Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2023 και ο απολογισμός δαπανών της για το 2021.
«Ο προϋπολογισμός του 2023 έχει αύξηση 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία συνδέεται με το κόστος της ενέργειας, με τον εξοπλισμό της νέας Βουλής η οποία θα προκύψει με τις εθνικές εκλογές, με τον πληθωρισμό που έχει επίπτωση και σε λειτουργικά έξοδα και σε αγορά αγαθών. Επίσης η αύξηση συνδέεται», όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, «και με την προσωπική διαφορά και με την αύξηση του προϋπολογισμού δαπανών στο Κανάλι της Βουλής».
«Η Βουλή παραμένει ωστόσο Σώμα τής κρατικής μηχανής, αυτόνομο συνταγματικά, το οποίο σέβεται το δημόσιο χρήμα και που κατάφερε τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης να λειτουργήσει ομαλά και χωρίς προσκόμματα, παρά το ότι φύγαμε από προϋπολογισμούς 220 και 219 εκατομμυρίων ευρώ και είμεθα σήμερα, σε προϋπολογισμούς 148 ή 149 εκατομμυρίων ευρώ. Συμπιέσαμε, δηλαδή, το κόστος λειτουργίας, όπως συμπιέστηκε όλο το Δημόσιο, όπως συμπιέστηκε ο ελληνικός λαός, χωρίς αυτό να υπονομεύσει τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα αυτού του πολύπλοκου και πολυσήμαντου μηχανισμού», είπε ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνοντας πως οι δαπάνες της Βουλής απεικονίζονται «μέχρι τελευταίας λογιστικής ρανίδος».
Ο κ.Τασούλας υπενθύμισε ότι την παρούσα Περίοδο η Βουλή λειτούργησε υπό πρωτοφανείς συνθήκες, λόγω πανδημίας, εξοικειώθηκε με την τεχνολογία. Επίσης ανανέωσε τη διοικητική ιεραρχία της, «με τήρηση όλων των διοικητικών και νομίμων διαδικασιών, χωρίς τριβές, χωρίς προσφυγές στη Δικαιοσύνη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ίσως και μοναδικών».
Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο ευρύ πλέγμα «εξωστρεφών» δραστηριοτήτων της Βουλής. Ανέφερε ενδεικτικά πως, η Βουλή «σαν δημοκρατικό συνταγματικό εκπαιδευτήριο της νέας γενιάς» από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, θα υποδεχθεί περίπου 20.000 παιδιά, από 480 σχολεία ενώ το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα επισκεφθούν τη Βουλή 500 σχολεία. Ετησίως, επισκέπτονται τη Βουλή περισσότεροι από 150.000 Έλληνες και Ελληνίδες, «επισκέπτονται το Κοινοβούλιο για να μάθουν πράγματα που αφορούν τη λειτουργία του, για τις εκθέσεις του, για τον τρόπο με τον οποίο η εθνική αντιπροσωπεία μπορεί να τους εκπροσωπεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ως προς το σκέλος της πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς τής Βουλής, ο κ. Τασούλας είπε ότι η Βουλή συνέδραμε σημαντικά το ΕΣΥ, τα τελευταία χρόνια, συνέδραμε πολιτιστικές και τοπικές δράσεις συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, συνέδραμε συλλόγους που ασχολούνται με τον τοπικό πολιτισμό, τη λαογραφία. Σύντομα η Βουλή θα χρηματοδοτήσει σημαντικό έργο στο Καλπάκι, «όπου επιτέλους θα αναγραφούν τα 14.000 ονόματα των πεσόντων του έπους του 1940, με χορηγία της Βουλής προς τον τοπικό Δήμο. Η χορηγία είχε αποφασιστεί επί προεδρίας Δημητρίου Σιούφα και υλοποιείται τώρα». Όπως εξάλλου ανέφερε ο κ. Τασούλας, η Βουλή χρηματοδοτεί στα Τζουμέρκα την ανακαίνιση και τη βελτίωση δωρεάς βιβλιοθήκης του αείμνηστου Γιάννη Μπανιά, χρηματοδοτεί τη μετατροπή της κατοικίας του Κωνσταντίνου Φρόντζου σε λαογραφικό μουσείο, χρηματοδοτεί την έκδοση βιβλίων για βιογραφίες πολιτικών, «ώστε ο ελληνικός λαός να γνωρίσει ακόμη καλύτερα, τον ρόλο και τη συμβολή παλαιών πολιτικών όλων των παρατάξεων στην ιστορική πορεία της χώρας».
