Αυτή τη βδομάδα φιλοξενούμε τη συνέντευξη του επιχειρηματία κ. Λευτέρη Κυριακάκη στο blog του tedx στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας , ο οποίος έχει βιώσει τον επιχειρηματικό κόσμο τόσο σε εποχές ανάπτυξης, όσο και στη σημερινή δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης. Έχει ξεκινήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα από το 1996 και έχει κάνει αρκετές προσπάθειες που δεν καρποφόρησαν. Παρόλα αυτά συνέχισε να παίρνει ρίσκα και να κυνηγάει την επιτυχία και έτσι κατάφερε εν τέλει η σημερινή του επιχείρηση να γνωρίσει τρομερή ανάπτυξη κατά την τελευταία 5ετία. Με αφορμή όλα τα παραπάνω τον προσκαλέσαμε για να μοιραστεί μαζί μας από τις εμπειρίες του αλλά και να μας καταθέσει την άποψή του σχετικά με νέα ξεκινήματα στον επιχειρηματικό κόσμο και την γενικότερη κατάσταση στη χώρα μας. Ανταποκρινόμενος άμεσα , μας υποδέχτηκε στο λιτό και μικρό γραφείο του, στη πόλη της Λάρισας και παρακάτω ακολουθεί η συνέντευξη την οποία μας παραχώρησε.
Ερώτηση: Καλησπέρα σας κύριε Κυριακάκη. Αρχικά θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσαν σημαντική εμπειρία για εσάς στην τωρινή σας προσπάθεια.
Απάντηση: Αναμφισβήτητα, το να έχεις καταστήματα τόσα χρόνια είναι εμπειρία και γενικότερα το να είσαι ενεργός στη δουλειά αυτή. Μη φανταστείς, επειδή στη σημερινή εποχή έχουμε αναγάγει το να στήσεις μια επιχείρηση είναι τόσο δύσκολο και μεγάλο πράγμα. Στην πραγματικότητα δεν είναι δύσκολο, θάρρος θέλει αλλά και θράσος για να πας κόντρα στον καιρό. Γιατί δεν γίνεται όλα να γίνονται με βάση το τι είναι κατάλληλο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μπορεί να μην πρέπει να πορευτείς ,αλλά να πας κόντρα στο ρεύμα. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε την τωρινή επιχείρηση café. Το 2008 δημιουργήσαμε μόλις μέσα σε 5 μήνες ,πέντε καταστήματα για να ¨κλέψουμε¨ τις εντυπώσεις . Έστησα την εταιρία χωρίς να γνωρίζω αν θα πάει καλά όλο αυτό, αλλά είχα εμπιστοσύνη σε αυτό που έκανα ,κινήθηκα επιθετικά και ξεκίνησα. Στη συνέχεια δημιούργησα τις εγκαταστάσεις για την παραγωγή των ροφημάτων του καφέ καθώς και των υπολοίπων προϊόντων. Εργάσθηκα προσωπικά ένα χρόνο για να ετοιμάσω τις συμβάσεις franchise ,ήμασταν πρωτοπόροι στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου project και σιγά -σιγά η μία επιτυχία έφερε την άλλη.
