“Υφαίνουμε δίχτυ προστασίας για κάθε παιδί. Προλαμβάνουμε, ευαισθητοποιούμε, συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας», είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενημερώνοντας τις επιτροπές της Βουλής για τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα του υπουργείου, «ώστε κάθε παιδί να αισθάνεται ασφαλές, να μπορεί να σπάσει τη σιωπή του, να βρει ανταπόκριση σε ένα βελτιωμένο συνεκτικό πλαίσιο υποστήριξης».
«Ο πρώτος στόχος είναι ένας. Τα παιδιά μας να μιλήσουν», είπε η Νίκη Κεραμέως και εξήγησε ότι τα άμεσα μέτρα είναι:
– ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία. «Με την προηγούμενη διακυβέρνηση υπήρχαν περίπου 1700 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία. Τώρα είναι περισσότεροι από 3.200 που υποστηρίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα», είπε η υπουργός Παιδείας.
– υποστηρικτικοί φορείς παρεμβαίνουν άμεσα στα σχολεία, προς υποστήριξη σε κάθε περιστατικό, με σκοπό την ασφάλεια των μαθητών, της εκπαιδευτικής κοινότητας και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Από το 2018 αυξήθηκε κατά 152% η συνολική δαπάνη για υποστηρικτικές δομές.
– θεσμοθέτηση Συμβούλου Σχολικής Ζωής. «Είναι το πρώτο σημείο αναφοράς για τα παιδιά, που θέλουν να μοιραστούν κάτι που τους απασχολεί», είπε η υπουργός Παιδείας.
– οριζόντιες επιμορφώσεις των στελεχών εκπαίδευσης, σε συνεργασία με ΑΕΙ.
– πιλοτική εφαρμογή της διαμεσολάβησης.
Τα μακροπρόθεσμα μέτρα του υπουργείου Παιδείας είναι:
– εντάχθηκε η σεξουαλική αγωγή, ως υποχρεωτικό μάθημα, σε όλα τα σχολεία της χώρας, σε δημοτικό και γυμνάσιο. Στο Δημοτικό το μάθημα εστιάζει στο να γνωρίσουν το σώμα τους τα παιδιά, τι συνιστά ασφαλές άγγιγμα.
– στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα εντάχθηκαν θεματικές όπως ο σεβασμός των άλλων, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αντιμετώπιση διακρίσεων, η ισότητα των φύλων, ο σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός.
– οριζόντιες επιμορφώσεις. Ήδη έχουν γίνει 125.000 επιμορφώσεις για τα εργαστήρια δεξιοτήτων
– με τη νέα ύλη καλλιεργείται πνεύμα κατά της βίας και των διακρίσεων.