Στη Ιερά Μονή Παναγίας Αγκαράθου βρέθηκε χθες η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β συμφωνα με το newshub.gr
Εκεί τέλεσε την Κυριακάτικη, ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, αλλά και τον αγιασμό λόγω πρωτομηνιάς, πλαισιωμένος από τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Αγκαράθου Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Ευμένιο, τον υπογραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης κ. Νήφωνα Βασιλάκη, τον πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου κ. Μελχισεδέκ Αμπελικάκη και τους πατέρες της Ιεράς Μονής.
Στην Αγκάραθο εκκλησιάστηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιάννης Λεονταράκης καθώς και αρκετοί προσκυνητές.
Η Μονή Αγκαράθου
Η Ιερά Μονή Αγκαράθου θεωρείται ως η «πρώτη στην τάξη Μονή της Κρήτης». Τη συναντάμε σε απόσταση 23 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, κοντά στο Σγουροκεφάλι.
Σύμφωνα με την παράδοση ανεγέρθηκε τον 10o αιώνα από το Νικηφόρο Φωκά ενώ η παλαιότερη μνεία σ’ αυτήν χρονολογείται από το 1503-4, όταν διαλυμένη πλέον παραχωρήθηκε από την οικογένεια Καλλέργη στον ιερομόναχο Νεόφυτο Νοταρά, ο οποίος και δημιούργησε εκεί ένα σημαντικό μοναστηριακό καθίδρυμα.
Στα μέσα του 16ου αιώνα άρχισε να οχυρώνεται και να αποκτά φρουριακή μορφή ενώ κατά την Ενετοκρατία υπήρξε φυτώριο παιδείας σπουδαίων εκκλησιαστικών ανδρών.
Όπως διαβάζουμε στην έκδοση «Χριστιανικά Μνημεία της Κρήτης», σημαντικές μορφές όπως, ο Άγιος Μελέτιος Πηγάς, Πατριάρχης Αλεξανδρείας , ο Άγιος Κύριλλος Λούκαρης, Οικουμενικός Πατριάρχης, οι Σιλβέστρος και Θεόδωρος Β, Πατριάρες Αλεξανδρείας, ο Γεράσιμος Παλαιόκαπας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, υπήρξαν μέλη της αδελφότητας την εν λόγω μονής.
Επί τουρκουκρατίας η Μονή διατηρούσε και λειτουργούσε ελληνικό σχολείο ενώ ταυτόχρονα παρείχε προστασία στους επαναστατημένους ενάντια στον εχθρό. Ωστόσο το 1821 οι τούρκοι έσφαξαν τους μοναχούς της και έβαλαν φωτιά στα κτίρια της.
Από το 1843 μέχρι και το 1990 οι χώροι της αποτέλεσαν έδρα του Επισκόπου Χερονήσου.
Παρά τις καταστροφές που υπέστησαν τα κτίσματα της, στη διάρκεια των αιώνων, διασώζει σήμερα ένα μεγάλο μέρος του παλαιού κτιριακού συγκροτήματος της, που αναπτύσσεται σε τρείς πλευρές γύρω από το καθολικό, το οποίο κτίστηκε το 1940.
Ο ναός που βλέπουμε σήμερα στη μονή είναι αφιερωμένος στην κοίμηση της Θεοτόκου και ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλλο ενώ αντικατέστησε την παλιά δίκλιτη εκκλησία που υπήρχε στο σημείο.
Πίσω από το ιερό του καθολικού της βρίσκεται η περίφημη «ρογδιά της αγκαράθου». Σύμφωνα με την παράδοση, κάτω από το δέντρο αυτό βρέθηκε η εικόνα της παναγίας, εξαιτίας της οποίας χτίστηκε η μονή και γι’ αυτό το λόγο θεωρείται ιερό.
Παλιά σωζόμενα τμήματα της μονής είναι ορατά στον επισκέπτη της, ενώ αξίζει να δείτε τον φρουριακό περίβολο, τα κελλιά, τη λιθόστρωτη αυλή της, την πλούσια βιβλιοθήκη της και την έκθεση κειμηλίων που διατηρεί.
Διάφορες γλυπτές παραστάσεις που υπάρχουν σε σημεία του μοναστηριού χρονολογούνται επί ηγουμενίας του Μάξιμου Λουκάρεως (1619-1640-41), περίοδο κατά την οποία η μονή Αγκαράθου συμπεριλαμβάνονταν ανάμεσα στα πέντε πλουσιότερα που πολυπληθέστερα μοναστήρια της Κρήτης.