Συνέντευξη του Προέδρου της Ο.Ε.Φ.Ε., Γιάννη Βαφειαδάκη, στο Voucher Ergasia.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (Ο.Ε.Φ.Ε.), Γιάννης Βαφειαδάκης, μίλησε στο Voucher Ergasia για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την Παιδεία. Στο μικροσκόπιο οι αλλαγές που προωθεί ο Υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά και τα προβλήματα του κλάδου των φροντιστών.
“Τα φροντιστήρια είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος”
– Βάσει των όσων έχει πει ο κ.Γαβρόγλου για τις αλλαγές στην Παιδεία και δη τις Πανελλαδικές, φαίνεται πως έχει βάλει στο στόχαστρο τα φροντιστήρια…
Πάντα τα φροντιστήρια είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος. Ειδικά τώρα που είναι και ιδεοληπτικοί. Είναι εχθρικοί σε λεκτικό επίπεδο. Δικαιολογούν την εκπαιδευτική παραοικονομία των ιδιαιτέρων μαθημάτων. Θυμίζω πως ο πρωθυπουργός σε αυτή την περίφημη έκθεση της Θεσσαλονίκης είχε πει πως οι εκπαιδευτικοί είναι κακοπληρωμένοι, οπότε ας κάνουν κανά ιδιαίτερο. Επίσης, ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας, ο κ.Φίλης, είχε πει για κάποιους φοιτητές που κάνουν ιδιαίτερα. Από την άλλη είναι απέναντι στις επιχειρήσεις. Τον Σεπτέμβριο πέρασε ένα νομοσχέδιο, το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι αντισυνταγματικό και το έχουμε προσβάλλει. Με αυτό διπλασιάζει στην ουσία τις αμοιβές των καθηγητών στα φροντιστήρια. Λες και γι’ αυτούς δεν ισχύει το μνημόνιο, αλλά μόνο για όλους τους άλλους. Κάνει μία φωτογραφική εξαίρεση προφανώς για να εξυπηρετηθούν κάποιες πελατειακές συντεχνίες.
[blockquote style=”3″]Αυτό το διαβάσατε; Γαβρόγλου: «Να βρούμε ένα αξιόπιστο και δίκαιο σύστημα διορισμών» (ΗΧΗΤΙΚΟ)[/blockquote]
– Ποια μηνύματα λαμβάνετε από τα μέλη;
Είναι εξοργισμένοι. Ακούστε να δείτε τι γίνεται, οι πολλοί πληρώνουν λιγότερα. Έχουμε 10 σοβαρές επιχειρήσεις στη χώρα να τις κλείσουμε και αυτές! Είναι μία λογική ισοπέδωσης προς τα κάτω. Αντιλαμβάνονται ότι δεν θα πάρουν σύνταξη και στέκονται στο σήμερα, στο γεγονός, δηλαδή, ότι πληρώνουν λιγότερες εισφορές από πριν. Ο Έλληνας έχει μάθει να σκέφτεται το σήμερα και όχι το αύριο. Θα δείτε πως οι ίδιοι θα φωνάζουν όταν θα πάρουν σύνταξη, γιατί θα είναι συντάξεις πείνας.
– Ενόψει των κυοφορούμενων αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα, εσείς προς ποια κατεύθυνση πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθεί το υπουργείο Παιδείας;
Κοιτάξτε να δείτε, αυτή τη στιγμή το Υπουργείο έχει κάνει διάλογο, μας έχει καλέσει να συζητήσουμε, αλλά οι ίδιοι δεν μας έχουν πει τι θέλουν να κάνουν. Εμείς έχουμε κινηθεί σε μερικούς βασικούς άξονες. Θα πρέπει, καταρχάς, η όποια διαδικασία να είναι αξιόπιστη και αδιάβλητη όπως είναι η σημερινή. Σε αυτό είμαστε ξεκάθαροι και απόλυτοι. Ο τελευταίος αδιάβλητος θεσμός στην ελληνική κοινωνία σήμερα είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Γιατί να το καταργήσεις και αυτό;
[blockquote style=”3″]Αυτό το διαβάσατε; VIDEO: Όλα όσα είπε ο Κώστας Γαβρόγλου στην ΕΡΤ-3 για την παιδεία[/blockquote]
– Με τον τρόπο που γίνονται τώρα οι Πανελλαδικές, πάσχουν;
Οι Πανελλαδικές μπορεί να έχουν διάφορα ζητήματα, αλλά δεν έχουν θέμα αξιοπιστίας. Δεν μπορείς να πεις, για παράδειγμα, πως κάποιος που έχει λεφτά μπορεί να μπει εις βάρος κάποιου άλλου. Δεν γίνεται αυτό. Όλα τα παιδιά είναι κάτω από τον ίδιο ήλιο. Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να διατηρηθεί η αξιοπιστία του. Επίσης, ίσως πρέπει να έχουμε ένα σύστημα πιο δίκαιο. Ίσως θα πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των εξετάσεων για να μετράει λιγότερο η κάθε φορά και να είναι πιο δίκαιο το σύστημα.
Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι σε όλη την επικράτεια τα παιδιά που τελειώνουν την Α’ Λυκείου έχουν το ίδιο επίπεδο γνώσεων, έχουν διδαχθεί τα ίδια πράγματα. Κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Να μπορούμε να μετράμε τι έχουν μάθει τα παιδιά και πως γίνεται η δουλειά. Αυτό, να ξέρετε, είναι υπέρ του δημόσιου σχολείου. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα, τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων είναι δύο χρόνια μπροστά από τα αντίστοιχα των δημοσίων!
Θα πρέπει να διασφαλίζει πως τα παιδιά θα αποφορτίζονται συναισθηματικά με περισσότερες φορές και θα πρέπει να φτιάξει ένα πρόγραμμα σπουδών που θα ανταποκρίνεται στο σύστημα που θα βάλεις. Αυτή τη στιγμή, ενώ ξεκίνησε μία αλλαγή επί Αρβανιτόπουλου, διατήρησαν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών και άλλαξαν τον τρόπο που κάνουν εξετάσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα λίγα μαθήματα και λίγη ύλη. Αυτό είναι στρέβλωση του συστήματος. Η πρόταση του ΙΕΠ είναι στη σωστή κατεύθυνση. Το ΙΕΠ λέει ότι η Γ’ Λυκείου θα είναι μία τάξη εξειδίκευσης, άρα στα μαθήματα που θα δίνεις εξετάσεις θα έχεις και περισσότερες ώρες διδασκαλίας.
– Όπως ήταν οι Δέσμες παλαιότερα, δηλαδή…
Ναι, κάπως έτσι. Εκανες πολλές ώρες μαθημάτων στην κατεύθυνση που επέλεγες. Ενώ τώρα το 60% ωρών είναι γενικής παιδείας. Άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αυτό είναι το λάθος.
“Η οικονομική κρίση έχει ισοπεδώσει τον κλάδο”
– Τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου των φροντιστών ποια είναι;
Η οικονομική κρίση έχει ισοπεδώσει τον κλάδο. Έχουμε μία δημόσια διοίκηση, η οποία είναι εχθρική. Ανασύρει νόμους και κανονισμούς κατά το δοκούν. Για να καταλάβετε, βρήκαν ένα βασιλικό διάταγμα και σου λένε πως δεν μπορείς να κάνεις ένα διαγώνισμα την Κυριακή. Είναι ποινικό αδίκημα να έχεις μία νόμιμη επιχείρηση σε αυτή τη χώρα και δη εκπαιδευτική! Δηλαδή αν το παιδί γράφει τη Δευτέρα Πανελλήνιες, εγώ δεν μπορώ να του βάλω ένα διαγώνισμα την Κυριακή, να του κάνω μία επανάληψη;
– Σημαντική πληγή παραμένουν και τα “μαύρα”…
Εννοείται. Το “μαύρο” είναι τουλάχιστον το μισό της αγοράς, για να μην πω παραπάνω. Και δεν υπάρχει καμία βούληση να αλλάξει η κατάσταση. Δεν έχουμε δει μία φορά μία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου γι’ αυτό το λόγο. Μία φορά να βρεθεί ο τάδε που κάνει ιδιαίτερα και να τιμωρηθεί. Αντίθετα, εμείς δεχόμαστε δεκάδες πρόστιμα για το παραμικρό! Δεν είπα να μην λειτουργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός, αλλά λέω το αυτονόητο: να λειτουργεί προς όλες τις κατευθύνσεις.
“Να δούμε, επιτέλους, τον Υπουργό”
– Για επίλογο, θέλετε να πείτε κάτι, να στείλετε ένα μήνυμα προς το υπουργείο Παιδείας;
Η αλήθεια είναι πως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μετά την απομάκρυνση του κ.Φίλη από το υπουργείο, βλέπουμε μία αλλαγή στον τρόπο που διαχειρίζεται τα πράγματα η νέα ηγεσία. Θα θέλαμε να μην αιφνιδιαζόμαστε για πράγματα που αφορούν εμάς, να είμαστε μέρος του διαλόγου και να δούμε επιτέλους τον Υπουργό. Δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να δούμε ούτε τον κ.Γαβρόγλου. Να ακούσει και τις δικές μας απόψεις για πράγματα που μας αφορούν.