Για το θέμα των ψηφιακών καινοτομιών, της ψηφιακής διακυβέρνησης και των ψηφιακών εφαρμογών, τις οποίες έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες αλλά και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τους Γιώργο Παπαγεωργίου και Δημήτρη Κοντογιάννη, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όπως και δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους, «Ο τομέας ευθύνης που έχει αναλάβει η δική μας ομάδα, αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων και τη γενικότερη τάξη που πρέπει να μπει στην αγορά του real estate στην Ελλάδα. Αυτό περνά σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσα από την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, ώστε να μπορεί ολόκληρη η χώρα το 2025, όπως έχει δεσμευτεί το πρωθυπουργός, να λειτουργεί με ενιαίους κανόνες, καθαρά πράγματα, κατανοητά, προσβάσιμα από τους πολίτες με ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 47% της χώρας σε οριστικοποιημένο κτηματολόγιο. Έχουμε δεσμευθεί και είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος για να ολοκληρώσουμε το πολύ μεγάλο αυτό έργο που ξεκίνησε 30 χρόνια πριν, εντός του 2025 και όποιες περιοχές εντάσσονται στο Κτηματολόγιο έχουν πρόσβαση στο ακίνητο, στο gov.gr το οποίο προσφέρει πιστοποιητικό μεταγραφής μέσα σε μία εργάσιμη ημέρα. Αυτή είναι η βασική διαφορά η οποία διευκολύνει επαγγελματίες και πολίτες για να μπορέσουν το σπίτι ή το ακίνητο το οποίο έχουν πληρώσει με τα χρήματά τους να αποκτήσουν και το δικαίωμα κυριότητας από την επόμενη μέρα και να μην μένουν στον αέρα για 10 και 12 μήνες, όπως συνέβαινε πριν».
Εν συνεχεία, ερωτηθείς σχετικά με τη νέα ψηφιακή πύλη, maps.ktimatologio.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώνουν και να κατοχυρώνουν τα ακίνητά τους ηλεκτρονικά, αλλά και το τι γίνεται με το δείκτη τιμών, ώστε να μη βασίζεται ο κόσμος στις τιμές των αγγελιών όταν θέλει να μάθει ποιες είναι οι τιμές στην περιοχή, ο κ. Κυρανάκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά το εξής «Υλοποιείται αυτή τη στιγμή, θα το δούμε το φθινόπωρο: Θα μπορεί μέσω αυτής της πλατφόρμας ο πολίτης να βλέπει, αλλά και ένας επενδυτής ή κάποια γραφεία μεσιτών που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον να χαράσσουν περιοχές που θέλουν να αντλήσουν στοιχεία και να βρίσκουν χρονολογικά και τιμολογιακά τα στοιχεία τα οποία θέλουν. Οπότε θα είναι ένα εργαλείο, θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο για να μπορέσει να δώσει μια πολύ πιο ρεαλιστική εικόνα στην αγορά και στον πολίτη που θέλει να αξιοποιήσει το ακίνητο του είτε να αγοράσει, είτε να πουλήσει για να μπορέσει να προχωρήσει μια συναλλαγή χωρίς να παρασύρεται από την εντύπωση που πολλές φορές προκαλούν οι αγγελίες. Όμως, το maps.ktimatologio.gr μιας και το αναφέρατε, δίνει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως της φάσης κτηματογράφησης-δηλαδή ανεξαρτήτως του αν έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή το Κτηματολόγιο ή όχι-να δει πώς έχει καταγραφεί το ακίνητό του, πόσο έχει οριοθετηθεί το ακίνητό του μέχρι τώρα. Στην Κρήτη και στην Κέρκυρα που έχουμε ακόμη ανοιχτές δηλώσεις-υπενθυμίζουμε ότι τελευταία προθεσμία είναι 30 Νοεμβρίου-είναι πολύ απλός ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να δηλώσει ηλεκτρονικά. Μπαίνεις στο maps.ktimatologio.gr. Αν συμφωνείς με αυτό που βλέπεις, το δηλώνεις όπως είναι, αλλιώς υποβάλλεις ένα δικό σου τοπογραφικό. Και επίσης μπορείς σε τέτοιες περιοχές περιαστικές να επικαλύψεις-με ένα ψηφιακό εργαλείο που προσφέρεται στο maps-το ακίνητο σου με δασικό χάρτη για να δεις αν σε επηρεάζει ή όχι, να δεις αν είναι οχυρωμένος, αναρτημένος, να δεις περιοχές natura και έτσι να αποκτήσεις μια πολύ καλύτερη εικόνα για την οποία ήθελες πολλά ραντεβού, πολύ ψάξιμο και πολύ μπέρδεμα και σύγχυση το προηγούμενο διάστημα».
Έπειτα, αναφορικά με το πώς θα είναι η ψηφιακή κατάσταση στη χώρα μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, δηλαδή το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα έρθουν και ποιες εφαρμογές θα είναι στη διάθεση του πολίτη, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημείωσε «Ο κ. Παπαστεργίου, ο Υπουργός έχει δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της υγείας. Άρα, λοιπόν σας προτρέπω να κάνετε και μαζί του μια συζήτηση για τα θέματα του ψηφιακού φακέλου ασθενούς που για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις να μπουν στην εφαρμογή του gov.gr, δηλαδή για τον φάκελο ασθενούς. Και αντί να κυκλοφορούμε όλοι μας ή με ένα συγγενή μας στα νοσοκομεία, με αυτή την απίστευτη χαρτούρα που εκείνη τη στιγμή όλοι έχουμε βιώσει, όλο αυτό θα είναι στον ψηφιακό φάκελο ασθενούς και έτσι λοιπόν μπορεί πολύ πιο προσωποποιημένα, πολύ πιο εξειδικευμένα και προετοιμασμένα να βγει μια διάγνωση. Κάτι το οποίο κατά τη γνώμη μου θα βελτιώσει πάρα πολύ τις διαγνώσεις, τις συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία και φυσικά θα δώσει στον ασθενή τη δυνατότητα να μπορεί ανά πάσα στιγμή, με κάθε θεράποντα γιατρό να έχει μια πολύ πιο ποιοτική επικοινωνία από πριν. Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση και ταυτόχρονα ψηφιοποιούνται και τα αρχεία των νοσοκομείων, παλιότερες εξετάσεις δηλαδή, οι οποίες θα έχουν σίγουρα πολύ μεγάλη χρηστικότητα. Και το άλλο φυσικά κομμάτι το οποίο απασχολεί την κοινωνία είναι η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης η οποία μπορεί τα επόμενα χρόνια να βάλει και αυτή το δικό της λιθαράκι για την επιτάχυνση. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε εκεί και πρέπει να ρίξουμε το βάρος περισσότερο».
Τέλος, σχετικά με το σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ψηφιοποίηση των αρχείων του δημοσίου που χρηματοδοτεί το ταμείο ανάκαμψης, μιας και ακούγεται ότι υπάρχουν τεχνικά θέματα, ο κ. Κω/νος Κυρανάκης, επισήμανε «Εμείς τρέχουμε το μεγαλύτερο από όλα τα έργα ψηφιοποίησης στα υποθηκοφυλακεία και στα κτηματολόγια της χώρας. Αυτή τη στιγμή έχουν ψηφιοποιηθεί πάνω από 40 εκατομμύρια σελίδες. Το συνολικό έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι 600 εκατομμύρια σελίδες. Έχουμε πιάσει έναν σχετικά καλό ρυθμό, δεν είμαστε όμως στο σημείο που έχουμε ζητήσει από τις ανάδοχες εταιρείες. Τις πιέζουμε πολύ περισσότερο αυτή την περίοδο και από Σεπτέμβρη να μπορέσει το έργο να μπει σε μια πολύ καλύτερη τροχιά. Σίγουρα όμως, σε ό, τι αφορά τα αρχεία των υποθηκοφυλακείων που σήμερα μπορεί ο κάθε δικηγόρος στο ktimatologio.gr να κάνει έρευνα τίτλων στα ψηφιοποιημένα υποθηκοφυλακεία χωρίς να πάει εκεί, χωρίς να φυλλομετρά τις σελίδες από κοντά, έχει μια τεράστια αξία για την ταχύτητα των συναλλαγών στα ακίνητα που σας είπα και νωρίτερα. Το έργο αυτό θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 εντός χρονοδιαγράμματος».