voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε τη λίστα με τα 232 φάρμακα που είναι σε έλλειψη

    Μια στις τρεις συνταγές φαρμάκων ανεκτέλεστη λόγω κόστους

    Σε λειτουργία η ψηφιακή ταυτότητα στο Covid-free Wallet – Πώς θα την ενεργοποιήσετε

    Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων: Αναβάθμιση υποδομών – Ποιες υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες και πότε

    Σ. Ζαχαράκη: Η αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων είναι μία κοινή μάχη

    Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό αριθμό – Πώς θα γίνεται η διαδικασία

  • Εκπαίδευση

    ΥΠΑΙΘΑ: Υπενθύμιση για τα εξεταστικά κέντρα και το πρόγραμμα εξετάσεων για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

    Ζαχαράκη: Ετοιμάζουμε νέο σύγχρονο και ενιαίο πλαίσιο διδασκαλίας των αγγλικών από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο

    Ζαχαράκη: Ετοιμάζουμε νέο σύγχρονο και ενιαίο πλαίσιο διδασκαλίας των αγγλικών από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο

    Προκηρύξεις για θέσεις Επιστημονικού προσωπικού και Προισταμένων για το ΙΕΠ

    ΙΕΠ: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως τις 15/05

    Σ. Ζαχαράκη: Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα προστεθούν χιλιάδες νέες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

    Σ. Ζαχαράκη: Όταν αποδεικνύεται η συμμετοχή κάποιου σε επεισόδια θα χάνει την ιδιότητα του φοιτητή

  • Θέσεις εργασίας
    ΑΣΕΠ 5Ε/2021: Εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες

    ΚΕΔ: Διευκρινίσεις για τον επικείμενο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

    Εκτός ΑΣΕΠ οι 51 μόνιμες προσλήψεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού – Αρχίζουν οι αιτήσεις

    Δήμος Γαλατσίου: Προχωρά σε 25 προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων

    Δήμος Γαλατσίου: Προχωρά σε 25 προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων

    ΑΣΕΠ 5Ε/2021: Εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες

    ΑΣΕΠ 6Κ/2024: Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για 358 προσλήψεις

  • Οικονομία
    Μέχρι τις 26 Ιουλίου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

    Φορολογικές δηλώσεις: Πάνω από 4 στους 10 εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο – Ποια έκπτωση κερδίζουν

    e- ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε έως αύριο στα ΑΤΜ

    Μέχρι την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το Επίδομα Παιδιού

    «Καίγονται» οι αυξήσεις στο επίδομα τέκνων Α21

    Τελειώνουν οι συναλλαγές στα γκισέ – Τα σχέδια των Τραπεζών

    Τέλος σταδιακά οι κάρτες στα ΑΤΜ: Πώς θα βγάζουμε πλέον λεφτά

  • Εργασιακά

    Οι μισοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα δουλεύουν επιπλέον ώρες χωρίς έξτρα αμοιβή

    Συντάξεις Ιουνίου 2025: Πότε θα γίνει η πληρωμή για όλα τα ταμεία

    Προσλήψεις στο δημόσιο: Πού θα γίνουν οι 17.942 διορισμοί το 2023

    Αυτό είναι το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των υπηρεσιών του Δημοσίου – Θα πραγματοποιείται 2 φορές τον χρόνο

    ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Το 52% των εργαζομένων δουλεύει υπερωρίες

    ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Το 52% των εργαζομένων δουλεύει υπερωρίες

  • VOUCHER
    Κοινωνικός τουρισμός: Πότε να κάνετε την αίτηση με βάση τον ΑΦΜ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αίτηση για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2025

    «Ανακυκλώνω- Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Η αλλαγή που γίνεται στο πρόγραμμα

    Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να πάρετε voucher για θερμοσίφωνα και αντλία

    Κοινωνικός τουρισμός: Tα τελικά αποτελέσματα για το voucher

    Κοινωνικός Τουρισμός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Κοινωνικός τουρισμός: Πότε να κάνετε την αίτηση με βάση τον ΑΦΜ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Κοινωνικός Τουρισμός ΔΥΠΑ 2025-2026: Έρχονται οι δωρεάν διακοπές με voucher έως 12 διανυκτερεύσεις

