«800 άστεγοι – οι μισοί από τους 1.600 καταγεγραμμένους του 2018- εντάσσονται στο πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία”, σε 43 δήμους της χώρας. Για 2 χρόνια τους χρηματοδοτούμε πλήρως το ενοίκιο για στέγαση, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και την οικοσκευή και για ένα χρόνο τον μισθό τους», τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση» με την Αρετή Μπίτα.
«Παράλληλα, θα έχουν ψυχοκοινωνική στήριξη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους που θα τους βοηθήσουν στην εύρεση μιας κατάλληλης δουλειάς που ελπίζουμε να κρατήσουν και μετά, και να πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους», πρόσθεσε. Πρόκειται για μεγάλη διεύρυνση, καθώς εντάσσονται πλέον στο πρόγραμμα 43 δήμοι, από 14 που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα του 2019.
«Κομμάτι της πολιτικής να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ενεργά και όχι με παυσίπονα. Με τον όρο αστεγία όλοι σκεφτόμαστε υπνωτήρια, συσσίτια και όλες τις απαραίτητες δομές για τους συνανθρώπους μας που είναι στον δρόμο, οι οποίες όμως δεν τους επανεντάσσουν αναγκαστικά στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Βεβαίως να “τρέχουν” και να λειτουργούν αυτές, να εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση σε όλους τους δήμους για να μην είναι οι συνάνθρωποι μας εκτεθειμένοι στο δρόμο, αλλά σκοπός μας είναι κάνουμε κάτι πιο ουσιαστικό επισήμανε.
Σύμφωνα με την κυρία Μιχαηλίδου, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους άστεγους εντοπίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ στην επαρχία καταγράφονται πιο συχνά φαινόμενα επισφαλούς στέγασης, όπου δηλαδή κάποιος που δεν έχει να πληρώσει ενοίκιο, λογαριασμούς και άλλες υποχρεώσεις.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δυο συμπολίτες μας που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχει αλλάξει, πλέον, η ζωή τους. «Η κυρία Ελένη με τον μικρό Βασίλη, ήρθε στην Αθήνα από μια επαρχία της βορειοανατολικής Ελλάδας, λόγω μιας πολύ κακοποιητικής συμπεριφοράς από τον άνδρα της. Δεν βρήκε δουλειά. Τώρα μένει στο Κερατσίνι, σε ένα διαμέρισμα που της έχει βρει ο δήμος Πειραιά μέσα από το πρόγραμμα μας και δουλεύει ως βοηθός φαρμακοποιού. Αντίστοιχα ένας άλλος κύριος με δυο παιδιά με αναπηρία, έχει βρει δουλειά ως κούριερ σε ένα παντοπωλείο», ανέφερε.
«Δεν υπάρχει καμία διαφορά ως προς την ευαλωτότητα, ανάμεσα σε έναν άνθρωπος που ζει σε ξενώνα – υπνωτήριο και σε μια κακοποιημένη γυναίκα που ζει σε έναν αντίστοιχο ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες», εξήγησε, σημειώνοντας ότι «σε έναν ξενώνα στην ανατολική Αττική είχαμε μια κοπέλα που έκανε μωρό σε πολύ μικρή ηλικία στα 18 και τώρα δουλεύει και αυτή ως βοηθός φαρμακοποιού».
Υπογράμμισε τη σημασία και τον ρόλο που διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην εφαρμογή του προγράμματος. «Θα ήταν πιο εύκολο για εμάς να βγάλουμε κεντρικά ένα πρόγραμμα. Όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την πλήρη εικόνα και τις πληροφορίες, οπότε δώσαμε το πρόγραμμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με κανόνες, όρους και ελέγχους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση “τρέχει” τα υπνωτήρια, τα Κέντρα Ημέρας και όλες τις κοινωνικές δομές για τις οποίες έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Θέλουμε να έχει την πληροφορία για να εντάξει και να υποστηρίξει. Θέλουμε ο συνάνθρωπό μας, μετά το ένα έτος πλήρους επιδοτούμενης απασχόλησης, να συνεχίσει τη δουλειά, να δημιουργήσει τέτοιες σχέσεις με τον εργοδότη. Πρέπει οι δήμοι να κάνουν καλή δουλειά και μελέτη για να περάσουν την πληροφορία και να κάνουν το συνταίριασμα των δυο πλευρών», διευκρίνισε.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας στην ανεργία.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, το οποίο εξασφαλίζει μισθό 800 ευρώ για έναν χρόνο με δυνατότητα ανανέωσης για άλλο ένα έτος σε 2.000 ανθρώπους – άτομα με αναπηρία, ΛΟΑΤΚΙ και κακοποιημένες γυναίκες – εντάσσονται και παιδιά που ενηλικιώνονται αλλά εξακολουθούν να ζουν σε ορφανοτροφεία.