Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης ήταν προσκεκλημένος στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Κατάρτιση, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Δια Βίου Μάθησης και ο φορέας Πιστοποίησης Ανθρώπινου δυναμικού Global Cert.
Το voucherergasia.gr ήταν εκεί και κατέγραψε την ομιλία του στην οποία ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη συμπόρευσης του κράτους μέσω του αρμόδιου Υπουργεία με τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης προκειμένου να κερδηθεί ο εθνικός στόχος της οικονομικής ανάκαμψης.
Αναλυτικά:
«Ευχαριστώ την Ένωση για την πρόσκληση και συγχαίρω τον κ. Τσατσαμπά.
Η εταιρεία του συνέβαλλε πράγματι καθοριστικά στο να επιτύχει η ΔΥΠΑ ένα μεγάλο ορόσημο για το Ταμείο Ανάκαμψης του 2023.
Είχαμε «υποχρέωση» να πιστοποιήσουμε 150.000 ανθρώπους στις ψηφιακές δεξιότητες μέσω voucher, και ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της πιστοποίησης έγινε από τη Global Cert.
Ήρθα στο Υπουργείο Εργασίας, μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο είχα παραλάβει το ΕΣΠΑ (2014 – 2020) και την απορρόφηση του στο 25% από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, και το παρέδωσα στο διάδοχο μου με μια απορρόφηση άνω του 90%.
Αυτό δεν ήταν εύκολο, ούτε αυτονόητο.
Ερχόμενος στο Υπουργείο Εργασίας συνάντησα μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε ότι είχε να κάνει με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και δη της κατάρτισης.
Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες είχαν προκηρύξει έργα περίπου 342 εκ. ευρώ. Από αυτά έχουν γίνει δαπάνες μόνο 8 εκ.
Αυτό είναι απαράδεκτο.
Δε θέλω να πω γιατί έχει συμβεί αυτό, πάντως είναι ένα γεγονός.
Σίγουρα πολύ μεγάλη ευθύνη έχει η διοίκηση, η καθυστέρηση της κοινής πολιτικής απόφασης για το «Διόφαντο» που ήταν προαπαιτούμενο, και οι διεθνείς αδυναμίες της αγοράς.
Έχω αποφασίσει και είμαι σε διαπραγματεύσεις με την πολιτική επιτροπή, για να σώσω αυτά τα έργα και να τα περάσουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Θα ήταν τραγικό να χαθούν πάνω από δύο χρόνια δουλειάς, και να ξεκινήσουν όλα αυτά τα έργα από την αρχή. Θα χάναμε πάρα πολύ χρόνο.
Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό σημείο. Η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ είναι σε συνεργασία με τη δική μας Επιτελική Δομή για να δούμε πώς θα μπορέσουμε τεχνικά να περάσουμε τα έργα ως μεταφερόμενα στην επόμενη προγραμματική περίοδο, και πώς θα διασώσουμε τις συμβάσεις, πολλές από τις οποίες τελειώνουν στα τέλη Οκτωβρίου.
Είμαι ήδη σε επαφή με τους κοινωνικούς φορείς που έχουν τα μεγάλα έργα, τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ τον ΣΕΜ για το πώς θα μπορέσουμε να διασώσουμε όλη αυτή τη δουλειά.
Δουλειά που αφορά και τη δική σας, γιατί αυτά τα έργα θα γίνουν μέσα από τα ΚΕΚ.
Αυτά θα αναλάβουν την υλοποίηση. Αν χαθούν αυτά τα έργα εσείς θα χάσετε ένα μεγάλο κομμάτι από πράγματα που θα κάνατε άμεσα τους επόμενους μήνες. Άρα πρέπει να εύχεστε η προσπάθεια που κάνω τώρα να επιτύχει.
Χρησιμοποιώ την εμπειρία που έχω από το προηγούμενο Υπουργείο, και την καλή φήμη που έχω στις Βρυξέλλες για να πετύχουμε κάτι αυτονόητο, όχι όμως εύκολο.
