Για την εξέλιξη της πανδημίας με αιχμή τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων και τη συζήτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών που αφορά ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, μίλησαν στην αρχή της συνάντησής τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.
«Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας είναι θετικές. Έχουμε διαπιστώσει μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, μία ταχύτατη αποκλιμάκωση στον αριθμό των νοσηλειών, αλλά και στους διασωληνωμένους συμπολίτες μας» ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης και εκτίμησε πως αυτή η αποκλιμάκωση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες. «Είναι βέβαια λυπηρό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται, που ασθενούν βαριά στις εντατικές μας και που δυστυχώς κάποιοι απ’ αυτούς χάνουν τη ζωή τους, είναι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Με δεδομένο, όπως είπε, ότι πολλοί απ’ αυτούς είναι άνθρωποι που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν το προηγούμενο διάστημα επεσήμανε πως «αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αλλάξουμε». Υπογράμμισε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς και σταθερά περί τους 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως, 1% του πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα, 6.200.000 εμβόλια έχουν γίνει στην πατρίδα μας, παραπάνω από 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση. Αλλά «θα πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση έτσι ώστε να μπορέσουμε από τη μία να χτίσουμε το τείχος ανοσίας αλλά από την άλλη να εξασφαλίσουμε ότι και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτή η πτωτική τάση θα συνεχίζεται, ο τουρισμός μας θα συνεχίσει κανονικά, τα πρώτα βήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και θα μπορέσει και η οικονομία να ανακάμψει ταχύτατα όπως προβλέπουμε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο σημείο αυτό τόνισε πως «μέρος αυτής της συζήτησης έχει να κάνει και με τις διευκολύνσεις που μπορεί να έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας. Η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα». Όπως είπε θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από τη στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα εντός εύλογου διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει και στη χώρα μας όπως θα γίνει και η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων, είπε επίσης ο πρωθυπουργός. «Αναμένω εντός των επόμενων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή, το οποίο θα δοθεί και στη δημοσιότητα, έτσι ώστε μετά από έναν πιστεύω σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε στις πολιτικές μας γύρω από τα θέματα αυτά», επισήμανε.
«Εν κατακλείδι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα και στο θέμα της πανδημίας. Η εγρήγορση προφανώς και πρέπει να είναι δεδομένη, διότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την περιπέτεια αυτή, και η προσήλωσή μας θα πρέπει να στραφεί στο να πείσουμε καχύποπτους συμπολίτες μας ότι πρέπει κι αυτοί να κάνουν το βήμα, να εμβολιαστούν. Το εμβόλιο είναι ένα δώρο της επιστήμης πάνω απ’ όλα προστατεύει τους ίδιους και τις οικογένειές τους από το κίνδυνο μιας πολύ σοβαρής νοσηλείας. Είναι όμως και μια πράξη κοινωνικής ευαισθησίας. Η αντίληψη ότι δεν βαριέσαι ας το κάνει ο άλλος για να μην το κάνω εγώ είναι μία αντίληψη η οποία δυστυχώς υπονομεύει συνολικά την κοινωνική συνοχή και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη», είπε ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορονοϊο, το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν μια πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας
«Θέλησα να παραβρεθώ σήμερα στη Βουλή για να υπογραμμίσω τη σημασία του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού covid-19. Τη ξεχωριστή του συμβολή στην προσπάθεια ώστε φέτος ο τουρισμός να ανοίξει πρώτος τον κύκλο της ανάκαμψης για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου με θέμα: «Κύρωση της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Θέσπιση, περιεχόμενο και διαδικασία έκδοσης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19” (Α’ 87) και ειδικότερες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».
«Καθώς η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή, από την εποχή των κρουσμάτων μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης» επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας με έμφαση πως «Αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορονοϊο, για την υγεία μας, το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν μια πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας. Ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε. Η πρόταση της Αθήνας αποτελεί πραγματικότητα της Ευρώπης» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών και σε άλλα επίπεδα
«Να θυμίσω ότι βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών και σε άλλα επίπεδα» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι η Ελλάδα ήταν «από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιήσαμε τα self test. Θέλω να θυμίσω ότι ήταν η Ελλάδα μαζί με άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες που θέσαμε μαζί από τον περασμένο Μάρτιο την ανάγκη να υπάρχει μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομική αντίδραση στην ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Το αποτέλεσμα ήταν το ταμείο Ανάκαμψης».
Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε «Φαίνεται η δυνατότητά μας να μετατρέπουμε δοκιμασίες σε ευκαιρίες. Αφορά συνολικά την τεράστια πρόοδο στην ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού».