Περιορισμός της γραφειοκρατίας, ηλεκτρονικές υπηρεσίες, βελτίωση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων απασχόλησης, έμφαση στη συμβουλευτική των ανέργων και ψηφιακή σύζευξη της προσφοράς και ζήτησης εργασίας αποτελούν μερικά από τα στοιχεία στα οποία θα βασιστεί η αναδιοργάνωση του Ο.Α.Ε.Δ. σύμφωνα με τη διοικήτρια του Οργανισμού Μαρία Καραμεσίνη.
Η κα Καραμεσίνη, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, με αφορμή την παρουσία της στα Χανιά, παραδέχθηκε ότι, αν και η ανεργία ακολουθεί πτωτική πορεία, αυτό συμβαίνει πολύ αργά.
Σημειώνει ότι είναι δύσκολο να έχουμε μια ακριβή στατιστική αποτύπωση του φαινομένου της ανεργίας, ενώ αναφέρεται και στα προγράμματα που πρόκειται να “τρέξει” ο Οργανισμός το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι το μεγάλο «στοίχημα» για τον Οργανισμό είναι να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών απασχόλησης που υλοποιεί.
• Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην Ευρώπη στην ανεργία με ποσοστό 24,2%, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια ελαφρά μείωση συγκριτικά με πέρυσι. Πώς σχολιάζετε την πορεία της ανεργίας;
Αναμφίβολα η πορεία είναι πτωτική, αλλά αργή σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος. Από την άλλη, σε μια περίοδο ύφεσης είναι ενθαρρυντικό ότι η απασχόληση αυξάνεται και μειώνεται η ανεργία επειδή αποχωρούν άνθρωποι από το ενεργό εργατικό δυναμικό. Βέβαια ένα μεγάλο ποσοστό των νέων θέσεων εργασίας αφορά θέσεις μερικής απασχόλησης καθώς πολλοί εργοδότες για να πληρώσουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές δηλώνουν τους εργαζομένους ως μερικά απασχολούμενους παρότι εκείνοι δουλεύουν κανονικά. Αυτό το ποσοστό βέβαια δεν το ξέρουμε ακριβώς.
• Πώς συνδυάζεται η ύφεση με την αύξηση της απασχόλησης;
Εν πολλοίς οφείλεται στο γεγονός ότι ο τουρισμός αναφέρεται σε κλάδους με ένταση εργασίας. Αρα μπορεί να έχουμε απώλεια προϊόντος και μείωση από κλάδους που έχουν ένταση κεφαλαίου και να έχουμε αύξηση προϊόντος και αύξηση απασχόλησης σε κλάδους έντασης εργασίας. Είναι παράδοξο αλλά συμβαίνει.
• Πολλοί λένε ότι η στατιστική αποτύπωση της ανεργίας είναι μικρότερη από την πραγματική…
Η δική μας εμπειρία λέει ότι υπάρχουν πολλοί εγγεγραμμένοι άνεργοι στον Ο.Α.Ε.Δ. που ταυτόχρονα απασχολούνται. Και μιλάμε και για επιδοτούμενους ανέργους που προσπαθούν να συμπληρώσουν το επίδομα ανεργίας δουλεύοντας. Συγχρόνως, υπάρχουν πολλοί αποθαρρυμένοι άνεργοι που δεν δηλώνουν τον εαυτό τους στον Ο.Α.Ε.Δ. Η ακριβής στατιστική καταγραφή της ανεργίας είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα…
• Γιατί τα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ. με εκείνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχουν μεγάλη απόκλιση;
Οι αναζητούντες εργασία στον Ο.Α.Ε.Δ. είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που στατιστικά καταγράφει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Εχουμε μια απόκλιση γύρω στις 300.000. Αυτό συμβαίνει γιατί η μία έρευνα (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) γίνεται στα νοικοκυριά, ενώ στον Ο.Α.Ε.Δ. γράφονται μόνο όσοι έρθουν οι ίδιοι να γραφτούν. Κι έρχονται να γραφτούν κυρίως όσοι θεωρούν ότι μπορεί να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα, να λάβουν επίδομα ανεργίας κ.λπ.
