Συνέντευξη του αντιδημάρχου Ηρακλείου, Κώστα Βαρδαβά στο Voucher-Ergasia.gr.
Τα προσωρινά αποτελέσματα της Κοινωφελούς Εργασίας σε Δήμους όλης της χώρας, τα οποία ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, είναι το θέμα που απασχολεί εκατοντάδες ανέργους και δη στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Το Voucher-Ergasia.gr μίλησε με τον αντιδήμαρχο Κώστα Βαρδαβά και έχει τις απαντήσεις σε όλα τα “φλέγοντα” ερωτήματα που έχουν οι ωφελούμενοι του προγράμματος.
Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην στραφεί και στη γενικότερη λειτουργία του Δήμου Ηρακλείου και στην καθημερινότητά του, ενώ ο κ.Βαρδαβάς μίλησε και σε θέμα αθλητισμού που είναι της αρμοδιότητάς του.
[blockquote style=”1″]Ο Κώστας Βαρδαβάς είναι Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών – Αθλητισμού – Νέας Γενιάς – ΚΕΠ με αρμοδιότητες:
τη συμμετοχή στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων την παρακολούθηση της λειτουργίας και δράσης δημοτικών δομών και νομικών προσώπων που εφαρμόζουν προγράμματα και δράσεις στους τομείς του πολιτισμού, αθλητισμού και νέας γενιάς
την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων στους τομείς του αθλητισμού και της νέας γενιάς συμπληρωματικά με τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιούνται από τα νομικά πρόσωπα
την παρακολούθηση της λειτουργίας και δράσης δημοτικών δομών και νομικών προσώπων που εφαρμόζουν προγράμματα και δράσεις στους τομείς του Αθλητισμού της Δ/νση Διοικητικών Υπηρεσιών του Τμήματος Νέας Γενιάς.
της Διεύθυνσης Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών ΚΕΠ – των Τμημάτων Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Ν. Αλικαρνασσού, Αγίου Μύρωνα), Βενεράτου, Προφήτη Ηλία).[/blockquote]
– Υποθέτω πως το τηλέφωνο χτυπάει διαρκώς μετά την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων της κοινωφελούς εργασίας…
Η αλήθεια είναι πως ναι, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ακόμα. Δεν εμπλεκόμαστε προς το παρόν. Θα θέλαμε να δούμε κάποια πράγματα, κάποια ονόματα, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις τοποθετήσεις, αλλά οι πίνακες είναι με κωδικούς, και δεν έχουμε πρόσβαση σε άλλα στοιχεία.
– Πόσα άτομα περιμένει ο Δήμος Ηρακλείου;
Περιμένουμε 490. Περίπου 90 θα πάνε σε άλλες δομές. Το Υπουργείο δέσμευσε θέσεις για δομές της κεντρικής κυβέρνησης, δηλαδή για δομές εκτός υπηρεσιών Δήμου Ηρακλείου. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και μπορεί να προκύψουν προβλήματα καθώς ενώ την πρόσληψη και την σύμβαση με τους ωφελούμενους θα υπογράψει ο Δήμος Ηρακλείου, αυτοί θα τοποθετηθούν σε δομές που θα είναι αδύνατο να εποπτεύσει. Πολλές από αυτές μάλιστα τις δομές βρίσκονται εκτός διοικητικών ορίων του Δήμου Ηρακλείου. Εκεί υπάρχει ένα θέμα. Ελπίζω να βρεθεί μια λύση που θα μας διασφαλίζει.
– Μπορείτε να προσδιορίσετε πότε θα βγουν οι οριστικοί πίνακες;
Όχι, αλλά από τη στιγμή που βγήκαν οι προσωρινοί το πράγμα έχει δρομολογηθεί. Το σημαντικότερο είναι τι θα γίνει μετά. Τα τυπικά προσόντα που προϋποθέτει η κάθε ειδικότητα. Την ευθύνη για τον έλεγχο των προσόντων αυτών και πριν προχωρήσει την πρόσληψη την έχει ο Δήμος. Τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε το φαινόμενο ωφελούμενοι επιτυχόντες να μην διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα για την ειδικότητα που επέλεξαν και ο Δήμος να είναι στην δυσάρεστη θέση να τους απορρίπτει κατά την πρόσληψη.