Στους «μηχανισμούς μνήμης και ανάδειξης της μνήμης», που συνέβαλε η Βουλή, ο κ. Τασούλας συμπεριέλαβε τις πολυάριθμες δράσεις, για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Το διάστημα που προηγήθηκε σημαντικά ήταν τα βήματα που έγιναν και για την ανάδειξη του πρώην Καπνεργοστασίου στη Λένορμαν, ως χώρου εκθεσιακού. Το “Καπνεργοστάσιο” θα αξιοποιηθεί και με άλλες μορφές προβολής, με εκδηλώσεις πολιτιστικές, και όπως αποκάλυψε ο κ. Τασούλας, η Βουλή δέχεται ήδη προτάσεις για τη στέγαση τέτοιων δράσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά, ο κ. Τασούλας επεφύλασσε στις ενεργειακές απαιτήσεις. Χάρη στα έργα που έχουν γίνει και δρομολογηθεί, η Βουλή το 2023 θα έχει οικονομικό όφελος στο κόστος ενέργειας 45% και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της κατά 40%.
Οι δαπάνες της Βουλής για το 2023
Οι δαπάνες της Βουλής για το 2023 προϋπολογίζονται στα 148,9 εκατομμύρια ευρώ και, μεταξύ άλλων, αφορούν:
παροχές στους εργαζόμενους (μισθοί- εισφορές) που θα ανέλθουν σε 112,5 εκατομμύρια ευρώ
κοινωνικές παροχές δηλαδή, υιοθεσίες παιδιών πεσόντων στρατιωτικών και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. Κάθε χρόνο η Βουλή δαπανά 700.000 με 800.000 ευρώ, για τις παροχές προς τις οικογένειες πεσόντων εν υπηρεσία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
συνδρομές σε διεθνείς οργανισμούς που μετέχει το Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της άσκησης κοινοβουλευτικής διπλωματίας, που είναι περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ
αγορές αγαθών και υπηρεσιών για τις οποίες προβλέπεται δαπάνη 27 εκατομμυρίων
τόκοι από δικαστικές αποφάσεις ύψους 55.000 ευρώ
αποθεματικό ύψους 100.000 ευρώ
πάγια περιουσιακά στοιχεία
αγορές έργων τέχνης για τον εμπλουτισμό της συλλογής της Βουλής ή τον επαναπατρισμό σημαντικών έργων τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών, από το εξωτερικό.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι το Ίδρυμα της Βουλής, για τον προϋπολογισμό του 2023, θα αξιοποιήσει το αποθεματικό του και δεν θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί. Το αποθεματικό αυτό του Ιδρύματος της Βουλής προέρχεται από τη χρηματοδότηση που είχε λάβει ενόψει της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η χρηματοδότηση εκείνη δεν δαπανήθηκε στο σύνολο της, λόγω πανδημίας, ενώ το βάρος της υλοποίησης δράσεων το ανέλαβε η Βουλή κατά κύριο λόγο.
Τοποθετήσεων των κομμάτων
Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλειος Υψηλάντης, αναφερόμενος στη μερική αύξηση δαπανών του προϋπολογισμού της Βουλής του 2023, επισήμανε ότι «η αύξηση αφορά στις ανατιμήσεις των αγαθών και των υπηρεσιών και των πληθωριστικών πιέσεων, που υπάρχουν αυτή την περίοδο, στο υψηλό κόστος της ενέργειας, στην αύξηση της μισθολογικής δαπάνης που αφορά κυρίως τη μισθολογική ωρίμανση και την αναστολή μείωσης της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων της Βουλής των Ελλήνων, και τις δαπάνες για την υποδοχή του νέου βουλευτικού Σώματος στο 2023». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα ψηφιακής αναβάθμισης, λέγοντας ότι θα υπάρξουν επιπλέον υπηρεσίες και αναδιαρθρωμένα ηλεκτρονικά αποθηκευτικά μέσα, επιπλέον υπηρεσίες ασφάλειας διαδικτύου και πληροφοριακών συστημάτων του Κοινοβουλίου έναντι κακόβουλων ηλεκτρονικών επιθέσεων και απειλών. Επίσης εμπλουτίζονται τα εργαλεία της Βιβλιοθήκης της Βουλής προκειμένου να καταστούν προσβάσιμα στο κοινό αρχεία και συλλογές της ενώ δημιουργείται θεματικός ψηφιακός πόρος που θα περιλαμβάνει το υλικό εκθέσεων, τις εκδόσεις, τις ψηφιακές διαλέξεις.
Ο κ. Υψηλάντης είπε επίσης ότι μέσα στο 2023 ολοκληρώνεται η εφαρμογή για την εκτέλεση έργων κατασκευής της Μόνιμης Ελληνικής Έκθεσης στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία και στο πλαίσιο της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς συνεχίζεται το πενταετές έργο της καταλογογράφησης της Βιβλιοθήκης της Χάλκης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης αναφέρθηκε στη χθεσινή μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. «Είναι ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα, ένα πολιτικό μήνυμα εξέγερσης, αντίστασης, αμφισβήτησης. Και καλό είναι οι εκάστοτε κρατούντες να ακούν αυτά τα μηνύματα. Είναι ηχηρά μηνύματα της κοινωνίας και να τα ακούν κυρίως εκείνα τα “υπόγεια” -μέσα σε εισαγωγικά- της Νέας Δημοκρατίας που έβγαλαν στη δημοσιότητα μέσω της “Ομάδας Αλήθειας” αυτό το άθλιο, το απαράδεκτο βίντεο σε σχέση με το Πολυτεχνείο», είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης και κάλεσε τον εκπρόσωπο της ΝΔ να τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο βίντεο και για το αν έχουν βάση οι πληροφορίες ότι ο σκηνοθέτης του βίντεο «είναι εκείνος ο απαράδεκτος δημοσιογράφος, που μετά από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, πήρε συνέντευξη, για να “ξεπλύνει” τη Νέα Δημοκρατία, από βασανισμένους και φυλακισμένους φοιτητές».
Σε σχέση με τον προϋπολογισμό της Βουλής, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι πρέπει να είναι δημόσια η συζήτηση που προηγείται στην επιτροπή για τον προϋπολογισμό της Βουλής και αυτός να αναρτάται εγκαίρως στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας επίσης αναφέρθηκε στη επέτειο του Πολυτεχνείου και τόνισε πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε την απαξίωση, ούτε την παραχάραξη της ιστορικής πραγματικότητας». Ο κ. Γκόκας αναφέρθηκε στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και ζήτησε μηχανισμό προκειμένου να ελεγχθούν τα κινητά τηλέφωνα των βουλευτών, όπως έγινε και στο Ευρωκοινοβούλιο, με τα τηλέφωνα των ευρωβουλευτών. «Η Δημοκρατία στη χώρα μας συνδέθηκε με την περίοδο της Μεταπολίτευσης, μια περίοδο με μεγάλες κοινωνικές αλλαγές, με ατομικές ελευθερίες, με άνοδο του βιοτικού επιπέδου για τους πολίτες, με πρόοδο και ανάπτυξη. Άντεξε και στην κρίση, παρότι τότε βγήκαν ξανά στην επιφάνεια οι λανθάνοντες κίνδυνοι από διαχρονικούς εχθρούς της. Τα γεγονότα, όμως, που ζούμε από τον Αύγουστο και ύστερα, αυτές οι εξελίξεις μέσα από τις παράνομες παρακολουθήσεις, που ξεκίνησαν από την παρακολούθηση του κινητού τού προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, έφεραν ξανά στο προσκήνιο αυτούς τους κινδύνους. Μας υπενθύμισαν ότι δεν είναι ούτε δεδομένο, ούτε αυτονόητο κανένα κεκτημένο. Οι απειλές και οι κίνδυνοι παραμονεύουν», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που αναρωτήθηκε «πόσο θα κόστιζε ένα λογισμικό, ένας μηχανισμός για τον έλεγχο των κινητών, όλων των βουλευτών, των πολιτικών προσώπων, είτε φέρονται ως παρακολουθούμενοι είτε όχι».
«Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τους βουλευτές, ότι δεν πρέπει οι αποδοχές τους να αποκλίνουν από τον μέσο μισθό των εργαζομένων και χωρίς ιδιαίτερα προνόμια. Άλλωστε, η αντίληψη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, όπως καταγράφεται και στο πρόγραμμά του, είναι τελείως διαφορετική», είπε ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος. «Ο Προϋπολογισμός της Βουλής δεν οδηγεί στην αναπλήρωση των απωλειών, όχι των προηγούμενων ετών αλλά τουλάχιστον του τελευταίου έτους λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ακρίβειας», είπε, αναφερόμενους στους μισθούς των εργαζομένων ο βουλευτής του ΚΚΕ και προσέθεσε: «Οι αυξήσεις οι οποίες περιέχονται στο κονδύλι μισθοδοσίας, τόσο των αορίστου χρόνου και μονίμων όσο και του ορισμένου χρόνου, είναι πάρα πολύ μικρές: 2,5% για τους μόνιμους και αορίστου χρόνου, το οποίο είναι, όμως, αποτέλεσμα της μισθολογικής ωρίμανσης και των προσλήψεων και όχι της αύξησης των αποδοχών για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Είναι αύξηση 6,7% για τους ορισμένου χρόνου που και αυτό πάει ως αποτέλεσμα μισθολογικής ωρίμανσης και προσλήψεων. Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει ότι ο Προϋπολογισμός της Βουλής αποτελεί τον προάγγελο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023 όπου, επί της ουσίας, κι εκεί δεν θα υπάρχουν αυξήσεις για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που θα απομειώνει, επί της ουσίας, το πραγματικό εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων». Ο βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε επίσης, πως από τον προϋπολογισμό προκύπτει ότι θα αξιοποιηθούν περισσότερο υπάλληλοι ορισμένου χρόνου αντί για μονίμους υπαλλήλους.
