Δίνοντας ένα σήμα για την κατεύθυνση των αλλαγών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι από την θέσπιση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών προέκυψε εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ από επιδόματα για τον κρατικό προϋπολογισμό. Σημειώνεται ότι λόγω της αύξησης των δηλωθέντων εισοδημάτων που έφερε ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης πολλοί επαγγελματίες υπερέβησαν το εισοδηματικό όριο και αποκλείστηκαν από την καταβολή επιδομάτων.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα δημιουργήσει το μητρώο, σε μιά προσπάθεια να επιτευχθεί κεντρική παρακολούθηση και έλεγχος των ποσών και του αριθμού των επιδομάτων που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος. Τα στοιχεία που θα προκύψουν αναμένεται να δώσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα στο υπουργείο, να αναδείξουν φαινόμενα αδικιών και κατάχρησης αποτελώντας τη βάση για αλλαγές που ήδη έχουν προαναγγελθεί στην επιδοματική πολιτική.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη μιλήσει για την ανάγκη εκσυγχρονισμού στην πολιτική των επιδομάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας χωρίς να μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός.
Τα προβλήματα του σημερινού καθεστώτος χορήγησης επιδομάτων έχει αναδείξει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος στην έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική συνέστησε τη θέσπιση νέου πλαισίου κριτήρια για τα κοινωνικά επιδόματα. Η σημερινή πρακτική χορήγησης επιδομάτων, με βάση μόνο τα δηλωθέντα εισοδήματα σε μια οικονομία με αυξημένη φοροδιαφυγή οδηγεί σε ανορθολογική και άδικη χρησιμοποίηση των δημόσιων πόρων, είχε επισημάνει.
Στην κατεύθυνση του ελέγχου καταβολής των επιδομάτων κινείται και η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την οποία από τις αρχές του 2025 όλα σχεδόν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται κατά 50% μέσω προπληρωμένης κάρτας.