Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, υπεύθυνος Προγραμματισμού – Οργάνωσης – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – Διαφάνειας – Περιβάλλοντος – Αγροτικής Ανάπτυξης και Συντονισμού Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, Πέτρος Ινιωτάκης, μιλά στο Voucher-Ergasia.gr για όλες τις τεχνολογικές καινοτομίες του Δήμου Ηρακλείου και το πώς είναι από τις πιο “έξυπνες πόλεις” της Ευρώπης.
Συνέντευξη στον Σταύρο Καραΐνδρο
Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου ένα άρθρο της Λίνας Γιάνναρου στην “Καθημερινή”, το οποίο εξιστορούσε την τεχνολογική ζωή των Σουηδών και πώς γίνεται εύκολη η συνδιαλλαγή τους με τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω της τεχνολογίας. Άγνωστες λέξεις για την Ελλάδα, πρωτόγνωρες ίσως, αλλά εν έτη 2017 κάποιοι προσπαθούν να κάνουν βήματα μπροστά για τη διευκόλυνση των πολιτών. Και τα κάνουν.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμος Ηρακλείου, μία από τις πιο “έξυπνες πόλεις” της Ευρώπης που φροντίζει να κάνει κάτι που στη χώρα μας φαντάζει δύσκολο: να εντάξει τις νέες τεχνολογίες και να εφαρμόσει καινοτόμες λύσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Πάρτε ως παράδειγμα τη νέα εφαρμογή “Δημότης Ηρακλείου”, η οποία ήδη γνωρίζει τεράστια επιτυχία και λύνει τα χέρια των Ηρακλειωτών. Για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται, με τη συγκεκριμένη εφαρμογή μπορείς να καταγράψεις και να αναφέρεις ένα οποιοδήποτε πρόβλημα μέσω του smartphone κινητού σου και να λάβεις απάντηση όταν αυτό τακτοποιηθεί!
Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Πέτρος Ινιωτάκης, είναι ο πλέον κατάλληλος για να μας μιλήσει για αυτά τα θέματα και φρόντισε να μας παρουσιάσει όλες τις τεχνολογικές καινοτομίες του Δήμου Ηρακλείου που αποδεικνύουν και συνάμα πιστοποιούν γιατί η πόλη της Κρήτης θεωρείται από τις “εξυπνότερες” σε όλη την Ευρώπη.
– Ποιες είναι οι δράσεις που έχουν γίνει και θα γίνουν στο Τμήμα Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Διαφάνειας;
“O ∆ήµος Ηρακλείου κάνει ένα νέο άλμα στο σχεδιασμό του προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το όραμα της έξυπνης πόλης σαν ένα αναπτυξιακό εργαλείο για το Ηράκλειο. Για αυτόν τον λόγο, τον Ιανουάριο του 2015 µε απόφαση του ∆ημοτικού Συμβουλίου συγκροτήθηκε επιτροπή «Ηράκλειο, έξυπνη πόλη» µε στόχο την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη που θα δυναμώσει κι άλλο το brandname του Ηρακλείου στο εξωτερικό, ως smart city.
Επίσης την Άνοιξη του 2016 παρουσιάστηκε στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο κείµενο στρατηγικής για την «έξυπνη πόλη». Ακολούθησε διαβούλευση µε µεγάλη συµµετοχή η οποία ολοκληρώθηκε µε την παρουσίαση του επιχειρησιακού προγραµµατισµού που ενσωµατώθηκε αργότερα στο επιχειρησιακό πρόγραµµα του ∆ήµου καθώς και στις προτάσεις της ΒΑΑ και του ΣΟΑΠ.
[blockquote style=”3”]Ήδη οι προσπάθειές µας έχουν αποφέρει αποτελέσµατα, καθώς η έκθεση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κατατάσσει το Ηράκλειο στις 240 «έξυπνες πόλεις» της Ευρώπης άνω των 100.000 κατοίκων σε σύνολο 468.[/blockquote]
Ο στόχος του ∆ήµου Ηρακλείου δεν είναι απλώς να βρει ένα τρόπο για να εντάξει τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και τηλε̟πικοινωνιών στα εργαλεία του, αλλά να τις αξιοποιήσει για να εφαρµόσει καινοτόµες λύσεις στις διαχείριση των υποδοµών του καθώς και στις οικονοµικές και κοινωνικές σχέσεις, χρησιµοποιώντας ταυτόχρονα το επιστηµονικό και τεχνολογικό δυναµικό του τόπου”.
