“Είναι ένας δόκιμος αντίλογος το αν θα έπρεπε να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Όμως, με 30% ανεμβολίαστους, κάθε μέτρο έχει μεγάλο κόστος και οικονομικό και κοινωνικό. Αν είχαμε 10% ανεμβολίαστους θα ήταν σχετικά εύκολο. Ήδη με το τεστ ράπιντ που βάλαμε στα εστιατόρια, στα κομμωτήρια, με τους ελέγχους που βάλαμε στο λιανικό εμπόριο, ξεσηκώθηκαν όλοι αυτοί οι κλάδοι. Δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές” τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Τι είναι αυτό που αλλάζει τις προτεραιότητες στο 4ο κύμα σε σχέση με το πρώτο κύμα, όταν η επιλογή της κυβέρνησης ήταν ότι η δημόσια υγεία είναι πάνω από την οικονομία, ερωτήθηκε ο Υπουργός.
“Είναι δύο οφθαλμοφανείς διαφορές. Τώρα έχουμε το εμβόλιο άρα ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι εξαιρετικά μικρότερος. Τότε κινδύνευε να νοσήσει και να πεθάνει το 100% του πληθυσμού, τώρα κινδυνεύει να νοσήσει και να πεθάνει το 30%. Ο δεύτερος λόγος είναι οικονομικός, τότε είχαμε χρήματα και η Ευρώπη είχε ανοίξει την κάνουλα και μοιράσαμε και στηρίξαμε την οικονομία. Τώρα η Ευρώπη έχει κλείσει την κάνουλα και πλέον τέτοια χρήματα δεν υπάρχουν. Άρα δεν έχουμε καθόλου τις ίδιες συνθήκες για να πάρουμε την ίδια απόφαση”.
“Βάλαμε στις εκκλησίες το ίδιο μέτρο με το εμπόριο. Η ίδια η Εκκλησία της Ελλάδος πήρε αυτή την απόφαση και έτσι ήρθε η νομοθεσία να προσαρμοστεί στην απόφαση που πήρε η εκκλησία από μόνη της. Τον έλεγχο τον έχει στην πραγματικότητα η Εκκλησία ως ευθύνη, είναι αδύνατον να μπει ένα αστυνομικό όργανο στην εκκλησία και να σταματήσει την λειτουργία, αυτό δεν μπορεί να συμβεί”.
Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή αναφορά του κ. Τσίπρα, ο οποίος είπε να προχωρήσει ο εμβολιασμός σε ένστολους και σώματα ασφαλείας, ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά, “ο κ. Τσίπρας μας κατηγόρησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον χώρο των νοσοκομείων, της υγείας και των μονάδων φροντίδας και καταψήφισε την σχετική τροπολογία. Ένας άνθρωπος που θεώρησε ότι δεν πρέπει να κάνουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό στα νοσοκομεία, δεν έχει κανένα ηθικό ή πολιτικό δικαίωμα να κάνει κανένα ερώτημα για κανέναν άλλο. Τέρμα, δεν ξαναρωτάς για υποχρεωτικότητα πουθενά, αλλιώς είσαι γελοίος”.
Αναφερόμενος στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι “αν χρησιμοποιείς τον όρο της επίταξης, με νόμο που έχει ψηφίσει ο κ. Τσίπρας και την υπουργική απόφαση του κ. Ξανθού, πληρώνεις έναν σκασμό λεφτά σε αυτά τα νοσοκομεία. Δεν μπορούν πλέον να αντιπολιτεύονται σαν να μην έχουν κυβερνήσει. Έχουν κυβερνήσει και οι αποφάσεις που έλαβαν τότε τους ακολουθούν. Ο νόμος λοιπόν περί επιτάξεως των ιδιωτικών κλινικών προϋποθέτει την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ με πολύ υψηλά χρηματικά ποσά”.