  • Πολιτική
    Ζαχαράκη: Ετοιμάζουμε νέο σύγχρονο και ενιαίο πλαίσιο διδασκαλίας των αγγλικών από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο

    Ζαχαράκη: Ετοιμάζουμε νέο σύγχρονο και ενιαίο πλαίσιο διδασκαλίας των αγγλικών από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο

    Τους Έλληνες του Λονδίνου καλεί η Νίκη Κεραμέως σε εκδήλωση του Rebrain Greece

    Κεραμέως: Στις ΗΠΑ η επόμενη στάση του “Rebrain Greece” για τον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού

    Μητσοτάκης: Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

    Μητσοτάκης: «Με το axiologisi.ypes.gov.gr δίνουμε τον πρώτο λόγο στους πολίτες»

    Κυρ. Μητσοτάκης: Βήμα-βήμα χτίζουμε την ΕΡΤ την οποία θέλουν οι Έλληνες πολίτες

  • Εκλογές
    Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους

    Μαρινάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε ένα γύρο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Υπουργείο Εσωτερικών: Ξεκίνησε η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων

    Μεγάλες αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές ετοιμάζει η κυβέρνηση – Καταργείται ο Β’ γύρος, εισάγεται ηλεκτρονική ψηφοφορία

    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πρώτος o Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Δούκας

    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Συγχαρητήρια του Χάρη Δούκα στον Νίκο Ανδρουλάκη για την επικράτησή του

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Πολιτική

Π. Μαρινάκης: “Τριπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης για την Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη”

16/05/2024
σε Πολιτική
147
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

«Τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης για την Ελλάδα προβλέπει η Κομισιόν σε σχέση με την ευρωζώνη όπως αποτυπώνεται στις εαρινές της προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν χθες για την πορεία της οικονομίας των ευρωπαϊκών χωρών. Η ανάπτυξη για τον μέσο όρο της ευρωζώνης το 2024 προβλέπεται 0,8% και 1,4% για το 2025.

Για την Ελλάδα σύμφωνα με την Επιτροπή προβλέπεται ανάπτυξη 2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα αναμένεται να έχει σχεδόν τριπλάσια ανάπτυξη από τον μ.ο. της ευρωζώνης ενώ βρίσκεται στην 5η υψηλότερη θέση σε ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 20 χώρες της ευρωζώνης και στην 9η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Οι προβλέψεις μάλιστα αυτές βρίσκονται πολύ κοντά σε εκείνες του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας όπου ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται σε 2,5% για φέτος και σε 2,6% για το 2025, στη βάση ταχύτερης αύξησης των επενδύσεων», τόνισε.

Αναφέρθηκε ειδικά στην αύξηση των επενδύσεων που προβλέπει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανέρχεται σε 6,7% το 2024 και 8,4 % το 2025, την στιγμή που στο μέσο όρο της ευρωζώνης προβλέπεται σχεδόν μηδενική αύξηση των επενδύσεων, 0,1% το 2024 και μόλις 1,6% το 2025.

«Σύμφωνα με την Επιτροπή η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη χώρα, Μάλτα, στον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων τόσο για το 2024 όσο και για το 2025. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας οι εθνικές εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων είναι ακόμα υψηλότερες και ίσες με 9,1% το 2024 και 14,4% το 2025, οι οποίες εκτιμήσεις βασίζονται στην πλήρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών επενδυτικών κονδυλίων που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό».

ΣχετικαΑρθρα

Παύλος Μαρινάκης: “Αυτό που συμβαίνει αυτό το καλοκαίρι δεν έχει προηγούμενο”

Π. Μαρινάκης: Σε συνεργασία με το υπ. Παιδείας σχεδιάζεται εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία, για την ενίσχυση της κριτικής σκέψης των μαθητών και την πρόληψη της παραπληροφόρησης

30/04/2025
Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους

Μαρινάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε ένα γύρο

25/04/2025

Πρόσθεσε ως σημαντική την πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται το 2024 να αυξηθούν με ρυθμό υπερτετραπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης (4,2% έναντι 0,9%), ενώ και για το 2025 προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (4% έναντι 3,1% στην ευρωζώνη).

