Αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη των εκλογών «βλέπει» το πολιτικό σύστημα, καθώς τα κομματικά επιτελεία σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση δουλεύουν με βασικό ορίζοντα την 9η Απριλίου για την κάλπη της απλής αναλογικής.
Ο οδικός χάρτης για τις εκλογές
Σύμφωνα με το MEGA, 6 ή 7 Μαρτίου θα γίνει το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό.
Μετά το υπουργικό, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο έξτρα παροχές στον δρόμο προς τις κάλπες:
– Τον κατώτατο μισθό στα 800€
– Τη μείωση εισφορών κατά 0,60€ για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Στις 10/3 αναμένεται διάλυση Βουλής και προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών για τις 9 Απριλίου. Πιθανότατα στις 19/4 θα γίνει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, ενώ στις 21/4 αναμένεται να διαλυθεί και η νεοεκλεγείσα Βουλή και να προκηρυχθούν νέες εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 21η Μαΐου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια επανάληψη της διαδικασίας που είχε ακολουθηθεί και στις διαδοχικές εθνικές εκλογές του 2012
Τη Μ. Δευτέρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου σε ψήφους κόμματος, ο οποίος μπορεί να κρατήσει την εντολή και να διερευνήσει ενδεχόμενες συνεργασίες το αργότερο επί τρεις ημέρες. Μπορεί όμως να επιστρέψει την εντολή ως άκαρπη ακόμη και την επομένη. Αμέσως μετά θα κληθεί ο δεύτερος αρχηγός σε κοινοβουλευτική δύναμη.
Με την πάροδο το πολύ τριών ημερών, εφόσον και η δεύτερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αποβεί άκαρπη, θα λάβει την ίδια εντολή ο αρχηγός του τρίτου κόμματος σε έδρες. Το ίδιο τριήμερο ισχύει και γι’ αυτόν και εφόσον μέσα σε αυτό το διάστημα δεν μπορεί να προκύψει κυβερνητικό σχήμα που δύναται να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή τότε η ΠτΔ θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.
Η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναμένεται μετά το Πάσχα, ενώ υπηρεσιακός πρωθυπουργός το μεσοδιάστημα των δύο κάλπεων, θα διατελέσει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.