Σε σχέση με το θέμα που μπαίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει Υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η χώρα δεν έχει κυβέρνηση οικουμενική ή συμμαχική. “Η χώρα έχει κυβέρνηση εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό που απολαμβάνει της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου και δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση για Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής”.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης σχολιάζοντας το χθεσινό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τον εμβολιασμό, είπε “έχω πρωταγωνιστήσει σε όλα τα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ. Και το χθεσινό καθόλου δεν με ενοχλεί, ίσα ίσα το έχω αναρτήσει και στην δική μου σελίδα στο twitter για να το δει περισσότερος κόσμος. Αν καταφέρουμε και πείσουμε έναν ακόμα συμπολίτη μας να εμβολιαστεί, το αν μας βρίζει ή μας αντιπαθεί, δεν έχει καμία σημασία, σημασία έχει να πετύχουμε το συλλογικό τείχος ανοσίας. Αν ήθελα πραγματικά να τους τρολάρω θα τους πρότεινα να κάνουν ένα σποτ με όσα έχει γράψει ο Πολάκης για τα εμβόλια. Δεν πρέπει να είναι το εμβόλιο κομματικό ζήτημα στην Ελλάδα”.
Ερωτηθείς για τους εργαζόμενους που δεν αναρτούν τα αποτελέσματα των υποχρεωτικών τεστ, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι το να μην κάνουν τα ράπιντ τεστ στις επιχειρήσεις είναι παράνομο και οι επιχειρήσεις είναι έκθετες στον νόμο γιατί από την ΕΡΓΑΝΗ μπορεί να φανεί και ποιες επιχειρήσεις είναι. “Δημιουργούνται ζητήματα πολύ μεγάλων προστίμων και θα έλεγα στις επιχειρήσεις να είναι πιο επιμελείς στον έλεγχο των ράπιντ τεστ των εργαζομένων τους, όπως ορίζει ο νόμος. Το αν θα μπουν αυτά τα πρόστιμα δεν μπορώ να το πω ακόμα, γιατί είναι κάτι που προέκυψε χθες”.
Κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις της εστίασης στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, σημείωσε πως από όλους τους κλάδους της οικονομίας αυτός που πήρε την μερίδα του λέοντος είναι η εστίαση. “Και να είναι τώρα ο πρώτος κλάδος που ξαναζητάει στήριξη το λες και αχαριστία. Αυτό είπα εγώ. Σε αυτή την χρονική στιγμή ο χώρος κάνει λάθος. Δεν μπορεί το μέτρο να μπει Δευτέρα και να ζητάς την Τρίτη λεφτά. Θα πρέπει να αφήσεις ένα μέτρο 10-20 μέρες να μετρήσεις ποια επίπτωση αυτή. Γιατί αν ζητάς από Δευτέρα σε Τρίτη για λεφτά, αυτό σημαίνει ότι ήσουν έτοιμος να ζητήσεις λεφτά”.
“Τα μέτρα που επηρεάζουν τους ανεμβολίαστους θα έχουν επιπτώσεις στον οικονομικό κύκλο. Στο λιανικό εμπόριο λιγότερο, γιατί είναι ευκολότερο, είναι προφανώς πιο δύσκολα στην εστίαση. Το ότι δυσκολεύεις την επαφή των ανεμβολίαστων με τα εστιατόρια, πλήττει τα εστιατόρια. Από την άλλη, τους πλήττεις περισσότερο τις πρώτες μέρες των μέτρων, μέχρι να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί. Προϊόντος του χρόνου όσοι θέλουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι θα αρχίσουν να κάνουν τα ράπιντ τεστ τους αν θέλουν να συμμετέχουν στην κοινωνική δραστηριότητα, άρα θα μπορούν να μπαίνουν στα εστιατόρια. Έχω ξεκαθαρίσει φέτος ότι περίπτωση νέου γύρου κρατικών ενισχύσεων δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και δεν υπάρχει η λογική να πας σε μια χώρα με πρόβλημα πληθωρισμού να δώσεις λεφτά, άρα να εντείνεις τον πληθωρισμό και δεύτερον σε ένα κλάδο όπου 87.000 επιχειρήσεις εστίασης μοιράστηκαν 2,326 δισ. ευρώ”.
Τέλος, αναφέρθηκε στον ΦΠΑ στις αναγνωρισμένες σχολές χορού. “Μειώσαμε τον ΦΠΑ το οποίο έπιασε τις υπόλοιπες σχολές χορού ως αντίδωρο για την πανδημία, αλλά αυτό πράγματι δεν πιάνει τις 600 αναγνωρισμένες σχολές χορού. Έχω κάνει αίτημα για αυτό για να μου δοθούν τα χρήματα να τους ενισχύσω γιατί αυτοί έχουν δίκιο να μιλάνε, έχουν αδικηθεί”.