– Γενικότερα ο Δήμος Ηρακλείου πως βγάζει τις ανάγκες του;
Ο Δήμος κάνει τον ετήσιο προγραμματισμό του σε έκτακτο προσωπικό στην αρχή του χρόνου. Οι θέσεις αυτές είναι ορισμένου χρόνου και οι ανάγκες εγκρίνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο προγραμματισμός αυτός εμπίπτει δυστυχώς σε πολλούς περιορισμούς από τα συναρμόδια υπουργεία με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα μας. Οι εγκεκριμένες θέσεις τελικά προκηρύσσονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ και υπάρχει πλήρης δημοσιότητα. Επίσης για έκτακτες ανάγκες σε καθαριότητα, πράσινο και πολιτική προστασία μας δίνεται η δυνατότητα δίμηνων συμβάσεων. Στις δίμηνες συμβάσεις υπάρχει μια ευελιξία ως προς την επιλογή και λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν η άποψη της υπηρεσίας.
– Οι επιλογές αυτές πως γίνονται;
Γίνονται βάσει της διοίκησης. Για παράδειγμα, πρέπει να καθαρίσουμε αυτό, κάνουμε εισήγηση, εγκρίνεται και μετά αρχίζει μία έρευνα αγοράς. Γίνονται κατ’ επιλογή. Μας ενδιαφέρει αυτό το άτομο να μας κάνει τη δουλειά. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτές τις θέσεις είναι εκείνοι που δεν μπορούν να έχουν κάρτα ανεργίας. Για αυτές τις θέσεις συνήθως δεν ενδιαφέρονται όσοι έχουν μακροχρόνια ανεργία. Λογικό είναι, αφού για δύο μήνες εργασίας θα χάσουν τη μακροχρόνια ανεργία τους.
[blockquote style=”3″]Αυτό το διάβασες; Κοινωφελής Εργασία: Δείτε τους Επιτυχόντες στους Δήμους της Κρήτης[/blockquote]
– Υπάρχει κάποιος τρόπος ελέγχου σχετικά με τις προσλήψεις;
Το νούμερο ένα εργαλείο που αξιοποιούμε είναι η υπηρεσία. Έχει διαχειριστεί εκατοντάδες εργαζομένους, οπότε στρεφόμαστε πρώτα εκεί και ρωτάμε. Η πρώτη πόρτα που χτυπάμε είναι η υπηρεσία και έτσι καλύπτουμε ένα 70% τις θέσεις αυτές. Μέσα από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας έχουμε γνωρίσει κόσμο που ξέρουμε τι έκαναν και πόσο καλοί ήταν, που δεν είδαν περιστασιακά την εργασία. Με τα δίμημα εμείς απολογούμαστε. Εγώ λέω πάντα πως είμαστε εδώ για να έχουμε συγκεκριμένες ευθύνες. Εγώ πήρα, για παράδειγμα τον Βαρδαβά, γιατί μου κάνει τη δουλειά. Εμένα με ενδιαφέρει να γίνει η δουλειά και αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Ο κόσμος έχει το δικαίωμα να με κρίνει.
– Το απλό ερώτημα πολλών ανέργων είναι πως μπορούν να απευθυνθούν στο Δήμο για δουλειά…
Ο Δήμος Ηρακλείου έχει αποκεντρωμένες κοινωνικές υπηρεσίες που δίνουν πληροφορίες σχετικά καθώς επίσης και τα ΚΕΠ που ενημερώνονται για όλες τις προκηρύξεις. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε Οι προσλήψεις στον Δήμο γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και οι προκηρύξεις παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα. Οτιδήποτε γίνεται, γίνεται με απολύτως διαφανείς διαδικασίες.
– Ο Δήμος είναι ικανοποιημένος από την κάλυψη των αναγκών του;
Εμείς είχαμε υποστεί μία τεράστια ζημιά. Λίγο πριν αναλάβουμε στα πλαίσια της κινητικότητας η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε υπογράψει την απομάκρυνση ενός μεγάλου αριθμού τεχνικών. Έπληξαν βασικές μας υπηρεσίες.
