Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 αναμένεται να ανακοινωθεί η λύση για περίπου 20.000 στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, που είχαν χορηγηθεί κυρίως την τριετία 2006 – 2008.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει «κούρεμα» της υπερβάλλουσας οφειλής λόγω της αλλαγής στην ισοτιμία, αναπροσαρμογή βάσει επιτοκιακών διαφορών και νέα σύμβαση για την αναχρηματοδότηση της υπολειπόμενης οφειλής σε ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των τραπεζών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Την τριετία 2006 – 2008, η ισοτιμία βρισκόταν στο 1 ευρώ προς 1,6 ελβετικά φράγκα, ενώ, σήμερα κινείται στην περιοχή του 1 προς 0,94. Με την ενίσχυση του ελβετικού φράγκου, οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας έχουν περιέλθει σε δυσμενή θέση, καθώς οι οφειλές τους αυξάνονται και καθίστανται δυσβάστακτες. Πολλοί βρίσκονται σήμερα να χρωστούν 70% περισσότερο από το αρχικό κεφάλαιο του δανείου.
Πάντως, το 2019 ο Άρειος Πάγος έλαβε απόφαση εναντίον δανειοληπτών που αμφισβήτησαν τη ρήτρα για την εξόφληση των δανείων με βάση τις ισοτιμίες του ελβετικού φράγκου, κρίνοντας ότι οι τράπεζες είχαν προειδοποιήσει επαρκώς τους δανειολήπτες για τους κινδύνους. Επίσης, η εκδίκαση των συλλογικών αγωγών, προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο του 2025, εντείνει την ανάγκη επίλυσης.
Η προτεινόμενη λύση περιλαμβάνει σημαντική μείωση του ποσού που οφείλουν οι δανειολήπτες, ώστε να αντισταθμισθεί η αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ – ελβετικού φράγκου.
Μετά τη διαγραφή, θα ακολουθήσει πρόταση για νέα χρηματοδότηση της οφειλής, βασισμένη σε προσομοίωση της εξυπηρέτησης του δανείου σαν να ήταν εξ αρχής σε ευρώ. Οι τόκοι θα υπολογιστούν με βάση το Euribor αντί για το LIBOR ή το SARON, τα οποία ισχύουν για το ελβετικό φράγκο.
Αυτή η αναπροσαρμογή θα επιφέρει προσθήκη της διαφοράς στους τόκους στο υπόλοιπο της οφειλής, εξασφαλίζοντας ίση μεταχείριση των δανειοληπτών. Με την οφειλή αποτιμημένη πλέον σε ευρώ, οι τράπεζες θα προχωρούν σε κλείσιμο του παλιού δανείου και θα προτείνουν νέα σύμβαση για την εξόφληση του υπολοίπου.