Κοντά στα 80 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, στην Καλαμάτα.
Ο ίδιος σημείωσε πως η χώρα μας είναι το πρώτο κράτος μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής δηλαδή το παλιό ΕΣΠΑ, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των 26,2 δισ. «για το οποίο παλέψαμε πολύ σκληρά στις Βρυξέλλες σε δύσκολες συνεδριάσεις», που συμπληρώνει άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 «με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ και από κοινού με την κοινή αγροτική πολιτική μιλάμε για συνολικό ταμιευτήριο που αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ».
Η 8η έκθεση της ΕΕ για τη Συνοχή επιβεβαιώνει ότι από το 2014 έως το 2020 οι χρηματοδοτήσεις συνέβαλαν κατά 2,6% στην αύξηση του ΑΕΠ των περιφερειών με την μικρότερη ανάπτυξη, είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν να λειτουργούν προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών και δεσμεύθηκε ότι «σε αυτή τη βάση θα θεμελιωθεί η πολιτική συνοχής του 2021-27».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην ανάπτυξη της χώρας και όπως είπε από το 2000 έως το 2017 εισέρρευσαν 66 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τις πολιτικές συνοχής, χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη.
Τόνισε, ακόμη, ότι η χώρα μας είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τις πολιτικές ανάπτυξης, ενώ παραδέχθηκε ότι κατά καιρούς υπήρξε και κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Περιφέρειες
O πρωθυπουργός είπε ότι εντός του έτους ξεκινά η επέκταση του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, έκανε λόγο για 8 δισ. ευρώ που θα δοθούν στις Περιφέρειες από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ τόνισε ότι η περιοχή θα αποκτήσει το αεροδρόμιο που της αξίζει. Όπως σημείωσε η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και πέτυχε να δοθεί το 1/3 των συνολικών κονδυλίων προς τις Περιφέρειες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ακόμα το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ουραγός των εξελίξων αλλά πρωταγωνίστρια των εξελίξεων.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το ποσό των 8 δισ. ευρώ για τις Περιφέρειες είναι αυξημένο κατά περισσότερο από 2 δισ. ευρώ, σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική συνοχής. Ανέφερε ενδεικτικά το πρόγραμμα της Πελοποννήσου στο οποίο θα κατευθυνθούν 410 εκατ. ευρώ, από 285 εκατ. ευρώ την τρέχουσα περίοδο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους περιφερειάρχες για γρήγορη και αποτελεσματική κατανομή των πόρων.
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Ως προς το πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι σημαντικό για όλες τις επιχειρήσεις και ότι θα συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην τόνωση των εξαγωγών, στην πράσινη ενέργεια, καθώς και στην ενδοεταιρική κατάρτιση των εργαζόμενων.
Μπαίνουμε σε νέα φάση όπου η χώρα μας θα κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον, είναι στο χέρι μας να διορθώσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος, να συνεργαστούμε με περιφέρειες και δήμους, διαμήνυσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Πολιτική Προστασία και Κλιματική Αλλαγή
Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία ύψους 800 εκ ευρώ «για να αποκτήσουμε υποδομές και για να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
Επίσης τόνισε το πρόγραμμα για την Κοινωνική Συνοχή «που είναι πολύ σημαντική για την κυβέρνηση η επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης σε μια κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν πίσω και στρέφει την προσοχή της στους πιο ευάλωτους, στα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία».
Επίσης, ο πρωθυπουργός συνεχάρη τα στελέχη που σχεδίασαν το ελληνικό πρόγραμμα γιατί όπως είπε στις Βρυξέλλες κανείς δεν κάνει χάρη σε κανέναν και εάν η χώρα δεν προσέλθει με καλοδουλεμένα σχέδια δεν θα εγκριθούν.
Η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης
Τέλος ο πρωθυπουργός συνεχάρη τα στελέχη που σχεδίασαν το ελληνικό πρόγραμμα γιατί όπως είπε στις Βρυξέλλες κανείς δεν κάνει χάρη σε κανέναν και εάν η χώρα δεν προσέλθει με καλοδουλεμένα σχέδια δεν θα εγκριθούν.
«Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Δεν είμαστε ουραγοί των εξελίξεων, μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές και θα το καταφέρουμε» κατέληξε.
Τα τρία έργα της Καλαμάτας
Nωρίτερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρεις σημαντικές αποφάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών της Καλαμάτας και ευρύτερα της Πελοποννήσου κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο της Μεσσήνης.
Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην αναβάθμιση και επέκταση του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 252 εκατομμυρίων ευρώ. Η διαγωνιστική διαδικασία έχει προχωρήσει ιδιαίτερα και ήδη έχει επιλεγεί προσωρινός ανάδοχος, ενώ η συμβασιοποίηση αναμένεται να γίνει εντός του φθινοπώρου και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός πέντε ετών.
Η δεύτερη αφορά στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», όπως έχει γίνει με πολλά περιφερειακά αεροδρόμια, με σκοπό τη ριζική αναβάθμιση των υποδομών του, ώστε να βελτιωθεί ουσιαστικά η αεροπορική σύνδεση με την περιοχή, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της τουριστικής βιομηχανίας.
Η τρίτη παρέμβαση αφορά στην ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του βιολογικού καθαρισμού, ενός σημαντικού έργου κόστους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ.
«Να σταθώ σε τρία πολύ σημαντικά έργα: πρώτον, για τον δρόμο έχουμε ήδη μιλήσει, πόσο σημαντικό είναι να συνδεθεί η Καλαμάτα με το Ριζόμυλο, με την Πύλο, με τη Μεθώνη, να γίνει και η σχετική παράκαμψη έτσι ώστε να μπορούμε να φτάνουμε πιο εύκολα στην Κορώνη. Είναι ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο το οποίο έχει ήδη προσωρινό ανάδοχο, ένα έργο το οποίο μετά βεβαιότητας πια δρομολογείται», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο δημαρχείο της Μεσσήνης, όπου τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος.
«Δεύτερον, το Αεροδρόμιο. Είχα την ευκαιρία να προσγειωθώ στο αεροδρόμιο και να συζητήσω λίγο με την αερολιμενάρχη και με τον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει δρομολογήσει τη διαδικασία για τη σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου Καλαμάτας, ως ανεξάρτητο έργο. Και αν δει κανείς πόσο επιτυχημένες ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν στα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια, τα 14 τα οποία αυτή τη στιγμή τα διαχειρίζεται η Fraport, μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Και βέβαια είναι ένα αεροδρόμιο το οποίο έχει διπλό χαρακτήρα, καθώς εδώ θα γίνει και η μεγάλη παρέμβαση, η μεγάλη επένδυση, η οποία θα αναβαθμίσει και τις δυνατότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας να εκπαιδεύει με υπερσύγχρονα αεροσκάφη τους νέους πιλότους μας», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τρίτον και πολύ σημαντικό, τα έργα τα οποία έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος. Και εδώ θέλω να είμαι πολύ σαφής, δεν νοείται πια τη σημερινή μέρα τουριστική ανάπτυξη η οποία να μη σέβεται το περιβάλλον και να μην κάνει πράξη τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει ολοκλήρωση βασικών υποδομών, εκκρεμότητες που έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί από το παρελθόν.Έχω δώσει προσωπική εντολή ώστε να εξευρεθούν οι πόροι και να ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ο βιολογικός καθαρισμός, ένα σημαντικό έργο περίπου 15 εκατομμύρια, όμως ένα έργο το οποίο θα δώσει μία ανάσα σε ολόκληρη την περιοχή. Φαντάζομαι ότι θα διαχειρίζεται λύματα πολλών διαφορετικών οικισμών, και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι και οι τουριστικές επενδύσεις οι οποίες θα γίνουν θα δώσουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να έρχονται σε έναν τόπο που προστατεύει το περιβάλλον αλλά φυσικά αυτό αφορά και όλους τους δημότες της περιοχής», είπε ο Πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση στο δημαρχείο Μεσσήνης.
Επόμενες κινήσεις
Παράλληλα με τα παραπάνω, δρομολογείται η υλοποίηση δύο ακόμη έργων, τα οποία πρόκειται να επεκτείνουν και αναβαθμίσουν το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής.
Πρόκειται για το Φράγμα Μιναγιώτικο, η κατασκευή του οποίου προτείνεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ. δυτικά του οικισμού Βλασαίικα. Το αρδευτικό του δίκτυο θα έχει συνολική έκταση 35.000 στρεμμάτων, ενώ το κόστος κατασκευής του έχει προϋπολογισθεί στα 98,5 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη της πρώτης φάσης της προεπιλογής των Ομίλων που θα υλοποιήσουν το έργο, αναμένεται τον Ιούλιο του 2022 και ο χρόνος κατασκευής του υπολογίζεται σε 2 έως 2,5 έτη.
Δεύτερον, δρομολογείται η κατασκευή αρδευτικού δικτύου για την αξιοποίηση των υδάτων του φράγματος – ταμιευτήρα που έχει ήδη υλοποιηθεί στον Φιλιατρινό ποταμό με προϋπολογισμό 45.880.000 ευρώ. Οι εργασίες κτηματογράφησης για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις έχουν ολοκληρωθεί και ο φάκελος του έργου έχει δοθεί σε ανεξάρτητο τεχνικό σύμβουλο, προκειμένου να ετοιμαστούν οι σχετικές προδιαγραφές. Στόχος ο διαγωνισμός υλοποίησης του έργου να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στη συνέχεια στο κέντρο της Μεσσήνης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους και καταστηματάρχες.