Οριστικοποιούνται σήμερα Δευτέρα (27.11.2023) οι αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατίθεται αύριο ή το αργότερο μεθαύριο στη Βουλή, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την πλευρά κυρίως των δικηγόρων, ιδιοκτητών ταξί κ.ά.
Η διαβούλευση ολοκληρώνεται απόψε το βράδυ στις 22:00 και όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες θα ληφθούν σοβαρά υπόψη όλες οι εποικοδομητικές παρατηρήσεις που έχουν κατατεθεί, από φορολογούμενους και εμπλεκόμενους φορείς.
Το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου θα είναι αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης για το θέμα που έχει προγραμματιστεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν «κλειδώσει» τρεις σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορούν σ’ένα μεγάλο αριθμό από το σύνολο των 730.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής κερδισμένοι των νέων παρεμβάσεων θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ και οι εποχικές επιχειρήσεις, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ευνοϊκότερης αντιμετώπισης των επαγγελματιών που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.
Το νομοσχέδιο έχει συγκεντρώσει πάνω από 2.300 σχόλια στη δημόσια διαβούλευση, τα οποία έχουν εξεταστεί από το ΥΠΕΘΟ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το οικονομικό επιτελείο είναι κοντά σε αλλαγές, οι οποίες αφορούν:
Μαχητό τεκμήριο: Εξετάζεται διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θεωρείται ότι είναι μαχητό, ενώ θα καθιερωθούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του τεκμηρίου από τους φορολογούμενους. Πάντως, όλοι οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν προσφυγή «απορρίπτοντας» το τεκμαρτό ποσό εισοδήματος που τους έχει υπολογίσει αυτόματα η Εφορία ζητώντας έλεγχο στα εισοδήματά τους προκειμένου να αποδείξουν ότι αυτά είναι χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή.
Όμως, στην περίπτωση αυτή ο φορολογικός έλεγχος εκτός από τα εισοδήματα θα επεκταθεί σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες, καταναλωτικές δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει ο επαγγελματίας.
Με τη διάταξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να αμφισβητηθεί από επαγγελματίες με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία (π.χ. στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, εγκυμοσύνη ή λοχεία, αδύνατη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές, κ.λπ.).
1. Μείωση σε σχέση με την αρχική προσέγγιση των συντελεστών προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου, ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες. Σύμφωνα με την διάταξη η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.
Οι συντελεστές αυτοί είναι:
• 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
• 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
• 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τα 50.000 ευρώ.
2. Μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων όπως κυλικεία σχολείων, εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. Για τις περιπτώσεις αυτές το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης δηλαδή με δωδεκατημόρια. Δηλαδή αν η επιχείρηση είναι ανοιχτή 6 μήνες το χρόνο, το ελάχιστο εισόδημα θα περιορίζεται στο μισό.
Τέλος, να σημειωθεί ότι πιθανότατα με την κατάθεση του νομοσχεδίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το νέο καθεστώς των φορολογικών εκπτώσεων για την ανακαίνιση και επισκευή κατοικιών, καθώς και το νέο ποινολόγιο για μη διαβίβαση των φορολογικών δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA.