Δήλωση του Βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη για την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία
Η 28η Απριλίου, καθιερώθηκε από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.
Μια πρωτοβουλία, που ξεκίνησε το 1948, ως Ημέρα Μνήμης Εργατών, από το συνδικαλιστικό σωματείο των δημοσίων υπαλλήλων του Καναδά, για να τιμήσουν τους νεκρούς των εργατικών ατυχημάτων, η οποία εν συνεχεία, υιοθετήθηκε και εορτάζεται από τα συνδικάτα των ΗΠΑ και της Διεθνούς Ένωσης Ελεύθερων Συνδικάτων. Μια μέρα που μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι το θέμα αυτό έχει πολλαπλές οικονομικές αλλά κυρίως κοινωνικές διαστάσεις.
Παγκοσμίως, 2.000.000 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, κάθε χρόνο. Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αλλά κυρίως οι ελλιπείς πολιτικές για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων οδηγούν σε κατακόρυφη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.
Στη χώρα μας, την περίοδο της οικονομικής κρίσης 2010-2014, ο κόσμος της εργασίας βίωσε στο πετσί του την εργασιακή επισφάλεια. Στα πλαίσια της μείωσης του λειτουργικού κόστους, επιχειρήσεις είχαν προχωρήσει σε μειώσεις των προϋπολογισμών, όσον αφορά στα μέτρα ασφάλειας, γεγονός που είχε αρνητικό αντίκτυπο στην επαγγελματική ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.
Ομοίως, την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή εν μέσω πανδημίας, χωρίς να έχουν, ως έπρεπε, τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και την στήριξη του Κράτους.
Σήμερα οι εργαζόμενοι θα κληθούν να επιβιώσουν ξανά μέσα σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα εργασιακά. Ο κόσμος της εργασίας θα κληθεί να δουλεύει 10 ώρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του.
Σκοπός πρέπει να είναι η μείωση των ατυχημάτων στους εργασιακούς χώρους, με την λήψη ουσιαστικών μέτρων να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Η πρόληψη των κινδύνων και η επιτήρηση της υγείας των εργαζομένων εκεί όπου επιβάλλεται, αποτελούν υποχρεώσεις των εμπλεκομένων.
Ο εκσυγχρονισμός δημόσιων και ιδιωτικών τομέων δραστηριοτήτων, με τους κατάλληλους εξοπλισμούς που πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, είναι αναγκαίος για την ασφάλεια του κόσμου της εργασίας. Ένας σχεδιασμός, με βασικό στόχο τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Συστήματος για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.
Η επίτευξη ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας, αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό κοινωνικοοικονομικής ευημερίας και προόδου σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία. Παράλληλα, η διασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας προσφέρει σημαντικά οφέλη, για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία στο σύνολό της, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης, της ποιότητας και της παραγωγικότητας στην εργασία.