Καλεσμένος στο studio του voucherergasia.gr ήταν ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Μάξιμος Σενετάκης σε μια συνέντευξη απολογιστικού χαρακτήρα για τα πεπραγμένα της προηγούμενης τετραετίας, ενώ αναφέρθηκε στις προκλήσεις και το διακύβευμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Μεταξύ άλλων ο κ. Σενετάκης ανέφερε:
«Έχουμε να συγκρίνουμε πια δυο κυβερνητικές θητείες. Την τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη και την τετραετία Τσίπρα. Τα διλλήματα που προκύπτουν μέσα από αυτήν την σύγκριση είναι ξεκάθαρα, για το αν θέλουμε να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε με σταθερά βήματα σε μια Ελλάδα που θέλουμε και αξίζουμε, ή αν θέλουμε να πάμε πίσω, σε αυτό που βιώσαμε την τετραετία 2015 – 2019. Ο πολίτης έχει τώρα μπροστά του τα παραδείγματα, για να δώσει τις απαντήσεις που θέλει
Στις 21 Μαΐου είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να υπάρξει αυτοδυναμία διότι τώρα με το σύστημα της απλής αναλογικής ένα κόμμα χρειάζεται ένα ποσοστό 47 – 48% για να την εξασφαλίσει.
Δεν θεωρούμε ότι το σύστημα της απλής αναλογικής είναι αυτό που ταιριάζει στη διακυβέρνηση της χώρας, όμως η πρώτη Κυριακή είναι αυτή που θα δώσει το μήνυμα για το ποιον θέλουν οι πολίτες να κυβερνήσει τη χώρα.
Αν δούμε το πρόγραμμα του 2019 θα διαπιστώσει ότι πολλά βασικά πράγματα έχουν υλοποιηθεί».
Για τα προγράμματα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, καθώς και για τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων και την καθυστέρηση πληρωμών τόσο στους ωφελούμενους όσο και στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που τα χρηματοδοτούν ο κ. Σενετάκης ανέφερε:
«Αυτό αφορά ευρύτερα όλα τα προγράμματα και αυτά που επιδοτούν θέσεις εργασίας και αυτά που έχουν να κάνουν με κατάρτιση. Οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν πιο γρήγορες. Είναι όντως χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα αντικίνητρο συμμετοχής των εταιριών σε αυτά τα προγράμματα.
Πρέπει ωστόσο να δούμε και την θετική πλευρά που οδήγησε σε αυτά τα προβλήματα. Υπάρχει μια σημαντική αύξηση των θέσεων αυτών. Έχουμε καταφέρει να βρούμε τα κονδύλια, με το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι. Άλλο ένα σημείο που δείχνει ότι είναι για όλους και όχι για λίγους όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση.
Είχαμε 150.000 θέσεις σε ένα χρόνο για ένα voucher όταν παλιότερα θέλαμε 2 ή 3 χρόνια για ένα τέτοιο αριθμό.
Η καθυστέρηση αυτή υφίσταται γιατί υπάρχει αυξημένος όγκος προγραμμάτων.
Θα πρέπει να δούμε βέβαια αυτό το θέμα το επόμενο διάστημα γιατί πρέπει να έχουν υλοποιηθεί τα προγράμματα μέχρι το 2025 και δεν πρέπει να ριψοκινδυνέψουμε να χαθούν πόροι.
Η ενημέρωση που έχουμε από την Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας είναι ότι τον τελευταίο χρόνο έχει υπάρξει βελτίωση στο χρόνο καταβολής των χρημάτων και ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν γίνει αρκετές πληρωμές.
Απ’ ότι ξέρω και τα τοπικά ΚΠΑ της ΔΥΠΑ κάνουν τον τελευταίο καιρό πολύ καλή δουλειά σε αυτό το κομμάτι και έχω ιδία άποψη από το ΚΠΑ Ηρακλείου που πραγματικά έχει τρέξει πολύ γρήγορα τις διαδικασίες!
