Η συζήτηση στα πηγαδάκια στο Προεδρικό Μέγαρο περιστράφηκε γύρω από το χρόνο των εκλογών. Η πολιτική ηγεσία ευχήθηκε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη νέα χρονιά, όμως αυτό που απασχόλησε περισσότερο τους παρευρισκόμενους είναι πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει να στήσει τις κάλπες.
Το ενδεχόμενο να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία μέσα στον Απρίλιο εκτιμάται ότι είναι το πιθανότερο σενάριο και εξακολουθεί η Κυριακή των Βαίων να είναι η επικρατέστερη ημερομηνία. Μπορεί ο πρωθυπουργός να μη συνέδεσε την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έρθει νωρίτερα κατά ένα μήνα – δηλαδή την 1η Απριλίου – με τις εκλογές, ωστόσο είναι σαφές πως το σκηνικό που έχει στηθεί παραπέμπει συνεχώς σε μια αντίστροφη μέτρηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε στους δημοσιογράφους την Κυριακή το πρωί πως η επιλογή του αυτή ενέχει το στοιχείο ότι τον Απρίλιο αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος στον τουριστικό κλάδο.
Η συζήτηση που είχε με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν πιο αποκαλυπτική. Στην ερώτηση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ τι αποφάσισε σε σχέση με τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να του είπε πως «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά».
Τα κόμματα έχουν μπροστά τους έναν μαραθώνιο, καθώς καλούνται να διανύσουν ένα καυτό πολιτικό πεντάμηνο. Οι δεύτερες εκλογές θεωρούνται σχεδόν προεξοφηλημένες, με βάση τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, συνεπώς μέχρι τον Μάιο η χώρα θα βρίσκεται σε έναν προεκλογικό πυρετό. Η απλή αναλογική δημιουργεί νέα δεδομένα και ένα καινούργιο δίλημμα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι: “Αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασιών”;
Οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να δείξουν την αντοχή τους με την οικονομία, την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, τα ελληνοτουρκικά, τις παρακολουθήσεις και το Qatar Gate να κυριαρχούν το επόμενο διάστημα στις συζήτησεις στη Βουλή, στο δημόσιο διάλογο στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στις περιοδείες των αρχηγών. Μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει μια σύγκριση προγραμμάτων και πεπραγμένων από τους δυο αρχηγούς. 2015-2019 Vs 2019-2023. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να μπει “σφήνα” στον δικομματισμό και ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 να ενισχυθούν.
Μικρότεροι σχηματισμοί θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την πρώτη εκλογική μάχη και να αποταμιεύσουν το θυμό και την απογοήτευση που υπάρχει στην κουρασμένη κοινωνία από την πανδημική και την ενεργειακή κρίση. Η σύγκρουση αναμένεται να είναι μεγάλη , το “σκληρό ροκ” αναπόφευκτό και οι προσωπικές επιθέσεις πολλές και σε υψηλούς τόνους.
Από τη στιγμή που το σενάριο της 9ης Απριλίου επιβεβαιωθεί αυτό σημαίνει πως το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου αναμένεται να έχουμε τη διάλυση της Βουλής προκειμένου να προκηρυχθεί επίσημα η προεκλογική περίοδος. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα προσφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη λαϊκή ετυμηγορία δεν θα είναι ανέφελο. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα σε ποιο σημείο θα βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τη Ρωσία να συνεχίσει να πιέζει τις διεθνείς τιμές των καυσίμων.
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις απασχολούν την ελληνική πλευρά και δυο ακόμα γεγονότα θεωρούνται κομβικά για τις εξελίξεις.
Πριν από την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, στις 5 Φεβρουαρίου, θα στηθούν πολύ κρίσιμες κάλπες στην Κύπρο, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας. Και μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα να ακολουθούν των ελληνικών, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πόσο ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να “τραβήξει το σχοινί” προκαλώντας μια τεχνητή κρίση που θα τον “σπρώξει” δημοσκοπικά.
Πηγή: skai.gr