Ερωτηθείς αν υπό προϋποθέσεις μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Διονύσης Τεμπονέρας, δικηγόρος, στέλεχος του κόμματος, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, πως «αυτό προκύπτει και στις καταληκτικές παραγράφους του κειμένου, το οποίο δημοσιοποίησα, νομίζω ότι είναι σαφές» και προσέθεσε «είναι μια συζήτηση η οποία έχει προϋποθέσεις ή δεν είναι μια συζήτηση η οποία αφορά το παρόν, αυτό είναι μια συζήτηση που αφορά το μέλλον ενδεχομένως».
Εξηγώντας, ποια ακριβώς είναι η θέση του απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα, ανέφερε τα εξής. «Εγώ ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας κατέθεσα ένα κείμενο συμβολής, μια πολιτική πρόταση, την οποία βεβαίως θα πάω και στην Κεντρική Επιτροπή, υπό την έννοια ότι η Πολιτική Γραμματεία είναι καθοδηγητικό όργανο, το οποίο εισηγείται στο ανώτατο όργανο του κόμματος, το οποίο είναι η Κεντρική Επιτροπή. Αυτή είναι αρμόδια να αποφασίσει. Στο κομμάτι λοιπόν που η Κεντρική Επιτροπή θα λάβει τις αποφάσεις, αναλόγως και εγώ μετά θα μπορώ να πω αν θα συμμετέχω σε μια διαδικασία. Αν με ρωτάτε προκαταβολικά, αυτό είμαι σε θέση να το πω, αν μπορώ να συμμετέχω σε μια διαδικασία όπως αυτή αποτυπώνεται στον πολιτικό χάρτη ή στον οδικό χάρτη που έχει προκύψει με βάση την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας, η απάντησή μου είναι ότι έχω μια διαφωνία από θέση αρχής, μια θέση αρχής που δεν συμβαδίζει με τις αρχές και τις αξίες, χωρίς να υποτιμώ και χωρίς να μέμφομαι κανέναν».
«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια να προσδιορίσουν τα πρόσωπα τις πολιτικές, αλλά οι πολιτικές τελικά να προσδιορίσουν τα πρόσωπα» είπε χαρακτηριστικά και ερωτηθείς, εφόσον αυτό συμβεί, αν τελικώς θα είναι υποψήφιος, δήλωσε «σε ένα συνέδριο όπου η πολιτική ταυτότητα, η πολιτική φυσιογνωμία, η ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα είναι αποτυπωμένη, ο καθείς, όχι μόνο εγώ, μπορεί να δει αν χωράει ή αν δεν χωράει».
Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο θα εκτιμηθεί, επισήμανε, αν και εφόσον υπάρξει μια επιλογή διενέργειας και διεξαγωγής ενός συνεδρίου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Χρειάζεται μια διεξοδική ανάλυση, μια αποτίμηση και μια αυτοκριτική όλης της πορείας του ιστορικού κύκλου που κλείνει και η οποία ξεκίνησε το 2012, υπογράμμισε ο κ. Τεμπονέρας, επισημαίνοντας ότι αυτή η αυτοκριτική θα πρέπει να είναι και δημιουργική. «Να αποτυπώσει πολιτικές θέσεις, πολιτική ταυτότητα και πολιτική φυσιογνωμία. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να γίνει κατά την άποψή μου μέσα από ένα ταυτοτικό συνέδριο, ένα συνέδριο έκτακτο, ένα συνέδριο που θα αποτυπώσει το συσχετισμό και τις διαθέσεις και των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχουν διαμορφωθεί τα νέα δεδομένα, μετά και την αποχώρηση βεβαίως του Αλέξη Τσίπρα και αυτό θα πρέπει να γίνει με ηρεμία, με Είναι σαφές, προσέθεσε, πως δεν υπάρχει χρόνος να γίνει αυτό πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και εξέφρασε την άποψη ότι ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας, ο οποίος «αφήνει ένα περιθώριο να γίνει δημοκρατικός διάλογος στη βάση του κόμματος, να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις, γιατί, αυτό είναι το κρίσιμο, να φτιαχτεί ένα κόμμα το οποίο θα προκύψει όχι με βάση μια πλατφόρμα ενός υποψηφίου προέδρου, δηλαδή να προκαταβάλουμε τη διάθεση του συνεδρίου μέσα από μια πλατφόρμα πολιτική που θα παραθέσει ο εκάστοτε υποψήφιος πρόεδρος, αλλά αυτό να γίνει από τη βάση του κόμματος».
«Ένα συνέδριο θα αποφασίσει τι θέλουμε. Θα πω τι εκτιμώ εγώ προσωπικά ότι δεν θέλουμε, δεν θέλουμε ούτε μια δεξιά παρωχημένη σοσιαλδημοκρατία, δεν θέλουμε όμως και μια Αριστερά της διαμαρτυρίας η οποία διστάζει να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Τα υπόλοιπα όλα είναι θέματα μακρού διαλόγου» ανέφερε ο κ. Τεμπονέρας.
«Όταν ανοίξει ο προσυνεδριακός διάλογος, η υπόθεση ενός κόμματος της Αριστεράς και δη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να αφορά μόνο μερικές χιλιάδες μέλη του κόμματος. Θα πρέπει να εμπλακούν δεξαμενές σκέψης, θα πρέπει να εμπλακούν όλοι οι πολίτες, όλοι οι πολίτες πρέπει να κοιτάνε προς τα συνέδρια των κομμάτων και εφόσον έχουν τη διάθεση ή συντάσσονται με μια συγκεκριμένη ιδεολογική πολιτική ταυτότητα να κοιτάξουν, να μπολιάσουν, να συνεισφέρουν. Τα συνέδρια αυτά, των κομμάτων αυτών, πρέπει να κοιτούν πρωτίστως έξω προς την κοινωνία και δευτερευόντως σε επίπεδο μηχανισμών ή σχηματισμών στο εσωτερικό. Αυτό μπορεί να γίνει και με το δημόσιο διάλογο, με τις δημόσιες παρεμβάσεις, με αρθρογραφίες. Μπορεί να γίνει με παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν και ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να μην είναι φιλικά διακείμενοι απαραίτητα» συμπλήρωσε ο κ. Τεμπονέρας.
Το συνέδριο αυτό, σημείωσε, πρέπει να είναι και καταστατικό συνέδριο, «γιατί θα πρέπει να αναλύσουμε ξανά το μοντέλο των κομμάτων, αν δηλαδή η υπάρχουσα πυραμιδική μορφή των κομμάτων ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες», καθώς όπως είπε, τα πυραμιδικά κόμματα αυτή τη στιγμή διέρχονται σοβαρή κρίση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
«Είμαι υπέρ των δημοκρατικών λειτουργιών και ακριβώς το κομμάτι που νομίζω ότι πρέπει να εμπλέξουμε όλη την κοινωνία, ειδικά στη συγκυρία αυτή, δεν είναι θέση αρχής αυτό που λέω, έχει να κάνει με την τρέχουσα συγκυρία, νομίζω ότι μια δημοκρατική λειτουργία όπου θα εμπλέκονται όλοι οι πολίτες και θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν και τον Πρόεδρο, ο οποίος βεβαίως είναι κομμάτι της φυσιογνωμίας του νέου πολιτικού σχηματισμού, εκεί κλίνω, προς την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχει μια τέτοια δυνατότητα» ανέφερε ακόμα ο κ. Τεμπονέρας.