Πολιτική

ΥΠΕΘΟ: Δρομολογείται η δημιουργία Κεντρικού Μητρώου Επιδομάτων για καλύτερο έλεγχο

Δίνοντας ένα σήμα για την κατεύθυνση των αλλαγών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι από την θέσπιση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών προέκυψε εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ από επιδόματα για τον κρατικό προϋπολογισμό. Σημειώνεται ότι λόγω της αύξησης των δηλωθέντων εισοδημάτων που έφερε ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης πολλοί επαγγελματίες υπερέβησαν το εισοδηματικό όριο και αποκλείστηκαν από την καταβολή επιδομάτων.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα δημιουργήσει το μητρώο, σε μιά προσπάθεια να επιτευχθεί κεντρική παρακολούθηση και έλεγχος των ποσών και του αριθμού των επιδομάτων που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος. Τα στοιχεία που θα προκύψουν αναμένεται να δώσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα στο υπουργείο, να αναδείξουν φαινόμενα αδικιών και κατάχρησης αποτελώντας τη βάση για αλλαγές που ήδη έχουν προαναγγελθεί στην επιδοματική πολιτική.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη μιλήσει για την ανάγκη εκσυγχρονισμού στην πολιτική των επιδομάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας χωρίς να μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός.

Τα προβλήματα του σημερινού καθεστώτος χορήγησης επιδομάτων έχει αναδείξει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος στην έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική συνέστησε τη θέσπιση νέου πλαισίου κριτήρια για τα κοινωνικά επιδόματα. Η σημερινή πρακτική χορήγησης επιδομάτων, με βάση μόνο τα δηλωθέντα εισοδήματα σε μια οικονομία με αυξημένη φοροδιαφυγή οδηγεί σε ανορθολογική και άδικη χρησιμοποίηση των δημόσιων πόρων, είχε επισημάνει.

Στην κατεύθυνση του ελέγχου καταβολής των επιδομάτων κινείται και η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την οποία από τις αρχές του 2025 όλα σχεδόν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται κατά 50% μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