«Πολύ καλά μελετημένο οδικό χάρτη 170 συγκεκριμένων έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων με τέσσερις πυλώνες» χαρακτήρισε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίασή του.
Συζητάμε, ανέφερε, για συνολικούς πόρους 57 δισεκ. ευρώ, αν προσθέσουμε στα 32 δισεκ. σε επενδύσεις και δάνεια ένα επιπρόσθετο σημαντικό κεφάλαιο 25 δισεκ. ευρώ που θα κινητοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα. «Συζητάμε για κάτι μεγαλύτερο από ένα 2ο ΕΣΠΑ» εξήγησε. Αλλάζει, είπε ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας μετατρέποντάς τη σε εξωστρεφή και ανταγωνιστική, με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος, με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και με έργα πνοής με κοινωνικό πρόσημο.
Διαβάστε το σχέδιο αναλυτικά
«Είναι ένα σχέδιο που καλύπτει όλη την Ελλάδα, αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, και φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας αυξάνοντας κατά 7% το ΑΕΠ εντός της επόμενης 6ετίας» σημείωσε.
«Η ονομασία του σχεδίου παραπέμπει στην επανάσταση του αύριο: Ελλάδα 2.0 είναι η νέα εκδοχή της χώρας, η νέα εποχή που έρχεται, με πολλές μόνιμες, ποιοτικές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας» τόνισε.
Οι τέσσερις αυτοί πυλώνες είναι οι εξής:
– Ψηφιακή μετάβαση για το κράτος, επιχειρήσεις και τους πολίτες
– Αύξηση απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την υγεία και την παιδεία
– Πράσινη οικονομία, και
– Την εκτίναξη της παραγωγικής/επιχειρηματικότητας δραστηριότητας
Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών που πρότειναν σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο υιοθετήθηκε από τους «27» επισήμανε πως πρόκειται για την άλλη όψη της υγειονομικής κρίσης, κι ένα παράδειγμα του τρόπου που ένα τεράστιο πρόβλημα της συγκυρίας μπορεί να μετατραπεί σε υπόδειγμα για τη λύση δομικών αδυναμιών, και απόδειξη ότι με μεθοδική προσπάθεια αποκαθηλώνονται ταμπού.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του Ταμείου θα πρέπει να επενδύει και δικά του χρήματα, αναλαμβάνοντας και το δικό του ρίσκο. Παράλληλα, όλα τα σχέδια που τελικά θα εγκριθούν θα πρέπει να είναι ώριμα προς εκτέλεση.
«Το Εθνικό Σχέδιο έχει ρηξικέλευθο χαρακτήρα, γιατί αλλάζει το υπόδειγμα και κάνει την οικονομία εξωστρεφή και το φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» είπε ο πρωθυπουργός.
«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δημιουργεί μία νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν περιλαμβάνει μόνο πιστώσεις και δράσεις, αλλά σηματοδοτεί ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία μας. Αποτελεί ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο που πατά πάνω στις προτεραιότητες του σχεδίου Πισσαρίδη» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Γιατί οι κατευθύνσεις έχουν καταστρωθεί στην Ελλάδα και αφορούν στην Ελλάδα. Έχουν γίνει από Έλληνες και αφορούν Έλληνες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την πλήρη ιδιοκτησία του. Ενσωματώνει εμπειρία και από την πανδημία. Εξαλείφει παγιωμένες παθογένειες. Το εθνικό σχέδιο οδηγεί στην δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου. Η προσπάθεια που σήμερα ξεκινά σημαίνει περισσότερες δουλειές ιδίως για τους νέους μας και μία καλύτερη καθημερινότητα για όλους», σημείωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Το σχέδιο παρουσιάζεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού και τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα.