Έρχονται μέτρα στήριξης. Με την ακρίβεια να αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά, αλλά και τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, οι έκτακτες, προσωρινού χαρακτήρα, παροχές που σχεδιάζεται να δοθούν θα κινηθούν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των εισοδημάτων.
Παράλληλα, στην κυβερνητική ατζέντα της επόμενης τετραετίας αναμένεται να ενταχθεί μια σειρά από μόνιμες παρεμβάσεις, όπως η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η επιστροφή των αναδρομικών δώρων και επικουρικών συντάξεων στους συνταξιούχους, οι μειώσεις φόρων και οι νέες κλίμακες φορολογίας για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες. Στο σήμερα, όμως, τα προσωρινά μέτρα που ετοιμάζονται είναι τα εξής:
Η χορήγηση ενός έκτακτου βοηθήματος εν είδει επιταγής ακρίβειας πριν από το Πάσχα και στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν έλαβαν αύξηση στις συντάξεις τους, ώστε να τους δοθεί ένα ποσό εφάπαξ.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%.
Η ενίσχυση και παράταση του market pass.
Επίσης, θεωρείται βέβαιη και η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του έτους.
Ανάλογα με τις τιμές της ενέργειας, εάν δηλαδή συνεχίσουν να αυξάνονται, δεν αποκλείεται στο υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσουν τη δυνατότητα χορήγησης ενός νέου fuel pass.
Οι οριστικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» τον Φεβρουάριο, οπότε και θα υπάρχει σαφής εικόνα για το δημοσιονομικό περιθώριο που μπορεί να αξιοποιηθεί για τις έκτακτες παροχές προς τα νοικοκυριά. Η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών και η καλύτερη του αναμενομένου πορεία των κρατικών εσόδων ανοίγουν διάδρομο για νέο πακέτο παροχών έως 600 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών προβαίνουν σε συντηρητικούς σχεδιασμούς, παρά τις επικείμενες εκλογές, καθώς δεν θέλουν να διαταραχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, αλλά και να υπάρξουν αρνητικές αντιδράσεις στις αγορές, τη στιγμή που πρωταρχική επιδίωξη είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Στο οικονομικό επιτελείο θα περιμένουν τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο, ενώ «σκανάρουν» τους περισσότερους πρόδρομους δείκτες για την πορεία της ανάπτυξης και των τιμών στην ενέργεια. Όπως προκύπτει με βάση τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους και επεξεργάζονται, δεν θα χρειαστεί να γίνει χρήση του αποθεματικού για τις επιδοτήσεις του ρεύματος. Στην εξίσωση, ωστόσο, έχουν μπει οι τιμές στα καύσιμα, καθώς έχουν πάρει την ανιούσα, με αποτέλεσμα αθροιστικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες να έχουν ενισχυθεί έως και 10 λεπτά το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης η αύξηση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, πάντως, ότι η άνοδος οφείλεται αποκλειστικά στην πορεία των διεθνών τιμών και σημειώνουν ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, έχει ολοκληρωθεί ο ανοδικός κύκλος και θα πρέπει να περιμένουμε την κατεύθυνση που θα πάρει το brent. Στην περίπτωση που οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται, δεν αποκλείεται στο υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσουν τη δυνατότητα χορήγησης ενός fuel pass.
Μποναμάς
Επιταγή ακρίβειας εν είδει επιδόματος Πάσχα, ύψους 200 έως 300 ευρώ, ανάλογη με αυτή που δόθηκε το περσινό Πάσχα, αναμένεται να καταβάλει και φέτος η κυβέρνηση σε 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους, εκ των οποίων 634.000 είναι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Ανάμεσά τους θα περιλαμβάνονται, εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες χαμηλόμισθων, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες και δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους λόγω της ακρίβειας. Αυτό που εξετάζεται είναι να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους και οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν έλαβαν αύξηση στις συντάξεις τους, ώστε να τους δοθεί ένα ποσό εφάπαξ. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί.
Eκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους, επίδομα Πάσχα θα λάβουν οι ίδιες ομάδες στις οποίες χορηγήθηκε ενίσχυση και πέρυσι. Συγκεκριμένα, θα χορηγηθούν:
Μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο στους δικαιούχους Μαρτίου (δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε ενάμιση μήνα). Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά.
Ενίσχυση 200 ευρώ σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους.
Ενίσχυση 200 ευρώ σε 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες.
Ενίσχυση 200 ευρώ σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑμεΑ.
Διπλή δόση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 241.281 δικαιούχους.
Μείωση εισφορών
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν αποκλείεται η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και ευρύτερα οι καλύτεροι μισθοί που μπορεί να προσφέρουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους να συνδυαστούν με κίνητρο προς την κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Στο σύνολό του ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που θα ελαφρύνει το «πακέτο» του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο είναι ιδιαίτερα «βαρύ» στην Ελλάδα, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι στις προθέσεις του μια νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, παραπέμποντας τις τελικές ανακοινώσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Το 0,6% που υπολείπεται μέχρι την εκπλήρωση της προεκλογικής δέσμευσης της Ν.Δ. για ασφαλιστική ελάφρυνση 5 μονάδων εξετάζεται να ισχύσει από το 2023. Αυτό που προβληματίζει τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου για τη λήψη της σχετικής απόφασης είναι το υψηλό δημοσιονομικό κόστος, αφού εκτιμάται ότι θα στοιχίσει περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Με το βλέμμα στα ράφια
Η παράταση καταβολής του market pass για ένα τρίμηνο ακόμα, ήτοι έως και τον προσεχή Οκτώβριο, είναι ένα σενάριο που εξετάζεται, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ποσού που θα δοθεί στους δικαιούχους.
Σημειώνεται ότι η παροχή ισχύει έως και τον Ιούλιο, οπότε η επέκτασή του για τρεις μήνες ακόμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο το επόμενο διάστημα σχετικά με την αποκλιμάκωση ή μη των τιμών των προϊόντων. Αν οι τιμές παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έναν δεύτερο γύρο market pass προς τους δικαιούχους.
Πηγή: eninokomoia.gr