– Υπάρχει και η Ηλεκτρονική διακυβέρνηση…
“Φυσικά. Αναφορικά με την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μια από τις πρώτες προεκλογικές εξαγγελίες µας που κάναµε πραγµατικότητα ήταν η απευθείας µετάδοση των Συνεδριάσεων του ∆ηµοτικού Συµβουλίου. Πλέον οι πολίτες µπορούν να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις ζωντανά από το κανάλι του ∆ήµου στο youtube και να ενηµερώνονται για όλα τα σηµαντικά θέµατα της πόλης”.
– Το Ηράκλειο είναι μία πόλη που εξελίσσεται διαρκώς σε ό,τι έχει να κάνει με τα ψηφιακά εργαλεία. Ποια είναι αυτά που μπαίνουν στην καθημερινότητα του πολίτη;
“Η αλήθεια είναι πως το Τµήµα Πληροφορικής εξελίσσεται διαρκώς και προσφέρει στους δηµότες όλο και περισσότερα ψηφιακά εργαλεία στην καθηµερινότητα τους. Ενδεικτικά αναφέρω ότι έχουµε ήδη δηµιουργήσει και θέσει στην διάθεση του κοινού:
[blockquote style=”2”]Την εφαρµογή «∆ηµότης Ηρακλείου» για κινητά τηλέφωνα και tablets , η οποία µεταξύ άλλων δίνει την δυνατότητα στους δηµότες να επικοινωνούν άµεσα µε τις υπηρεσίες του ∆ήµου και να δηλώνουν το πρόβληµα τους, όπως και πολλές άλλες πληροφορίες (χρήσιµα τηλέφωνα, τα νέα του ∆ήµου, πολιτιστικές εκδηλώσεις εφηµερεύοντα φαρµακεία, θέσεις στάθµευσης ΑΜΕΑ κ.λπ.).[/blockquote]
Την εφαρµογή διαχείρισης Πρασίνου (www.prasino.heraklion.gr). Μία διαδικτυακή πλατφόρµα για την καταχώρηση και ψηφιοποίηση των χώρων πρασίνου.
Τη ∆ιαδικτυακή πύλη για τα Γλυπτά του Ηρακλείου (www.heraklionsculptures.gr): Πληροφορίες και φωτογραφίες για τα γλυπτά που είναι τοποθετηµένα στην πόλη και στην ύπαιθρο του Ηρακλείου.
Τη ∆ιαδικτυακή Πολιτιστική Πύλη του Ηρακλείου (www.heraklionculturalcity.gr) για την προβολή των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην πόλη µας.
Το ∆ιαδικτυακό ερωτηµατολόγιο Επισκέπτη για το Infopoint: Πρόκειται για διαδικτυακό ερωτηµατολόγιο ικανοποίησης των επισκεπτών της πόλης µας µέσω κινητών συσκευών. ∆ίνει τη δυνατότητα άµεσης συλλογής και επεξεργασίας των απαντήσεων από τους υπαλλήλους του Infopoint.
Την Εφαρµογή µέτρησης και απεικόνισης κυκλοφοριακής κίνησης για τους δρόµους του Ηρακλείου, µε τη χρήση πληροφοριών από κινητά τηλέφωνα. Η εφαρµογή είναι διαθέσιµη για συσκευές µε λειτουργικό Android και οι δηµότες µπορούν να την εγκαταστήσουν µέσα από το GooglePlay µε το όνοµα RERUM Traffic Car. Υλοποιήθηκε από το Linkoping University της Σουηδίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου RERUM, το οποίο υλοποιείται από το ∆ήµο Ηρακλείου σε συνεργασία µε το ΙΤΕ, ξένα πανεπιστήµια και εταιρίες.