Είμαστε σε ένα δρόμο, που πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε το «μείζον».
Τα επόμενα χρόνια έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο εθνικό στοίχημα.
Να μπορέσουμε δηλαδή να αξιοποιήσουμε τους πρωτοφανώς μεγάλους πόρους που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, είτε μέσω του νέου ΕΣΠΑ, για να επιτύχουμε πράγματι την επανεκπαίδευση του εργατικού μας δυναμικού.
Το re-skilling και up-skilling του εργατικού μας δυναμικού είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Όταν πήγα στο Υπουργείο Ανάπτυξης τον Ιούλιο του 2019 αυτό που άκουγα ήταν «βρείτε μας δουλειά».
Όταν έφυγα τέσσερα χρόνια αργότερα τον Μάιο του 2023, αυτό που μου έλεγαν ήταν «βρείτε μας εργαζομένους». Αυτό ακούω συνέχεια, και σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας.
Έχουμε 10% ανεργία. Ένα μεγάλο κομμάτι έχει να κάνει με το ότι οι προσφερόμενες δεξιότητες της αγοράς εργασίας δεν ταιριάζουν με τις σημερινές ανάγκες. Με τη ζήτηση. Η αγορά εργασίας άλλαξε με μεγάλη ταχύτητα και στην Ελλάδα, όπως συνέβη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πολλοί άνθρωποι έμειναν εκτός των νέων αναγκαιοτήτων. Η δουλειά του κράτους με την ορθή χρήση των τεράστιων αυτών Ευρωπαϊκών πόρων είναι να δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους τις κατάλληλες δεξιότητες για να μπορέσουν να βρουν δουλειά όχι άμεσα, αλλά τα επόμενα χρόνια.
Δε θα έχουμε ποτέ ξανά τέτοια ευκαιρία, ούτε τόσα πολλά χρήματα. Η ευθύνη είναι τεράστια.
Ένα κεφάλαιο έχει να κάνει με την απορρόφηση, και ένα δεύτερο με τη σωστή, την ορθή, απορρόφηση αυτών των χρημάτων. Με το να πιάσουν δηλαδή τόπο.
Σε αυτό το κομμάτι, όλοι εσείς πρέπει να είστε σύμμαχοι του κράτους, του Υπουργείου Εργασίας και του ελληνικού λαού γιατί και εσείς κατά μείζονα ποσοστό τελικά, θα κληθείτε να κάνετε τη δουλειά στο πεδίο.
Ασφαλώς η πιστοποίηση θα παίξει τον πιο μεγάλο ρόλο.
Θέλω να είμαι ειλικρινής. Η δέσμευση πληρωμής της κατάρτισης, μόνο με την προϋπόθεση ότι κάποιος έχει περάσει την πιστοποίηση δεν είναι πολύ παραγωγική.
Η ιδέα ότι 150.000 δίνουν μια εξέταση και την περνάνε όλοι, δεν είναι παραγωγική.
Εάν θέλουμε να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη θα καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν κουτοί ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στο Υπουργείο Εργασίας. Ούτε εσείς είστε κουτοί. Άρα πρέπει να δούμε αυτή την αγορά με ειλικρίνεια.
Να θέσουμε υψηλές προδιαγραφές, και να τις τηρήσουμε, γιατί από την επιτυχία ή την αποτυχία αυτής της δουλειάς θα εξαρτηθεί εάν η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να επιτύχει και να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ή όχι.
Χωρίς αγορά εργασίας, χωρίς προσφερόμενη εργατική δύναμη, δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Είναι τόσο απλό.
Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο βήμα ως χώρα. Πήραμε την επενδυτική βαθμίδα. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό.
Στα τέλη του 2009 ο ίδιος οίκος Standard & Poor’s, ήταν ο πρώτος που είχε θέσει την ελληνική οικονομία εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Κανείς δεν είχε ασχοληθεί τότε με αυτό, όμως λίγους μήνες μετά η Ελλάδα έμεινε εκτός αγορών.