Ερώτηση: Μπορείτε να μου πείτε κάποια χαρακτηριστικά που διαφοροποιηθήκατε εσείς από τους άλλους και γνώρισε η επιχείρηση σας τέτοια επιτυχία;
Απάντηση: Ειδικότερα ο χώρος της café- εστίασης είναι ένας πονεμένος χώρος. Μία δεκαετία πριν, δεν προσφέρονταν καφέδες με κυπελλάκι. Aν κυκλοφορούσες με καφέ σε κυπελλάκι σου έλεγαν «είσαι φτωχός;» Οι καφετέριες άνοιγαν στις 11 το πρωί ,ενώ το βράδυ μετά τις 8 μετατρεπόταν σε club ακλουθώντας έτσι μια τελείως διαφορετική νοοτροπία. Εγώ ήθελα μια διαφορετική φιλοσοφία και άνοιγα στις 6 το πρωί .Υποστήριζα ακράδαντα πως ένας χώρος φιλόξενος όπου από νωρίς το πρωί ο οποιοσδήποτε μας επισκεφτεί, να είναι σε θέση να βλέπει το πρόσωπο του άλλου, να μπορεί να διαβάσει ένα βιβλίο, μια εφημερίδα. Ένα βασικό γνώρισμα των καταστημάτων είναι να μπορεί κάποιος να προσηλωθεί σε ένα κείμενο, γιατί τα δικά μας μαγαζιά είναι χώρος χαλάρωσης. Είναι εκείνος ο χώρος που επιλέγει να περνάει αρκετό χρόνο κάποιος μετά την οικογένεια και την δουλειά του. Ακόμη και για αυτόν ή αυτήν που πάει μια φορά την εβδομάδα είναι τελικά 54 φορές το χρόνο και αποτελεί το δικό του επιλεγμένο προσωπικό χώρο.
Ερώτηση: Αφού έχετε φτάσει σε αυτό το μεγάλο επίπεδο…
Απάντηση: Το μεγάλο είναι σχετικό αναλόγως με ποιους συγκρίνεσαι, εγώ νιώθω νάνος…
Ερώτηση: Από εδώ και πέρα πως σκοπεύετε να διατηρήσετε όλο αυτό και να συνεχίσετε;
Απάντηση: Θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια, για να φτάσεις στη πρώτη, δεύτερη, τρίτη θέση, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά ταυτόχρονα πολύ εύκολο. Μπορεί να είναι θέμα συγκυριών, τύχης και συγκεκριμένης χρονικής στιγμής. Η διατήρηση είναι το πιο δύσκολο πράγμα, θέλει καθημερινή προσπάθεια από όλους που δουλεύουν και είναι το πρόσωπο της εταιρίας. Πραγματοποιούνται συνεχείς εκπαιδεύσεις και υπάρχει ομάδα που επιβλέπει και προσπαθεί να διατηρήσει την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου. Παράλληλα συνεχώς εργαζόμαστε με γνώμονα την εξέλιξη και την καινοτομία.
Ερώτηση: Ας υποθέσουμε πως θέλω να ανοίξω τώρα μια επιχείρηση τι συμβουλή θα δίνατε γιατί πολλοί μπορεί να ξεκινάνε με αποτυχημένες προσπάθειες και στα χαμένα.
Απάντηση: Γενικότερα πρέπει να μπαίνει ένας στόχος και ο στόχος αυτός να στήνεται βάσει συγκεκριμένων standards. Να παραδειγματιστείς από άλλες προσπάθειες είτε αποτυχημένες, είτε επιτυχημένες και να πάρεις διδάγματα. Θα πρέπει να παρουσιάσεις κάτι ιδιαίτερο και να διαφοροποιηθείς. Θα πρέπει να είναι κάτι λειτουργικό, χαρακτηριστικό και που ο κόσμος θα το θέλει. Από εκεί και πέρα όμως θέλει πάρα πολύ δουλειά όλο αυτό, έτσι ώστε να παρουσιάσεις τελικά μια ολοκληρωμένη ιδέα.