Στο μήνυμα της επετείου του Πολυτεχνείου αναφέρθηκε και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης. «Πράγματι είναι μία ημέρα μνήμης, μνήμης όμως για να την τιμούμε, όχι για να τιμωρούμε. Έγιναν έκτροπα και επεισόδια από ορισμένους, οι οποίοι δήθεν πιστεύουν στη δημοκρατία και στην ελευθερία, αλλά ουσιαστικά πιστεύουν στην αναρχία», είπε ο κ. Μυλωνάκης και συνέχισε: «Τα εκατομμύρια τα οποία χρειάζονται τώρα για να ξαναφτιάξουμε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και όλα αυτά τα οποία έγιναν χθες, με τις χιλιάδες μολότοφ που έπεσαν, τις καταστροφές που έγιναν, ποιος θα τα πληρώσει; Θα τα πληρώσουμε όλοι μας, οι γονείς των παιδιών, τα παιδιά που δεν φταίνε σε τίποτα. Το μήνυμα της χθεσινής ημέρας που πρέπει να περάσουμε: Τιμούμε, δεν τιμωρούμε».
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης επεφύλασσε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή των υπαλλήλων της Βουλής και τις απώλειες στο εισόδημά τους, από το 2010 και μετά. «Επειδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι υπάλληλοι της Βουλής, πολλές φορές είναι παρεξηγημένοι -“οι υπάλληλοι της Βουλής, δεν δουλεύουν”, “οι υπάλληλοι της Βουλής παίρνουν πολλά λεφτά” κ.λπ.- πρέπει να πούμε και να το ακούσουν όλοι ότι οι υπάλληλοι της Βουλής ακολούθησαν το πεπρωμένο του ελληνικού λαού, των υπολοίπων Ελλήνων. Από το 2010 οι μισθοί τους έπεσαν 40%. Το ίδιο έγινε και για τους βουλευτές, για τους οποίους πολλοί λένε διάφορα. Εγώ, κύριε πρόεδρε, έχω πει πολλές φορές ότι μαζί με το “πόθεν έσχες” των βουλευτών πρέπει να υπάρχει αναρτημένο και το “πόθεν έσχες” των δικαστικών και το “πόθεν έσχες” των δημοσιογράφων για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Αυτή είναι η άποψή μας», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.
Σε όσους επικρίνουν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου με επιχείρημα τις δαπάνες του, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη. «Η ετήσια δαπάνη για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι βουλευτικές αποδοχές, χρησιμοποιείται κυρίως από μέρους μιας νεοφιλελεύθερης άκρας Δεξιάς ως έμμεσο όχημα για να διαβρωθεί η νομιμοποίηση του Κοινοβουλίου στη συνείδηση των πολιτών. Η γενική λογική είναι: “η Βουλή μάς κοστίζει, δεν την έχουμε ανάγκη”. Σε αυτό όμως υποκρύπτεται η λογική ότι αυτό που μας κοστίζει και δεν το έχουμε ανάγκη είναι πραγματικά η δημοκρατία. Μια μελέτη, όμως, της ετήσιας δαπάνης δείχνει ότι αποτελεί ελάχιστο ποσοστό του ΑΕΠ μας, το οποίο σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι χρειάζεται ώστε να λειτουργούν σωστά οι δημοκρατικοί θεσμοί», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25. Η βουλευτής επισήμανε ότι «χρειάζονται ψηφιακά μέσα, για να είναι ασφαλείς κατ’ αρχάς και οι εργαζόμενοι, αλλά και οι βουλευτές, χρειάζονται εφαρμογές τεχνολογίας, πληροφορίας και επικοινωνίας, καθώς και διοικητική υποστήριξη του βουλευτικού Σώματος με τις καλύτερες μεθόδους οργάνωσης και διοίκησης».