Με ερώτηση προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση της χρηματοδοτικής ρευστότητας των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Στις 26-04-2020 οι τράπεζες υπέγραψαν συμβάσεις με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τα δάνεια που θα δοθούν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στο 80% του χορηγούμενου ποσού. Πρόκειται για δάνεια κεφαλαίου κίνησης προς μεγαλύτερες επιχειρήσεις, των οποίων οι όροι χορήγησης αναμένεται ακόμη να διευκρινιστούν.
Επιπλέον, είχε ξεκινήσει η διάθεση δανείων κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ .
Το επιτόκιο αυτών των δανείων θα επιδοτείται κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια από τους πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ ενώ βασική προϋπόθεση για την επιδότηση επιτοκίου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας τουλάχιστον κατά τα δύο πρώτα έτη της διάρκειας επιδότησης του δανείου.
Ωστόσο, με χθεσινή ανακοίνωση στο site του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων γίνεται γνωστό ότι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ – Κεφάλαια Κίνησης λόγω υπερκάλυψης του προϋπολογισμού του προγράμματος δεν είναι προς το παρόν δυνατή η υποβολή νέων αιτήσεων ενώ νέες υποβολές θα μπορούν να γίνονται μετά την αρχική αξιολόγηση των υπαρχόντων αιτήσεων ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι διαθέσιμοι πόροι.
Επειδή όπως αντιλαμβάνεστε είναι αναγκαία η άμεση και ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση της χρηματοδοτικής ρευστότητας των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19.
Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:
- Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να εξειδικευθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις και να δοθούν άμεσα στις πληττόμενες από τον κορωνοϊό επιχειρήσεις τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στο 80% του χορηγούμενου ποσού;
- Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την υπερκάλυψη του προϋπολογισμού του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ – Κεφάλαια Κίνησης ώστε να ανοίξει εκ νέου η εφαρμογή και να δοθεί η δυνατότητα αίτησης σε όλες τις πληγείσες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν δανειοδότηση μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ ;».