Είμαστε η χώρα με την τρίτη μεγαλύτερη αναπλήρωση εισοδήματος εν μέσω πανδημίας, λόγω των μέτρων στήριξης, τόνισε μεταξύ άλλων από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του απάντησε στα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την αποτελεσματικότητα και το ύψος των μέτρων στήριξης. Συγκεκριμένα με έγγραφο που κατέθεσε και έδειχνε αναλυτικά τις εισροές και τις εκροές από την αρχή της κρίσης απέδειξε ότι πράγματι μέσα στο 2020 διατέθηκαν σε μέτρα ενίσχυσης αναστολές φόρων και ασφαλιστικών υποχρεώσεων 24 δισ. ευρώ με τα ταμειακά διαθέσιμα λίγο πριν το τέλος του χρόνου να μένουν στα 30,5 δισ. ευρώ.
Ειδικά για το θέμα της αναπλήρωσης των εισοδημάτων τόνισε ότι μόνο η Ελλάδα και η Γαλλία θεσμοθέτησαν πλήρη κάλυψη για τα χαμηλά εισοδήματα ενώ άλλες χώρες κάλυψαν μόνο ένα μέρος τους. Παράλληλα είπε ότι στην Ελλάδα είχαμε πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις ενώ στις άλλες χώρες η κάλυψη γινόταν μόνο κατά ένα μέρος και το υπόλοιπο υποχρεώθηκε να το πληρώνει ο εργοδότης ο οποίος υπέμενε ταυτόχρονα και την κρίση που προκαλούσε η πανδημία. Και όλα αυτά – είπε – χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και ο μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολουμένων που καλύφθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Επίσης τόνισε ότι όχι μόνο δεν σχεδιάζονται νέοι φόροι αλλά παρέδωσε και έναν πίνακα με συνολικά 39 φορολογικές παρεμβάσεις και κίνητρα επενδύσεων στα οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση σε ενάμιση χρόνο, θυμίζοντας ότι για το επόμενο έτος έχει ήδη ψηφιστεί η αναστολή για ένα χρόνο της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε όλα τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%.
Στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι το κόστος μειώθηκε μόνο λόγω της ένταξης στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (το PEPP) θύμισε ότι και στις αρχές του χρόνου η Ελλάδα δανειζόταν με επιτόκια που ήταν στο 1/3 από αυτά που δανειζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση το 2019.