαν της Οικουμενικής Κινήσεως. Η συζήτησις περί της Εγκυκλίου του 1920, μας δίδει την ευκαιρίαν να απευθύνωμεν έκκλησιν προς την έντιμον κυβέρνησιν της χώρας να επιτρέψη την επαναλειτουργίαν της Σχολής, η οποία έχει προσφέρει πάμπολλα εις την χριστιανοσύνην και τον πολιτισμόν, τα Γράμματα και την ανθρωπότητα» ανέφερε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.
Εν συνεχεία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία και στο πνεύμα της συνοδικής εγκυκλίου.
Στην ημερίδα, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την περασμένη χρονιά, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 ετών από την έκδοσή της, αλλά αναβλήθηκε τότε λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, συμμετείχαν ιεράρχες, κληρικοί και θεολόγοι, από διαφορετικές Εκκλησίες, καθώς και από σημαντικούς οργανισμούς της Οικουμενικής Κίνησης.