«Τέλος είναι θετική η πρόβλεψη της Επιτροπής για την ταχύτερη μείωση της ανεργίας σε σχέση με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας. Πιο συγκεκριμένα, για το 2024 η Επιτροπή προβλέπει μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 10,3% και το 2025 στο 9,7%», υπογραμμίζοντας ότι «η έκθεση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την σταδιακή αλλά σημαντική κάλυψη του επενδυτικού κενού της περασμένης δεκαετίας και τη συνεχή αύξηση στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας».

Επανέλαβε ότι «ο στόχος είναι κάθε θετική είδηση, ή πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία να μεταφράζεται σε επιτάχυνση του βασικού μας στόχου που είναι η σύγκλιση της χώρας μας σε επίπεδο απασχόλησης και εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συνεχίζουμε εφαρμόζοντας το οικονομικό μας πρόγραμμα για να φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας τον στόχο μας που είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 900 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1500».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι διαπιστώνεται «σταδιακή συγκράτηση των τιμών των προϊόντων στο σύνολο των αλυσίδων των σούπερ μάρκετ για τον Απρίλιο του 2024 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), τα οποία βασίζονται σε ανάλυση στο σύνολο των πραγματικών μηνιαίων πωλήσεων, αποτυπώνεται μια πολύ μικρή αύξηση 1,1% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιανουάριο οι αυξήσεις τιμών ήταν στο 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, τον Φεβρουάριο 2,7% και τον Μάρτιο μόλις 0,28%, δηλαδή ήταν σχεδόν μηδενικές».

Είπε επίσης ότι «οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών της τάξης του 4,57% καταγράφονται στις βρεφικές και παιδικές τροφές και ακολουθούν, χαρτικά, πάνες, απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού, βούτυρα, αυγά, αλλά και γαλακτοκομικά».

Και τόνισε πως «οι παρεμβάσεις και τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του αυξημένου πληθωρισμού και της εισαγόμενης ακρίβειας αποδίδουν σταδιακά, σε συνδυασμό με άλλους κρίσιμους παράγοντες, όπως είναι η αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών στις διεθνείς αγορές, η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, προσφορές, εκπτώσεις κλπ.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η εισαγόμενη ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό και εργαζόμαστε σταθερά με παρεμβάσεις στην αγορά και έκτακτα μέτρα προκειμένου να μειώσουμε τις συνέπειες του φαινομένου».

Ενδεικτικά επεσήμανε πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ένωσης, αφού σωρευτικά έχουμε πληθωρισμό 15,1%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 20,4% και της Ευρωπαϊκής Ένωσης 23,5%.

Και στο ζήτημα του πληθωρισμού τροφίμων σωρευτικά, η Ελλάδα έχει 30,3%, ενώ αντίστοιχα ο μέσος όρος της ΕΕ διαμορφώνεται στο 33,8%.

Χρειάζονται συνεχείς παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί αυτό το παγκόσμιο, πολυπαραγοντικό φαινόμενο και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε».

Αλλάζοντας θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «συνεχίζεται ομαλά και με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία παράδοσης του εκλογικού υλικού στους Έλληνες που έχουν επιλέξει να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου. Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί ψηφοδέλτια επιστολικής ψήφου σε 150.000 περίπου Έλληνες από όλο τον κόσμο, σε σύνολο 202.515 εκλογέων, δηλαδή στα 3/4 των εγγεγραμμένων.

Οι φάκελοι με τα ψηφοδέλτια που επιστρέφονται από τους ψηφοφόρους παραλαμβάνονται από αντιπροσώπους των δικαστικών αρχών στο κέντρο διαλογής που έχει δημιουργηθεί στο Περιστέρι. Ο χώρος φρουρείται διαρκώς από την Ελληνική Αστυνομία και παρακολουθείται μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης».

Το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας με τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, ήταν το επόμενο θέμα. Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους του σχεδίου νόμου.

«Ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και βασική επιδίωξη της κυβέρνησης καθώς η ενίσχυσή τους συμβάλλει κατ’ επέκταση στην θωράκιση της χώρας και την αμυντική ικανότητά της», πρόσθεσε.

«Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι υποβολές των προτάσεων στο πλαίσιο των δύο δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης, μέσω του καθεστώτος De Minimis», είπε στη συνέχεια. Επεσήμανε πως «οι εν λόγω δράσεις αφορούν υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με τη συνολική δημόσια χρηματοδότηση να αγγίζει τα 50 εκ. ευρώ», προσθέτοντας πως «στην παρούσα φάση, ξεκινά η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».

Κλείνοντας ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Πιερία. Στις 18:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Λιτόχωρο και στη συνέχεια την Κατερίνη.

Αύριο, στις 10:00 ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην παρουσίαση τoυ «Ψηφιακού Σχολείου» από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Βέροια, στο ημερήσιο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Ριζωμάτων».

Αναλυτικά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης για την Ελλάδα προβλέπει η Κομισιόν σε σχέση με την Ευρωζώνη, όπως αποτυπώνεται στις εαρινές τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν χθες για την πορεία της οικονομίας των Ευρωπαϊκών χωρών.

Η ανάπτυξη για το μέσο όρο της Ευρωζώνης το 2024 προβλέπεται 0,8% και 1,4% για το 2025. Για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Επιτροπή προβλέπεται ανάπτυξη 2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα φέτος αναμένεται να έχει σχεδόν τριπλάσια ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ενώ βρίσκεται στην 5η υψηλότερη θέση σε ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 20 χώρες τις Ευρωζώνης και στην 9η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.

Οι προβλέψεις, μάλιστα, αυτές βρίσκονται πολύ κοντά σε εκείνες του Προγράμματος Σταθερότητας της Ελλάδας, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται σε 2,5% για φέτος και σε 2,6% για το 2025, στη βάση ταχύτερης αύξησης των επενδύσεων.

Αναφορικά με τις επενδύσεις για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση 6,7% το 2024 και 8,4% το 2025 , τη στιγμή που στον μέσο όρο της Ευρωζώνης προβλέπεται σχεδόν μηδενική αύξηση επενδύσεων το 2024 (0,1%) και μόλις 1,6% το 2025.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση (και με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη χώρα τη Μάλτα) στον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων τόσο για το 2024, όσο και για το 2025.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι εθνικές εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων είναι ακόμη υψηλότερες και ίσες με 9,1% το 2024 και 14,4% το 2025 και οι οποίες βασίζονται στην πλήρη απορρόφηση των Ευρωπαϊκών επενδυτικών κονδυλίων που έχουν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό.

Σημαντική επίσης είναι και η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται το 2024 να αυξηθούν με ρυθμό υπέρ-τετραπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης (4,2% έναντι 0,9%), ενώ και για το 2025 προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (4% έναντι 3,1% στην ευρωζώνη).

Τέλος είναι θετική η πρόβλεψη της Επιτροπής για την ταχύτερη μείωση της ανεργίας σε σχέση με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας. Πιο συγκεκριμένα, για το 2024 η Επιτροπή προβλέπει μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 10,3% και το 2025 στο 9,7%.

Η έκθεση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την σταδιακή αλλά σημαντική κάλυψη του επενδυτικού κενού της περασμένης δεκαετίας και την συνεχή αύξηση στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας.

Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, ο στόχος είναι κάθε θετική είδηση, ή πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία να μεταφράζεται σε επιτάχυνση του βασικού μας στόχου που είναι η σύγκλιση της χώρας μας σε επίπεδο απασχόλησης και εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συνεχίζουμε εφαρμόζοντας το οικονομικό μας πρόγραμμα για να φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας τον στόχο μας που είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 900 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1500.

Σταδιακή συγκράτηση των τιμών των προϊόντων στο σύνολο των αλυσίδων των σούπερ μάρκετ διαπιστώνεται για τον Απρίλιο του 2024 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), τα οποία βασίζονται σε ανάλυση στο σύνολο των πραγματικών μηνιαίων πωλήσεων, αποτυπώνεται μια πολύ μικρή αύξηση 1,1% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιανουάριο οι αυξήσεις τιμών ήταν στο 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, τον Φεβρουάριο 2,7% και τον Μάρτιο μόλις 0,28%, δηλαδή ήταν σχεδόν μηδενικές.