Ερώτηση: Η ιδέα λοιπόν είναι αυτό που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις;
Απάντηση: Το να προτείνεις μια ολοκληρωμένη ιδέα είναι αρκετά εύκολο. Παίρνεις μια ιδέα από εδώ, μια από εκεί και κάνεις κάτι ολοκληρωμένο που μπορεί να μοιάζει με αρκετά άλλα concept. Το θέμα είναι όμως για να ξεχωρίσεις πρέπει να καινοτομήσεις, να προτείνεις κάποια πράγματα που δεν υπάρχουν, πρέπει να ρισκάρεις. Πρέπει πάνω στην ιδέα που την έχουν περπατήσει πολλοί να ρισκάρεις. Εγώ όταν έκανα το σήμα αυτό γελούσαν όλοι, ήταν διαφορετικό για τα ελληνικά δεδομένα. Όταν εφάρμοσα τον τρόπο λειτουργίας και εισήγαγα το ρουχισμό που έχω τώρα, πάλι γελούσαν όλοι. Μου έλεγαν χαρακτηριστικά “Μνημόσυνο έχεις;”. Ενώ πολλά πράγματα έχουνε χλευάσει ,εμένα δεν με ενδιέφερε, ο στόχος είναι και παραμένει πάντα στόχος. Το αποτέλεσμα που έχουμε τώρα είναι σχετικά πρόσφατο. Θέλει διάρκεια για να θεωρηθείς επιτυχημένος. Επιβάλλεται να διατηρηθούν τα ποιοτικά standards που έχουμε θέσει. Το να έχεις μια φωτοβολίδα που θα σκάσει δεν μου λέει κάτι. Πολλοί λένε πως είναι μόδα. Ακόμα και έτσι, δεν είναι εξαιρετική επιτυχία να εδραιωθείς στη συνείδηση 11 εκατομμυρίων ανθρώπων ;
Ερώτηση: Oπότε συνοψίζοντας τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που δεν αφήνει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα να αναπτυχθεί;
Απάντηση: Eμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ στη χώρα μας, η παιδεία που δυστυχώς διαπιστώνω πως είναι στη χειρότερη κατάσταση της. Είναι σημαντικό τα νέα παιδιά πάνω από όλα να μάθουν χρήσιμα πράγματα στα σχολεία και ειλικρινά να τους δείξουν το δρόμο το πώς πρέπει να λειτουργούν και να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους. Οι νέοι μας οφείλουν στον εαυτό τους να σπουδάσουν αυτό που θέλουν, αλλά και να αφουγκραστούν τις πραγματικές ανάγκες αυτής της χώρας , εάν θέλουν να παραμείνουν ενεργοί πολίτες της. Τα τελευταία 3-4 χρόνια συνεργάζομαι με ανθρώπους με υψηλό επίπεδο μόρφωσης και δείκτη νοημοσύνης και καταφέρνουμε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να προσλαμβάνουμε παιδιά που έχουν σπουδάσει όχι μόνο σε ΑΕΙ ,αλλά διαθέτουν και Μεταπτυχιακά .Αυτό βέβαια μας βοηθάει στην εξέλιξη γιατί τέτοιοι άνθρωποι μας φέρνουν συνεχώς καινοτόμες ιδέες. Φυσικά αυτό καταδεικνύει και τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας όπου νέα παιδιά με εξαιρετικά προσόντα δεν εργάζονται στο βασικό αντικείμενο σπουδών τους. Κάποτε βέβαια ο καθένας θα πάρει τον δρόμο που θέλει που πρέπει να ακολουθήσει , για να είναι και αποδοτικός και να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνεχώς προσπαθώ στους συνεργάτες μου να ωθήσω τα παιδιά να αγαπήσουν τη δουλειά και κατά συνέπεια να σταδιοδρομήσουν. Τους δίνω ευκαιρίες για ανέλιξη στην εταιρία και όταν θέλουν να αποχωρήσουν για να κάνουν κάτι δικό τους προσπαθώ να τους στηρίξω και είμαι δίπλα τους. Κυρίως όμως συμβουλεύω τα νέα παιδιά να ακολουθούν τα όνειρά τους και να μην απογοητεύονται εύκολα.
-Κύριε Κυριακάκη ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια με επιτυχία στα επιχειρηματικά σας σχέδια.
Η παραπάνω συνέντευξη δόθηκε από τον κ. Λευτέρη Κυριακάκη, ιδιοκτήτη της γνωστής αλυσίδας café mikel.
Πηγή: blog.tedxuniversityofmacedonia.com