Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων στο Δημόσιο σε σχέση με άλλους τομείς, όπως είπε ο Μάκης Βορίδης στην ΕΡΤ, ωστόσο παραμένει πάντα στο τραπέζι το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους δημόσιους υπαλλήλους.
«Τα τελευταία δεδομένα που έχουμε λένε ότι περίπου το 70-75% είναι εμβολιασμένοι στο Δημόσιο, παραπάνω από άλλους τομείς», είπε και στη συνέχεια ρωτήθηκε για το αν είναι πιθανό να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υπαλλήλους του Δημοσίου. «Πρέπει να δούμε ποιοι εξ αυτών συγχρωτίζονται με πολίτες, είναι σε σημεία αιχμής. Γιατί εκεί είναι αυξημένος ο κίνδυνος διάδοσης. Βεβαίως μας απασχολεί η υποχρεωτικότητα, είναι κάτι το οποίο το σκεφτόμαστε. Αυτό είναι όμως σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας και το πώς αξιολογούν το ζήτημα οι ειδικοί. Θα δούμε. Εξετάζεται το θέμα και παρακολουθείται. Παραμένει πάντα στο τραπέζι», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Εάν η πανδημία σταθεροποιείται δεν υπάρχει λόγος για νέα μέτρα, εάν τρέχει και αναπτύσσεται θα προχωρήσουμε σε νέα μέτρα» είπε και υπενθύμισε πως το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown έχει αποκλειστεί.
Πλαστά πιστοποιητικά
Στο ζήτημα των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών. Όπως είπε «υπάρχουν τα εργαλεία δράσης κατά των παραβατών και έχουν ενεργοποιηθεί, ενώ πέρα και πάνω από αυτά υπάρχουν πλέον και οι κυρώσεις».
«Ενεργοποιήθηκαν οι υφιστάμενες προβλέψεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα για το ζήτημα των πλαστών εμβολιασμών και ήδη έχει τεθεί σε αναστολή μια υπάλληλος στο Κέντρο Υγείας Παλαμά, η απόφαση εντός 30 ημερών θα επικυρωθεί και από το Υπαλληλικό Πειθαρχικό Συμβούλιο. Σε πρώτο επίπεδο φαίνεται ότι υπάρχει παράβαση καθήκοντος που οδηγεί σε ποινή οριστικής παύσης, και σε δεύτερο, η αναξιοπρεπή και μη συνάγουσα με δημόσιο υπάλληλο συμπεριφορά», είπε ερωτηθείς σχετικά με την αποκάλυψη της δράσης υπαλλήλου στο ΚΥ Παλαμα Καρδίτσας, η οποία χορηγούσε πλαστές βεβαιώσεις σε φίλους και συγγενείς.
Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας δίνει τα εργαλεία στις διοικήσεις για να δράσουν είπε και ανέφερε πως σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη ακολουθούν άλλες πέντε ανάλογες περιπτώσεις που συνδέονται με την εν λόγω υπάλληλο και θα ελεγχθούν. Χθες στο νομοσχέδιο για το lobbying ψηφίστηκε και διάταξη που προβλέπει και κυρωτικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ για κάθε τέτοια παράβαση, άρα εάν έχουν πχ. εκδοθεί 34 πλαστά πιστοποιητικά μιλάμε για πρόστιμο 170.000 ευρώ, σημείωσε.
«Φαινόμενο χωρίς δομικά χαρακτηριστικά το κύμα ανατιμήσεων – Θα υπάρξουν παρεμβάσεις»
Αναλύοντας το ράλι ανατιμήσεων αναφέρθηκε στην «υπερθέρμανση» της οικονομίας που έχει προκληθεί αφενός από τα χρήματα που τυπώθηκαν και έπεσαν στην αγορά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αφετέρου από το ζήτημα χρονισμού που έχει δημιουργηθεί με το άνοιγμα της. Καθώς έχει προκύψει μεγάλη ζήτηση υπηρεσιών προτού προλάβει να ομαλοποιηθεί η προσφορά. Σημείωσε πως αυτά τα χαρακτηριστικά καταδεικνύουν φαινόμενο με παροδικά και όχι δομικά χαρακτηριστικά.
«Θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ» ο υπουργός Εσωτερικών.