Από το Υπουργείο Ανάπτυξης τονίζεται ότι η αποκλιμάκωση που παρατηρείται σε βασικές κατηγορίες προϊόντων, αλλά και η συνολικότερη συγκράτηση των τιμών οφείλεται και στη σταδιακή απόδοση των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών της τάξης του 4,57% καταγράφονται στις βρεφικές και παιδικές τροφές και ακολουθούν, χαρτικά, πάνες, απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού, βούτυρα, αυγά, αλλά και γαλακτοκομικά.

Μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε αναψυκτικά, μπισκότα, σοκολάτες και ζαχαρώδη, αλκοολούχα ποτά, έτοιμα γεύματα, ξηρούς καρπούς και σνακ, αυξήσεις οι οποίες οφείλονται -κατά κύριο λόγο- στις διεθνείς τιμές πρώτων υλών και κυρίως τις τιμές της ζάχαρης και του κακάο.

Οι παρεμβάσεις και τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του αυξημένου πληθωρισμού και της εισαγόμενης ακρίβειας αποδίδουν σταδιακά, σε συνδυασμό με άλλους κρίσιμους παράγοντες, όπως είναι η αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών στις διεθνείς αγορές, η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, προσφορές, εκπτώσεις κλπ.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η εισαγόμενη ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό και εργαζόμαστε σταθερά με παρεμβάσεις στην αγορά και έκτακτα μέτρα προκειμένου να μειώσουμε τις συνέπειες του φαινομένου.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ένωσης, αφού σωρευτικά έχουμε πληθωρισμό 15,1%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 20,4% και της Ευρωπαϊκής Ένωσης 23,5%.

Και στο ζήτημα του πληθωρισμού τροφίμων σωρευτικά, η Ελλάδα έχει 30,3%, ενώ αντίστοιχα ο μέσος όρος της ΕΕ διαμορφώνεται στο 33,8%.

Χρειάζονται συνεχείς παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί αυτό το παγκόσμιο, πολυπαραγοντικό φαινόμενο και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε.

Όπως δήλωσε μάλιστα, ο Πρωθυπουργός σε σημερινή του συνέντευξη ετοιμάζει μια επιστολή προς την κα Ursula von der Leyen στην οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θα θίξει τα ζητήματα αυτά και θα ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να μας εξηγούν οι πολυεθνικές γιατί τιμολογούν διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές αγορές.

Ανέφερε μάλιστα το εξής: «Η Ευρώπη εκεί έχει τη δυνατότητα κανονιστικά να παρέμβει, γιατί είναι πολύ δύσκολο, όπως καταλαβαίνετε, μια χώρα μεμονωμένα να βάλει ένα πλαίσιο σε πολυεθνικές που πουλούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Συνεχίζεται ομαλά και με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία παράδοσης του εκλογικού υλικού στους Έλληνες που έχουν επιλέξει να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου.

Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί ψηφοδέλτια επιστολικής ψήφου σε 150.000 περίπου Έλληνες από όλο τον κόσμο, σε σύνολο 202.515 εκλογέων, δηλαδή στα 3/4 των εγγεγραμμένων.

Οι φάκελοι με τα ψηφοδέλτια που επιστρέφονται από τους ψηφοφόρους παραλαμβάνονται από αντιπροσώπους των δικαστικών αρχών στο κέντρο διαλογής που έχει δημιουργηθεί στο Περιστέρι.

Ο χώρος φρουρείται διαρκώς από την Ελληνική Αστυνομία και παρακολουθείται μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, για την περαιτέρω διευκόλυνση των εκλογέων που θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, εξέδωσε έναν αναλυτικό οδηγό και εκπαιδευτικό βίντεο τα οποία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του.

Κατατέθηκε στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας με τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις».