[blockquote style=”2″]Υπερδιπλασιάσαµε µέσα σε δυο χρόνια το Ασύρµατο ∆ίκτυο Ελεύθερης Πρόσβασης σε έκταση, χωρητικότητα χρηστών καθώς και σε ταχύτητα. Γι’ αυτό και η ̟πόλη έλαβε πρόσφατα το βραβείο Gold στον θεσµό των Best City Awards ως το µεγαλύτερο δηµοτικό ασύρµατο δίκτυο στην χώρα![/blockquote]
Η διαδικτυακή πύλη του ∆ήµου Ηρακλείου www.heraklion.gr είναι σταθερά η τρίτη σε επισκεψιµότητα από τις ιστοσελίδες των ∆ήµων της Ελλάδας µετά τον ∆ήµο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ η παρουσία της στα κοινωνικά δίκτυα έχει υπερδιπλάσιους επισκέπτες σε σχέση µε τον αµέσως επόµενο ∆ήµο στη σχετική λίστα, τον ∆ήµο Αθηναίων. Επίσης η οργάνωση των υποδοµών των πληροφοριακών συστηµάτων του ∆ήµου ήταν ένα από τα τρία έργα που βραβεύθηκαν το 2015 στο ετήσιο παγκόσµιο συνέδριο της Fujitsu-Siemens στο Μόναχο”.
– Ποια άλλη καινοτομία ετοιμάζει ο Δήμος;
“‘Ένα μεγάλο έργο που υλοποιούμε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο πληροφορικής του ΙΤΕ είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας του διαδικτύου των πραγμάτων για την πόλη του Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και πρωτοπόρο έργο που θα συγκεντρώνει δεδομένα από διάφορες πηγές του αστικού περιβάλλοντος και των οργανισμών της πόλης (Δημοσίων και Ιδιωτικών) θα τις αποθηκεύει, θα τις αναλύει και θα τις παρουσιάζει στο κοινό ως ανοικτά δεδομένα. Οι πληροφορίες αυτές (δημογραφικές, περιβαλλοντικές, ενεργειακές, κυκλοφοριακές , οικονομικές κτλ.) θα μπορούν να αξιοποιηθούν στη λήψη αποφάσεων ή για εμπορικούς σκοπούς”.
Το Δημοσκόπιο θα λειτουργήσει ως κόμβος παραγωγής ιδεών, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας
– Θα μας πείτε, τέλος, δύο λόγια για το Δημόσκοπιο και πως συνδέεται αυτό με τη σημερινή πραγματικότητα που βιώνουν οι Δήμοι;
“Είναι γνωστό ότι η οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα έχει επηρεάσει καταλυτικά τις ελληνικές πόλεις μειώνοντας δραματικά τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους και το εργατικό δυναμικό αυξάνοντας τις ανάγκες κοινωνικής προστασίας. Η κρίση αυτή έχει πλήξει ιδιαίτερα τους νέους με τα ποσοστά ανεργίας να έχουν εκτοξευθεί κατακόρυφα από το 2007 και μετά. Επιθυμώντας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας ο θεσμός του Δημοσκόπιο έρχεται να ενθαρρύνει και να αναπτύξει την καλλιέργεια του κοινωνικού διαλόγου, της συνεργατικότητας, της ανάπτυξης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των νέων.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ένα κύμα νέων ανθρώπων με ταλέντα και δεξιότητες που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, ενώ παράλληλα υπάρχει ένα μεγάλο σύνολο από δημιουργικούς νέους με καινοτόμες ιδέες που χρειάζονται υποστήριξη για να τις μετασχηματίσουν σε βιώσιμες επιχειρήσεις, υπηρεσίες και προϊόντα. Στη βάση αυτή έχει δημιουργηθεί το Δημοσκόπιο το οποίο θα λειτουργήσει ως κόμβος παραγωγής ιδεών, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η επίσημη παρουσίαση της εφαρμογής για κινητά και tablets «Δημότης Ηρακλείου»