Πρώτιστο στόχο συνιστά για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας η αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον κ. Νίκο Δένδια να ενημερώνει αύριο την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Ο υπουργός Άμυνας πλαισιωμένος από στελέχη της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου του παρουσίασε σήμερα στους αρμόδιους εκπροσώπους των κομμάτων το νομοσχέδιο για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με βάση πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι αλλαγές αφορούν το σύνολο των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και προβλέπουν κυρίως διαλύσεις και συγχωνεύσεις μονάδων. Στο επίκεντρο των αλλαγών θα τεθούν οι μονάδες και οι σχηματισμοί, των οποίων η στελέχωση πολλές φορές δεν αγγίζει ούτε το 20%, με διακηρυγμένο στόχο η στελέχωση να αγγίζει παντού περίπου το 70%.
Το σχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες προβλέπει την οριστική διάλυση τουλάχιστον έξι Ταγμάτων Πεζικού. Η νέα δομή δυνάμεων προβλέπει και συγκεκριμένες εξελίξεις στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό. Σε σχηματισμούς, που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές και σε μονάδες με μικρό ποσοστό στελέχωσης, θα κλείσει η διοίκησή τους και το προσωπικό αυτό θα εξοικονομηθεί, για να ενισχυθούν άλλες μονάδες.
Βασικό κριτήριο των αλλαγών είναι ότι όποιο στρατόπεδο υπολειτουργεί, θα κλείσει. Σημειώνεται πως ο κ. Δένδιας έχει αναφέρει κατά το παρελθόν ότι στην τελική φάση του εξορθολογισμού λειτουργίας των μονάδων, το 2030 θα έχουν κλείσει 132 στρατόπεδα μέσω συγχωνεύσεων.