Το νομοσχέδιο αυτό, δεν βρίσκει κανείς λέξεις να το χαρακτηρίσει, καθώς μας γυρνάει πίσω και καταστρέφει τη ζωή των εργαζομένων» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και απευθυνόμενος, ιδιαίτερα όπως είπε, «στις προοδευτικές δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης» σημείωσε «ότι είναι μια ευκαιρία να υπάρξει μια πρόταση που θα υπερασπιστεί τα δίκαια της εργασίας».
«Μπορούμε», είπε, «να συμπράξουμε και να ανοίξουμε μια νέα σελίδα. Να ζητήσουμε αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, να μπουν στα βαριά και ανθυγιεινά οι ντιλιβεράδες και οι νοσοκομειακοί, να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να επανέλθει η μετενέργεια, να απαντήσουμε στο ανοσιούργημα της ατομικής σύμβασης. Υπάρχουν περιθώρια να ζητήσουμε να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις και να καταργήσουμε ακόμα και μνημονικές υποχρεώσεις» τόνισε, προσθέτοντας: «Εάν συμφωνείτε, αμ’ έπος αμ’ έργον, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα ωριμάσουν τα πολιτικά κόμματα. Εδώ απαιτείται ενότητα και αγώνας».
Επέκρινε την κυβέρνηση ότι ενώ «ο κόσμος αλλάζει, είναι θλιβερό ότι φέρνει και υποστηρίζει λύσεις και σχέδια που τα υποστήριζε η νεοφιλελεύθερη παράταξη πριν 30 χρόνια». Τόσο, είπε, «παλαιές, αραχνιασμένες και μουχλιασμένες είναι αυτές οι προτάσεις σας, που ήδη ξεκινήσατε να τις κάνετε πράξη πριν την πανδημία, συνεχίσθηκαν κατά την διάρκειά της και τώρα ακόμα φαίνεται ότι παραμένετε αμετανόητοι».
Υποστηρίζετε, είπε ο Π. Σκουρλέτης, ότι είναι θετικό ότι καταργήσατε τις εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ, ακυρώνοντας έναν βραχίονα κοινωνικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να το δούμε σύντομα, καθώς δεν θα υπάρχουν προγράμματα κοινωνικής εργασίας. Απευθυνόμενος προσωπικά στον υπουργό, του καταλόγισε αποτυχία στην ΔΕΗ, ότι για την απλοποίηση της αδειοδότησης κατάργησε την περιβαλλοντική νομοθεσία και ότι χάρισε τα χρέη της «Ελληνικός Χρυσός».
Ένα πράγμα, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνω και είναι ο δογματισμός σας και ότι έρχονται και άλλα, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.
Αναρωτήθηκε «τι είδους ανάπτυξη είναι αυτή, όταν βασίζεται σε μείωση του εργατικού κόστους. Πόσα άλλα θα πρέπει να χάσουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους για να εγκαταλείψετε το ξεπερασμένο νεοφιλελευθερισμό σας». Αναφερόμενος στο ΣΕΠΕ, είπε ότι δεν είναι δικαστής ή επιδιαιτητής, αλλά εργαλείο προστασίας της εργασίας. «Και αυτό πάτε να το γκρεμίσετε και δεν έχει καμία σχέση με τον ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών».
Επέκρινε τον υπουργό Εργασίας για «γκεμπελική τακτική» με τα όσα ανέφερε σχετικά με την αυριανή απεργία και την διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων, καθώς, όπως είπε, «ξέρατε ότι η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει την εξαίρεση για τους εκπαιδευτικούς που κάνουν χρέη επιτηρητών» αλλά τα λέτε αυτά, είπε, «υποκριτικά» «για να παίξει με τον μηχανισμό Πέτσα στα ΜΜΕ και κάποιοι θα τσιμπήσουν στο ψέμα, γιατί με το πες, πες κάτι θα μείνει…».
Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο είναι μια πλήρως ελαστικοποιημένη εργασία, χωρίς δικαιώματα εργαζομένων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κτυπά τον πυρήνα των συνταγματικών δικαιωμάτων. «Ξεπεράσετε ακόμα και την παράδοση της λαϊκής δεξιάς. Η έννοια της ελευθερίας για σας έχει την έννοια της ελευθερίας του εργοδότη και της ασυδοσίας στον εργαζόμενο. Για εσάς τα κέρδη είναι πάνω από τις ζωές».