Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κρήτης και δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, μίλησε στο Voucher Ergasia για το θέμα των προσφύγων και πότε αυτοί αναμένονται στην Κρήτη.
Ένα θέμα που είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τις τελευταίες μέρες είναι η επικείμενη άφιξη προσφύγων στην Κρήτη και πως αυτοί θα εγκατασταθούν και φιλοξενηθούν.
Υπενθυμίζουμε πως οι πρόσφυγες θα μπορούν να εγκατασταθούν σε οικισμούς διαφόρων περιοχών της Κρήτης που θα έχουν στον πυρήνα τους από 20 σπίτια και πάνω, αφού αυτό είναι το πλαφόν για κάθε δομή που θα δημιουργηθεί, ενώ το κόστος εγκατάστασης και φιλοξενίας ανέρχεται στο 1.810.000 ευρώ και θα καλυφθεί από την Ύπατη Αρμοστεία.
Οταν θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση, θα δημοσιοποιηθεί ο διαγωνισμός για τη μίσθωση των κατοικιών, ενώ θα υπογραφεί και η πιστοποίηση της Αναπτυξιακής, ως του φορέα διαχείρισης του προσφυγικού στην Κρήτη.
Εδώ αξίζει να τονιστεί πως η Αναπτυξιακή Κρήτη ανέλαβε τη διαχείριση και την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς οι δήμαρχοι του νησιού είχαν θέσει ως όρο για τη φιλοξενία των προσφύγων, να μη χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος φορέας κάποια ΜΚΟ.
Όλα αυτά και άλλα πολλά μας εξήγησε, μιλώντας στο Voucher Ergasia, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κρήτης και δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην επικείμενη άφιξη των προσφύγων και τον προγραμματισμό που έχει γίνει για να κυλήσουν όλα ομαλά και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να φιλοξενηθούν σε ανθρώπινες συνθήκες, αλλά και γενικότερα πως θα διαχειριστεί η Κρήτη το σοβαρό προσφυγικό ζήτημα.
“Δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα έρθουν οι πρόσφυγες”
“Είναι ένα πρόγραμμα που είναι να υπογραφεί μεταξύ της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ προκειμένου να έρθουν πρόσφυγες στην Κρήτη. Θεωρούμε ότι ο αριθμός τους δεν θα υπερβαίνει τους 500 με 700 ανθρώπους”, τόνισε αρχικά στο Voucher Ergasia ο κ.Κοκοσάλης και συμπλήρωσε: “Σταδιακά θα έρθουν σε όλη την Κρήτη. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πότε θα έρθουν αν δεν υπογραφεί πρώτα η σύμβαση”.
Και εδώ μπαίνει το ερώτημα σχετικά με τις προϋποθέσεις που θέτει η Υπατη Αρμοστεία. Ο Μανώλης Κοκοσάλης μας απαντά: “Να υπάρξει γραφείο ασύλου στην Κρήτη, στο Ηράκλειο και μετά τα υπόλοιπα. Το βασικό είναι αυτό “.
Σχετικά με το που θα μείνουν οι πρόσφυγες που θα έρθουν στο νησί, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή του κειμένου, θα υπάρξουν κατοικίες. Πού θα είναι αυτές, ποιος θα τις επιβλέπει και πόσοι θα μένουν; “Θα είναι περίπου 100 κατοικίες. Θα είναι κοντά τα σπίτια, θα είναι κάπου συγκεντρωμένα, γιατί θα μπει διαχειριστής σπιτιού. Βασική προϋπόθεση είναι να μπορούν να μείνουν στο σπίτι έξι άτομα. Δεν μιλάμε για μία περιοχή. Μπορεί να είναι στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο. Εμείς είπαμε πως θέλουμε 100-125 σπίτια. Θα μοιραστούν. Θα υπάρχουν διαχειριστές, αυτό προβλέπει το πρόγραμμα, το οποίο θα αναλάβει η Αναπτυξιακή Ηρακλείου”.