Μετά οι άνθρωποι που αδιαφορούσαν για την επενδυτική βαθμίδα που είχαμε χάσει, που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τα οικονομικά, και δεν παρακολουθούν τις οικονομικές τάσεις, είναι αυτοί που καταστράφηκαν.
Λίγους μήνες μετά την τότε υποβάθμιση, ήρθε σαν παλιρροιακό κύμα η κρίση, καταστρέφοντας τις ζωές σχεδόν όλων των Ελλήνων.
Σήμερα ευτυχώς είμαστε στην αντίθετη πορεία. Ο ίδιος οίκος μετά από 14 χρόνια μας δίνει την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που θα έχει τεράστια επίπτωση στη συνέχεια στην ελληνική οικονομία.
Θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε κεφάλαια που σήμερα δεν μπορούμε. Να φέρουμε επενδύσεις που εδώ και καιρό δεν μπορούσαμε να φέρουμε.
Όταν όμως φέρουμε τις επενδύσεις και αυτοί που έλθουν δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους με τις κατάλληλες ικανότητες, θα φύγουν αμέσως από την Ελλάδα.
Άρα στην προκειμένη περίπτωση, στην δουλειά που έχουμε να κάνουμε μαζί, δεν κρίνεται ένας δείκτης απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων. Αυτό είναι το «ήσσον».
Το «μείζον» είναι να δώσουμε πραγματικά εργαζόμενους με ικανότητες στην αγορά εργασίας ώστε να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις και η Ελλάδα να φύγει οριστικά από την κρίση.
Σε αυτήν την πολύ μεγάλη εθνική προσπάθεια η Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Δία Βίου Μάθησης έχει να παίξει κομβικό ρόλο, και θα είστε ένα μέρος της ιστορίας εάν επιτύχουμε και ένα μέρος της ιστορίας αντίστοιχα εάν αποτύχουμε.
Για να μην παρεξηγηθώ το μεγαλύτερο μέρος της αποτυχίας εάν συμβεί θα το έχω εγώ ως αρμόδιος Υπουργός, και το μεγαλύτερο μερίδιο αντίστοιχα της επιτυχίας θα το έχετε εσείς, κάνοντας καλά τη δουλειά σας.
Είναι μια συνεργατική δουλειά που έχουμε να κάνουμε οι δυο μας. Πρέπει να έχει διαφάνεια. Πρέπει οι ίδιοι να επιδιώκετε την υψηλή ποιότητα.
Τα προγράμματα δεν γίνονται για να λέμε απλά ότι υλοποιούμε ένα πρόγραμμα, ή για να ξοδευτούν κάποια χρήματα.
Ο χώρος της πολιτικής και ο χώρος της κατάρτισης μοιράζονται μια κακή φήμη. Πρέπει και οι δύο να φτιάξουμε την καλή, και να δώσουμε το καλό παράδειγμα για αυτό που πρέπει να πετύχουμε στο μέλλον.
Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Είμαι απολύτως αποφασισμένος να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Η πραγματική πιστοποίηση θα παίξει το μεγαλύτερο ρόλο. Πραγματική πιστοποίηση σημαίνει ότι τουλάχιστον ο ένας στους τρεις θα πρέπει να αποτυγχάνει. Δεν γίνεται να επιτυγχάνουν στους 100 και οι 100. Αυτά είναι στατιστικά μοντέλα, και τα μαθηματικά δεν κάνουν ποτέ λάθος.
Δεν κατηγορώ κάποιον. Καταλαβαίνω ότι όπως είχε στηθεί το σύστημα, ήταν δύσκολο να πεις σε κάποιον ότι δεν παίρνεις τα λεφτά σου.
Με ενδιαφέρει το από εδώ και εμπρός.
Η πραγματική πιστοποίηση, για την πραγματική κατάρτιση για πραγματικούς εργαζόμενους, που θα βρουν πραγματική δουλειά, και θα έχουμε πραγματικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία.
Αυτός είναι ο στόχος, και θέλω να σας παρακαλέσω σε αυτόν τον εθνικό στόχο να είστε σύμμαχοι και συνεργάτες».