Σε ότι έχει να κάνει με τους ωφελούμενους ήδη έχουν πληρωθεί 35.000 και θα υπάρξει συνέχεια, ούτως ώστε να καταβληθούν τα χρήματα και στους φορείς που υλοποιούν τα προγράμματα».
Για τις προσλήψεις αναπληρωτών στην Εκπαίδευση:
«Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση το 2019, στην εκπαίδευση είχαν να γίνουν προσλήψεις δέκα χρόνια. Είχαμε πρόγραμμα για 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή, και μέχρι σήμερα καταφέραμε να γίνουν 26.000 προσλήψεις στον εκπαιδευτικό τομέα. Θα γίνουν και άλλες. Αν είμαστε κυβέρνηση υπολογίζονται ότι θα γίνονται 4 με 5.000 κάθε χρόνο, προκειμένου το τεράστιο θέμα των αναπληρωτών να αντιμετωπιστεί. Είχαμε φτάσει σε σημείο να παίρνουμε περίπου 30.000 αναπληρωτές κάθε χρόνο. Με τις προσλήψεις που έγιναν αυτό το νούμερο πλέον έχει μειωθεί σημαντικά.
Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί και ως προς το χρόνο που ορίζονται οι αναπληρωτές. Ειδικά για τα ειδικά μαθήματα υπήρχαν ορισμοί που γίνονταν στο τέλος της σεζόν.
Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, και απομένουν να γίνουν πολλά ακόμα»
Για την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών:
«Για το θέμα της αξιολόγησης η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Και εγώ ως γονιός απαιτώ, οι άνθρωποι οι οποίοι εκπαιδεύουν τα παιδιά μου να έχουν περάσει από την βάσανο της αξιολόγησης. Έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα σε αυτό το κομμάτι. Ήδη έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των νέων – δόκιμων εκπαιδευτικών. Δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν αν δεν αξιολογηθούν. Θεωρώ ότι όλοι οι γονείς, πρέπει να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια και να απαιτήσουμε οι εκπαιδευτικοί να ενταχτούν σε αυτό το σύστημα .
Σε ένα σύστημα μπορεί πάντα να υπάρξουν βελτιώσεις, όμως πρέπει να το δούμε πρώτα στη λειτουργία του και μετά να παρέμβουμε σε ότι δεν λειτουργεί σωστά.
Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες. Θέλω να προχωρήσει αυτό το σύστημα, και έπειτα να κάνουμε ότι βελτιώσεις χρειάζεται»
Για την Δική του Κοινοβουλευτική Παρουσία:
«Ήταν μια πολύ «πυκνή» τετραετία. Στο Κοινοβούλιο ψηφίσαμε 430 νόμους. Σε αυτόν τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται βέβαια και ορισμένα διαδικαστικά θέματα, όμως όλη αυτή η διαδικασία είναι πολύ πλούσια σε γνώση και πληροφορίες, που σε κάνει κάθε μέρα σοφότερο. Σε φέρνει σε επαφή με όλο περισσότερους πολίτες και κοινωνικές ομάδες.
Στο Ηράκλειο ήμασταν δύο βουλευτές και ο ένας ήταν Υφυπουργός. Έτσι είχε πέσει σε μένα ένα μεγάλο βάρος κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του νομού. Αυτό με είχε διαρκώς σε μια διαδικασία επαφής με τον κόσμο του Ηρακλείου. Μέσα από αυτή λύσαμε πολλά θέματα, και βελτιώσαμε διατάξεις.
Στον απολογισμό της θητείας μου βλέπω το ρόλο του βουλευτή πολύ πιο ενεργό και παρεμβατικό. Έχοντας κάνει παρεμβάσεις προς όφελος των συμπολιτών μου, και ευρύτερα των κοινωνικών ομάδων θεωρώ ότι ήταν μια επιτυχημένη κοινοβουλευτική περίοδος»
…