Σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια παύουν να αποτελούν τον κύριο παράγοντα αξιολόγησης των αιτήσεων.
Φέτος το φθινόπωρο, τρία προγράμματα θα ενταχθούν στο «Εξοικονομώ»:
- το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για το γενικό πληθυσμό,
- ένα πρόγραμμα αποκλειστικά για αντλίες θερμότητας
- και ένα «Εξοικονομώ» για ευάλωτα νοικοκυριά.
Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος για την πορεία των επιτοκίων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Οι χθεσινές ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος υποχώρησε στο 2,9%, ενίσχυσε τις εκτιμήσεις όσων πιστεύουν ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει με αποκλιμάκωση στο κόστος του χρήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το νέο πλαίσιο δίνει προτεραιότητα σε νοικοκυριά με μέλη ΑμεΑ και πολύτεκνες οικογένειες, ενώ θα υιοθετηθεί και το σύστημα βαθμοημερών που χρησιμοποιείται στο επίδομα θέρμανσης. Έτσι, νοικοκυριά σε περιοχές με δριμύ ψύχος θα έχουν προτεραιότητα και μεγαλύτερη επιδότηση.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2024» ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ, με επιπλέον 170 εκατ. ευρώ από το RePowerEU.
Οι παρεμβάσεις θα εστιάσουν κυρίως στην εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, μια τεχνολογία που η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί έντονα και αναμένεται να γίνει υποχρεωτική για νέα συστήματα θέρμανσης από το 2029. Στόχος της Ελλάδας είναι να αυξήσει το ποσοστό των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν αντλίες θερμότητας από το 7% σήμερα στο 17% έως το 2030 και στο 91% έως το 2050.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης άλλες επιδοτούμενες παρεμβάσεις, όπως αναβάθμιση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων και εγκατάσταση συστημάτων ζεστού νερού. Για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, θα διατεθούν 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους.