«Πέτυχε» το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης να συγκρατηθούν οι αυξήσεις στο ρεύμα τον Αύγουστο, αν κρίνει κανείς από τις τελικές τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι, σε σχέση με την αύξηση που αναμενόταν.
Ωστόσο οι αυξήσεις που οφείλονται στην τιμή της ενέργειας στην χονδρική αγορά παραμένουν πραγματικότητα, καθώς οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν από 8,9% έως και 22% παραπάνω σε σχέση με τις τιμές του Ιουλίου, ανάλογα με το πρόγραμμα που έχουν επιλέξει.
Mετά και την επιδότηση η μέση χρέωση διαμορφώνεται κοντά στα 14,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια, ενώ ακόμα χαμηλότερα, στα 11,3 λεπτά/kWh διαμορφώνεται η τελική τιμή για τους περίπου 700.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Με την προϋπόθεση πάντα πως η κατανάλωση τους δεν θα ξεπεράσει τις 500 KWh.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επιδότηση ενισχύει περισσότερο τους 700.000 περίπου δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρίχνοντας την τελική τιμή στα 11,3 λεπτά/kWh για την πλειοψηφία των συγκεκριμένων καταναλωτών.
Ειδικότερα, η ενίσχυση ανέρχεται σε 50 €/MWh ή 5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης.
«Εκπτώσεις» και στα επαγγελματικά τιμολόγια
Χωρίς επιδοτήσεις θα διαμορφωθούν οι τελικές τιμέ στα επαγγελματικά τιμολόγια, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη κοινοτική νομοθεσία, ωστόσο, υπάρχουν πάροχοι που έχουν ανακοινώσει εκπτώσεις και σε αυτή την κατηγορία.
- Δείτε εδώ με ένα κλικ όλες τις χρεώσεις για τα επαγγελματικά τιμολόγια.
Για παράδειγμα, στα πράσινα τιμολόγια για τους επαγγελματίες η ΔΕΗ εφαρμόζει έκπτωση 45% και η τιμή της κιλοβατώρας ανέρχεται σε 18,331 λεπτά.
Έτσι επιχείρηση με κατανάλωση 3.000 κιλοβατώρες τον Αύγουστο θα πληρώσει περί τα 587 ευρώ, ενώ χωρίς την έκπτωση θα πλήρωνε 681 ευρώ.
Πώς θα βρείτε τα φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος
Ένα κλικ στην ειδική πλατφόρμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα οικιακά τιμολόγια (δείτε εδώ) αρκεί για να δουν αναλυτικά τις τιμές των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για τα «πράσινα τιμολόγια» για τον Αύγουστο.
Ο διαδραστικός πίνακας επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να συγκρίνουν εύκολα και γρήγορα τις τιμές ανά κιλοβατώρα μεταξύ των παρόχων, το μηνιαίο πάγιο, αν παρέχεται έκπτωση και υπό ποιες προϋποθέσεις, αν διατίθεται νυχτερινό τιμολόγιο και πώς διαμορφώνεται η τελική τιμή προμήθειας.
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από την τιμή ανά κιλοβατώρα, ένα άλλο βασικό σημείο αναφοράς για τους καταναλωτές είναι το ύψος του παγίου, το οποίο εκ του νόμου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 ευρώ το μήνα, αλλά υπάρχουν προσφορές που ξεκινούν από χαμηλότερα επίπεδα.
Παράλληλα, θα πρέπει να προσέξει:
- Τα κλιμάκια της κατανάλωσης στα οποία εφαρμόζονται οι χρεώσεις.
- Την ύπαρξη νυχτερινού μετρητή για τους προμηθευτές που εξακολουθούν να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές (στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής εμφανίζεται μόνο η ΔΕΗ)
- Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες εφαρμόζονται οι εκπτώσεις από τις οποίες προκύπτουν οι τελικές τιμές που αναγράφονται στον πίνακα, που είναι κατά περίπτωση η συνέπεια στην πληρωμή, η ηλεκτρονική αποστολή των λογαριασμών και η εξόφληση με πάγια εντολή.