Ερώτηση κατέθεσαν 47 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία των Τ. Αλεξιάδη και Κ. Παπανάτσιου προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών και θέμα την «Καθυστέρηση και ταλαιπωρία για χιλιάδες φορολογούμενους με αφορμή τα “αδήλωτα” αναδρομικά των συνταξιούχων».
Η ερώτηση αφορά 70.000 περίπου συνταξιούχους, στους οποίους βεβαιώθηκαν οφειλές για την είσπραξη αναδρομικών το 2014 και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από το τέλος του 2019. Οι αρχικοί διθύραμβοι της κυβέρνησης για “χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής”, έγιναν τελικά βραχνάς για το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς σήμερα, 5 και πλέον μήνες από την ημέρα που έλαβαν γνώση της οφειλής τους, οι περίπου 70.000 συνταξιούχοι (οι φοροφυγάδες τους οποίους υποτίθεται ότι ανακάλυψε η κυβέρνηση), βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία, καθώς περιμένουν ακόμη από το Υπουργείο Οικονομικών, ορισμένοι την απαλλαγή από τη διπλή φορολόγηση (αφού τα ποσά είχαν κανονικά δηλωθεί από αυτούς) και οι υπόλοιποι την απαλλαγή από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Σε αυτό τουλάχιστον έχει δεσμευτεί το Υπουργείο με ανακοίνωσή του στις 21 Φεβρουαρίου.
Επιπλέον, μετά και από κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών και σύμφωνα με την πρόσφατη έγγραφη απάντηση που έλαβε στις 16/5/20, αναγνωρίστηκε η ευθύνη της φορολογικής διοίκησης, καθώς με νομοθετική ρύθμιση οι οφειλές που είχαν προκύψει κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 29η Μαΐου 2020, ώστε να δοθεί χρόνος στους φορολογούμενους για αναγκαίες διορθωτικές δηλώσεις.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, προέκυψαν επιπλέον προβλήματα για το Υπουργείο με αποτέλεσμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καλούν με νέα ερώτησή τους τον Υπουργό να δώσει πειστικές απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί τελικά την κατάσταση. Για παράδειγμα, όσοι δεν λάμβαναν σύνταξη τα κρίσιμα έτη 2010 – 2013, φορολογήθηκαν βάσει τεκμηρίων και σε πολλές περιπτώσεις μετά την καταβολή των αναδρομικών συντάξεων, αυτοί θα πρέπει να λάβουν επιστροφή φόρου ή πρέπει να γίνει συμψηφισμός των φόρων που αχρεωστήτως καταβλήθηκαν με μεταγενέστερες οφειλές τους. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, καταχρηστικά και παράνομα η φορολογούσα αρχή προχώρησε σε οίκοθεν τροποποιητικές δηλώσεις στο φορολογικό έτος 2013, ώστε να προστεθούν τα ποσά των αναδρομικών που αντιστοιχούσαν στα έτη 2010, 2011 και 2012, ωστόσο οι φόροι που προέκυπταν από αυτά τα ποσά έχουν παραγραφεί 31/12/2016, 31/12/2017 και 31/12/2018!
Επιπλέον, οι περιπτώσεις αυτής της κατηγορίας πολιτών, δεν αντιμετωπίστηκαν με τη σωστή διαδικασία ελέγχου αλλά σωρευτικά και οριζόντια, προχωρώντας σε ερήμην εκκαθαρίσεις των δηλώσεων, οδηγώντας ακόμα και τους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. σε έγγραφη κατάθεση των αντιρρήσεών τους επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, μετά από εντολές της Διοίκησης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι φόροι που βεβαιώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος οριστικοποιήθηκε τον Φλεβάρη του 2020, οπότε γεννάται το εύλογο ερώτημα, πως θα καλυφθεί η «τρύπα» που προκύπτει από την ανάκληση ουσιαστικά των φόρων που επιβλήθηκαν.
«Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό της Κυβέρνησης, που αρχικά πανηγύριζε για επιτυχία που θα αυξήσει τα έσοδα και θα πατάξει τη φοροδιαφυγή, ήρθε η απόλυτη ανατροπή με την παραδοχή ότι ‘έγινε’ λάθος. Ακόμα και πριν λίγες μέρες, στην απάντησή του ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών μας διαβεβαίωνε εγγράφως ότι λύθηκε το πρόβλημα νομοθετικά, ωστόσο σήμερα για ακόμα μια φορά το οικονομικό επιτελείο εκτίθεται. Ας ενημερώσουν τους 70.000 συνταξιούχους ποιο είναι το σχέδιό τους.», δήλωσε ο κ. Βαρδάκης.
Με δεδομένα τα παραπάνω ζητήματα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό Οικονομικών:
- Το Υπουργείο θεωρεί ότι υπάρχει ή όχι θέμα παραγραφής για αυτές τις υποθέσεις;
- Προτίθεται να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ φορολογικής διοίκησης και ασφαλιστικών ταμείων ώστε μέσω διασταυρώσεων των αρχείων που διαθέτουν να προχωρήσουν σε διορθώσεις;
- Για ποιον λόγο υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην επεξεργασία των στοιχείων, που ως φαίνεται είχαν αποσταλεί εμπρόθεσμα από τα ασφαλιστικά ταμεία;