Σκοπός του Σχεδίου Νόμου είναι:

η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος καινοτομίας με τη δημιουργία του νομικού προσώπου «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας»,

ο εκσυγχρονισμός των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με τη δυνατότητα διοργάνωσης διδακτορικών σπουδών, την απλοποίηση της ίδρυσης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και τη συμμετοχή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ερευνητικά προγράμματα και

η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, του επιπέδου κυβερνοασφάλειας και η ενίσχυση της αξιοπιστίας των πληροφοριακών συστημάτων.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν στην επίλυση ζητημάτων των υγειονομικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, στην ενίσχυση του εισοδήματος του στρατιωτικού προσωπικού, στη διευθέτηση οικονομικών ζητημάτων, στην κατάταξη καταρτισμένου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην ενίσχυση της ασφάλειας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης καθώς η ενίσχυσή τους συμβάλλει κατ’ επέκταση στην θωράκιση της χώρας και την αμυντική ικανότητά της.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι υποβολές των προτάσεων στο πλαίσιο των δύο δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης, μέσω του καθεστώτος De Minimis.

Οι εν λόγω δράσεις αφορούν υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με τη συνολική δημόσια χρηματοδότηση να αγγίζει τα 50 εκ. ευρώ. Σε σύνολο, κατατέθηκαν 840 αιτήσεις ενδιαφερόμενων συνολικής δημόσιας δαπάνης 50,588 εκ. ευρώ και προϋπολογισμού συνολικών επενδύσεων περίπου 73 εκ ευρώ, υπερκαλύπτοντας έτσι τον αρχικό στόχο. Στην παρούσα φάση, ξεκινά η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Πιερία. Στις 18:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Λιτόχωρο και στη συνέχεια την Κατερίνη.

Αύριο, στις 10:00 ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην παρουσίαση τoυ «Ψηφιακού Σχολείου» από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Βέροια, στο ημερήσιο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Ριζωμάτων».

Πηγή: amna.gr
Ετικέτες: Παύλος ΜαρινάκηςΡυθμοί ανάπτυξης


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Κεραμέως: Στις ΗΠΑ η επόμενη στάση του “Rebrain Greece” για τον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού

    6 Μάι 2025

  • Μητσοτάκης: «Με το axiologisi.ypes.gov.gr δίνουμε τον πρώτο λόγο στους πολίτες»

    6 Μάι 2025

  • Κυρ. Μητσοτάκης: Βήμα-βήμα χτίζουμε την ΕΡΤ την οποία θέλουν οι Έλληνες πολίτες

    6 Μάι 2025

  • Μιχαηλίδου: «Τέλος στις ηλικιακές διακρίσεις για τα άτομα με προβλήματα ακοής – Επίδομα και για ηλικίες 18 έως 65 ετών»

    5 Μάι 2025

  • Πιερρακάκης: Δεν είναι στις προτεραιότητές μας η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

    5 Μάι 2025

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Ειδικό εποχικό επίδομα έως 1.219,50 ευρώ: Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις

    Επίδομα 1.000 ευρώ για ανέργους από την ΔΥΠΑ – Ποια είναι η διαδικασία για την αίτηση

    15 shares
    Share 6 Tweet 4
  • Επίδομα θέρμανσης 2025: Πότε μπαίνει η δεύτερη δόση

    11 shares
    Share 4 Tweet 3
  • Επίδομα παιδιού Α21: Πότε θα γίνει η πληρωμή της Β’ δόσης για το 2025

    11 shares
    Share 4 Tweet 3
  • Δωρεάν διακοπές για συνταξιούχους: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι

    10 shares
    Share 4 Tweet 3
  • Τέλος σταδιακά οι κάρτες στα ΑΤΜ: Πώς θα βγάζουμε πλέον λεφτά

    10 shares
    Share 4 Tweet 3

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικα
  • Αποψη
  • Αυτοδιοικηση
  • Οικονομια
  • Εκπαιδευση
  • Επικαιροτητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακα
  • ΕΣΠΑ
  • Θεσεις εργασιας
  • Παρουσιαση
  • Πνευματικα
  • Πολιτικη
  • Συνεντευξεις
  • Τεχνολογια
  • Τουρισμος

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.