Ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις στρατηγικές της κυβέρνησης όσον αφορά τον πληθωρισμό και τον ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι:
«Η πολιτική της κυβέρνησης να μην μειώσει τον ΦΠΑ αλλά να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις δικαιώθηκε, αφού στην Ισπανία που μείωσαν τον ΦΠΑ οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων είναι μεγαλύτερες από ότι στη χώρα μας και τώρα συζητάνε για επαναφορά του ΦΠΑ.».
«Έχουμε τον τέταρτο ή πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα στην Ε.Ε», επομένως -τόνισε χαρακτηριστικά- και στον πληθωρισμό των τροφίμων και στο γενικό πληθωρισμό είμαστε καλύτερα από τις άλλες χώρες, από τις περισσότερες άλλες χώρες και γενικά έχουμε θέσει και ένα εργαλείο που λέγεται έλεγχος πάνω στο ποσοστό κέρδους που έχει φέρει και πρόστιμα και αποτελέσματα.
«Η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση και ισχυρό πρωθυπουργό»
Ο κ. Παπαθανάσης είπε χαρακτηριστικά:
«Η πρόταση είναι ότι ζητούμε ισχυρή εντολή για να σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Προφανώς η πρόταση της αντιπολίτευσης δεν στέκει κάπου, καθότι το ΠΑΣΟΚ λέει ότι ψηφίστε Ανδρουλάκη και θα προκύψει κάποιος άλλος πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει προοδευτική συγκυβέρνηση χωρίς να υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν λάβουμε υπόψη ότι ενώ λένε ότι δεν θα σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας, το εννοούν αυτό».
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι τα τελευταία χρόνια με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση φάνηκε ότι χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις, τις οποίες μπορεί να πάρει μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε ότι: « Δείτε την πρόοδο στην ψηφιακή μεταρρύθμιση. Οι επενδύσεις που έχουν έρθει, οι θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί, η ανάπτυξη που έχει έρθει. Όλα αυτά υποστήριξαν κατ’ ουσίαν το κράτος και κατά την περίοδο της κρίσης πανδημίας και κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Πώς μπορέσαμε και κρατήσαμε και μειούμενο το χρέος προς το ΑΕΠ έχοντας μια σωστή δημοσιονομική πολιτική και ταυτόχρονα στηρίξαμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με γρήγορες αποφάσεις. Να σας θυμίσω ότι οι αποφάσεις ήταν τόσο γρήγορες που πολλές φορές είχαμε ήταν με προεδρικά διατάγματα και στη συνέχεια έρχονταν στη Βουλή για ψήφιση».