“Δεν θέλαμε στην Κρήτη hot spot”
Οσον αφορά στις ενδεχόμενες αντιδράσεις που θα υπάρξουν από κατοίκους της Κρήτης και δη των περιοχών που θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες, ο κ.Κοκοσάλης υπογραμμίζει: “Αν δεν κάνουμε αυτό, θα έχουμε hot spot. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχουμε μεγάλες αντιδράσεις δηλαδή; Τι είναι καλύτερο; Να τους διασπείρεις αυτούς τους ανθρώπους μέσα στην κοινωνία ή να τους έχεις κάπου συγκεντρωμένα; Το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Ζήτημα, για να το θέσω σωστότερα. Το θέμα είναι να το διαχειριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Η ΠΕΔ Κρήτης είχε πάρει μία απόφαση παλαιότερα πως εδώ στο νησί δεν θέλουμε hot spot. Επίσης, δεν θέλαμε ΜΚΟ. Βλέπαμε τι γινόταν σε άλλα νησιά. Οχι, βέβαια, σε όλα, μη τα βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι, αλλά υπήρχαν πράγματα που δεν μας άρεσαν. Δεν θέλαμε να διαχειρίζονται τα λεφτά αμφιβόλου προελεύσεως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Φυσικά και να βοηθήσουμε, αλλά με όρους που εμείς θέτουμε. Δεν θέλαμε οι άνθρωποι αυτοί να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Δεν μας τιμούν αυτές οι εικόνες που βλέπουμε κατά καιρούς. Γι’ αυτό τα χρήματα αυτά θα τα διαχειριστεί η Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Για να γίνει σωστά η δουλειά”.
[blockquote style=”3″]”Το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο ζήτημα και πρέπει να το διαχειριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Μιλάμε για ανθρώπους που πρέπει να τους προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης”.[/blockquote]
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο οι πρόσφυγες που θα έρθουν να αποτελέσουν εργατικά χέρια, ο κ.Κοκοσάλης απάντησε: “Εδώ η παραμονή προβλέπεται για 6 μήνες. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως κάποιοι από αυτούς δεν μπορούν να μείνουν παραπάνω. Αυτοί, λοιπόν, που θα μείνουν παραπάνω μπορούν να εργαστούν αν το θελήσουν”.
“Είμαστε έτοιμοι μόλις υπογραφεί η σύμβαση”
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κρήτης και δήμαρχος Αρχανών, πρόσθεσε: “Το θέμα του προσφυγικού είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Υπολογίζουμε ότι όταν ετοιμαστεί το γραφείο ασύλου θα είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε περίπου το 30% των ανθρώπων που θα έρθουν. Επαναλαμβάνω, όμως, δεν γνωρίζουμε πότε θα υπογραφεί η σύμβαση. Αν το πρόγραμμα λειτουργήσει σωστά, τότε θα αποτελέσει παράδειγμα. Εμείς, από την πλευρά της αναπτυξιακής, είμαστε έτοιμοι. Από τη στιγμή που υπογραφεί η σύμβαση θα είμαστε έτοιμοι σε περίπου ένα μήνα για να αρχίζουμε να υλοποιούμε το πρόγραμμα. Λέω ένα μήνα γιατί θα πρέπει να βγει η προκήρυξη για τα σπίτια και όλα τα διαδικαστικά που χρειάζονται”.
“Να διαχειριστούμε το ζήτημα με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα”
Για επίλογο, ο κ.Κοκοσάλης έδειξε ξεκάθαρα -για μία ακόμη φορά- την πρόθεση της Κρήτης να υποδεχθεί τους πρόσφυγες, να τους προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και να βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό σε ένα σοβαρό ζήτημα όπως είναι αυτό του προσφυγικού: “Κοιτάξτε, ας μην κρυβόμαστε, θα υπάρξουν προβλήματα και αντιδράσεις. Μη νομίζετε πως όλοι σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Στόχος είναι να διαχειριστούμε το ζήτημα με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα και πιστεύω να τα καταφέρουμε. Θέλουμε η Κρήτη να δείξει το καλύτερο πρόσωπο και να αποτελέσει παράδειγμα για όλους”.