• Τι προγράμματα ετοιμάζετε για την καταπολέμηση της ανεργίας;
Υπάρχουν προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας με το οποίο συνεργαζόμαστε όπως της Κοινωφελούς Εργασίας που αφορά σε πρώτη φάση σε 3.500 θέσεις 8μηνης διάρκειας απασχόλησης σε 17 Δήμους με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Σε δεύτερη φάση, θα υπάρξουν αντίστοιχες θέσεις για το σύνολο των Δήμων. Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγει η δημόσια πρόσκληση για 2.500 θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας για ανέργους που θα στελεχώσουν τα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας Προσφύγων σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, τρέχει στον Ο.Α.Ε.Δ. ένα πρόγραμμα για 15.000 μακροχρόνια ανέργους άνω των 50 ετών που είναι μονίμως ανοιχτό και απευθύνεται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα. Ενα πρόγραμμα που αφορά σε 10.000 θέσεις εργασίας για νέους ανέργους, από 18 έως 24 ετών και ένα άλλο για 3.000 θέσεις εργασίας για ανέργους από 25 έως 29 ετών που είναι απόφοιτοι της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε θα υπάρχει αρχικά μια περίοδος 4 μηνών όπου θα υπογράφεται σύμβαση εργασιακής εμπειρίας με πλήρη αντιστοίχιση των θέσεων με το αντικείμενο σπουδών των ανέργων. Μετά το 4μηνο θα υπάρξει προκήρυξη άλλων 2 αντίστοιχων προγραμμάτων 8μηνης, κανονικής απασχόλησης, με τις ίδιες προδιαγραφές, ώστε να υπάρχει μια 12μηνη απασχόληση και η δυνατότητα απορρόφησης του ανέργου από την αγορά. Επίσης, έπονται 10.000 θέσεις εργασίας για ανέργους από 30 έως 49 ετών με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους και τις γυναίκες. Τέλος, θα τρέξουν κάποια προγράμματα για φθίνοντα επαγγέλματα, ενώ το φθινόπωρο θα υπάρξουν 3 προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας.
• Μετά την πρακτική άσκηση ή την επιδοτούμενη απασχόληση απορροφώνται οι άνεργοι από την αγορά εργασίας;
Από τα προγράμματα Voucher που εφαρμόσαμε το ταίριασμα των προσόντων των ανέργων με τα αντικείμενα των θέσεων εργασίας, ένα 20% των επιχειρήσεων συνέχισε χωρίς επιχορήγηση να απασχολεί τους ανέργους που είχε πάρει.
• Με τις “ουρές ταλαιπωρίας” των ανέργων στα κατά τόπους γραφεία του Ο.Α.Ε.Δ. τι προτίθεστε να κάνετε;
Πρώτον, δημιουργήσαμε ένα νέο πόρταλ το οποίο είναι προσανατολισμένο στην παροχή χρήσιμων πληροφοριών ανάλογα με την κατηγορία του επισκέπτη. Αν δηλαδή είναι επιχειρηματίας, του δίνουμε συγκεντρωμένες τις πληροφορίες και αντίστοιχα αν είναι άνεργος, μητέρα με άδεια μητρότητας κ.λπ. Επίσης, σε πιστοποιημένους χρήστες (περίπου 1.600.000 άνεργοι ή πρώην άνεργοι και 70.000 επιχειρήσεις) παρέχουμε ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα ένας πιστοποιημένος επιχειρηματίας μπορεί να αναζητήσει με γεωγραφικά κριτήρια, αντικειμένου κ.λπ. μέσα από το μητρώο του Ο.Α.Ε.Δ. τον άνεργο που να έχει ανάγκη η επιχείρησή του. Σε κάθε περίπτωση, οδηγούμαστε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ηλεκτρονική εξυπηρέτηση ώστε να εξυπηρετούμε από απόσταση. Πλέον οι αιτήσεις στα προγράμματά μας υποβάλλονται ηλεκτρονικά και χωρίς δικαιολογητικά τα οποία αναζητούμε εμείς στη συνέχεια από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Το δεύτερο πράγμα που έχουμε κάνει είναι ο 5ψήφιος αριθμός 11320 που παρέχει γενικές πληροφορίες, ενημερώνει τους χρήστες για την πορεία των αιτημάτων τους, δέχεται καταγγελίες κ.λπ.
• Τι περιλαμβάνει η αναδιοργάνωση του Ο.Α.Ε.Δ. που σχεδιάζετε;
Στον πυρήνα του σχεδιασμού μας είναι το κριτήριο της αποτελεσματικότητας, ώστε να αποφεύγονται λάθη του παρελθόντος και σπατάλη χρημάτων σε άχρηστες καταρτίσεις. Στόχος είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας, σε σταθερές θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό προχωράμε σε 2 βασικές θεσμικές αλλαγές: Πρώτον, ενεργοποιούμε έναν καινούργιο τρόπο σύζευξης της προσφοράς και ζήτησης εργασίας όπου εργαζόμενοι και εργοδότες θα μπαίνουν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. και ο μεν άνεργος θα βρίσκει όλες τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας και ο δε επιχειρηματίας θα βρίσκει τον άνεργο που έχει ανάγκη. Από την πλευρά των επιχειρήσεων αυτό ήδη γίνεται. Από την πλευρά των ανέργων θα πρέπει να πείσουμε τις επιχειρήσεις να δηλώνουν όλες τις κενές θέσεις στον Ο.Α.Ε.Δ. Για να το πετύχουμε αυτό θα ενεργοποιήσουμε έναν αριθμό από τους 360 εργασιακούς συμβούλους, η πρόσληψη των οποίων έχει ήδη εγκριθεί, ώστε να έρθουν σε επαφή με τις επιχειρήσεις και να ανιχνεύουν κενές θέσεις εργασίας. Αυτό θα ξεκινήσει μέχρι τέλους του χρόνου. Το δεύτερο είναι η ενίσχυση των υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τους ανέργους, με συμβουλευτική ομαδικά και εξατομικευμένα. Κι αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί ήδη στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.