– Ο λόγος που αποχώρησαν;
Οι εργαζόμενοι για τους δικούς τους λόγους αιτήθηκαν την μετακίνηση τους σε άλλο φορέα και είναι δικαίωμα τους. Οι έχοντες την πολιτική ευθύνη διοίκησης του Δήμου έχουν χρέος να διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του και την εύρυθμη λειτουργία του, διασφαλίζοντας την προοπτική του. Η απαιτούμενη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε Δημάρχου διασφάλιζε όλα τα παραπάνω. Δυστυχώς παρατηρήθηκε κυρίως από δημοτικές αρχές που έχασαν τις εκλογές, να δίνουν την σύμφωνη γνώμη τους για τις μετακινήσεις αυτές. Κάτι τέτοιο συνέβη και στον Δήμο Ηρακλείου, με αποτέλεσμα την σοβαρή υποστελέχωση τεχνικών υπηρεσιών και κοινωνικών δομών. Έφυγαν 25 μηχανικοί! Φανταστείτε τι έπαθε η τεχνική μας υπηρεσία. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να καλύψουμε τα κενά. Ευτυχώς υπήρξε μια προκήρυξη ΑΣΕΠ σε εκκρεμότητα από το 2008 και το 2009 όπου απελευθερώθηκαν αυτές οι προσλήψεις τον τελευταίο χρόνο και αποκαταστάθηκε μερικώς η ροή, έρχεται προσωπικό. Αυτό μας δίνει μια ανάσα. Εξακολουθούμε, όμως, να έχουμε πρόβλημα σε πολλές υπηρεσίες του Δήμου. Για παράδειγμα, στο πράσινο της πόλης υπάρχουν 10 εργαζόμενοι. Μια πόλη σαν το Ηράκλειο έχει μεγάλες ανάγκες. Αυτές καλύπτονται, είτε με δίμηνες συμβάσεις είτε με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, είτε από εργολαβίες σε ιδιώτες. Ισορροπώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί και με αντίπαλο το χρόνο και τους πόρους που διαθέτουμε, προσπαθούμε να διατηρούμε υψηλό το επίπεδο παροχής υπηρεσιών.
– Η γενικότερη κρίση στη χώρα έχει κλείσει τη “κάνουλα” στις τοπικές αυτοδιοικήσεις…
Εννοείται. Πάνω από 60% έχει μειωθεί η χρηματοδότηση. Στις ανταποδοτικές υπηρεσίες έχουμε πρόβλημα. Αν εμείς θέλουμε να πάρουμε απορριμματοφόρα και η κυβέρνηση μας ανανεώσει τις οκτάμηνες συμβάσεις και έρθει και νέο προσωπικό, εμείς σαν Δήμος μπορεί να έχουμε στο ταμείο μας, για παράδειγμα, 30 εκατομμύρια, αλλά τα ανταποδοτικά να είναι 5. Δεν μπορούμε να αγγίξουμε τα 30 εκατομμύρια. Ναι, η Κυβέρνηση είναι καλή να ανανεώνει τις συμβάσεις, αλλά δεν μας λέει πως θα τους πληρώνουμε. Έτσι οι Δήμοι οδηγούνται σε αυξήσεις δημοτικών τελών. Εδώ στο Δήμο Ηρακλείου δεν έχει προκύψει αυτή η ανάγκη, εμείς ισορροπούμε. Είναι, βέβαια, μία ισορροπία τρόμου. Παρατηρείται πάντων το φαινόμενο η κυβέρνηση να σπρώχνει στους δήμους αρμοδιότητες χωρίς προσωπικό και χωρίς πόρους, και αυτό είναι κάτι που ως αυτοδιοίκητους πρέπει να μας προβληματίσει.
– Το θέμα της καθαριότητας πως το αντιμετωπίζετε;
Το πρόβλημα οξύνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχουμε ισχυρούς νοτιάδες, έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και φυσικά έχουμε μεγάλο αριθμό τουριστών. Βέβαια, είναι και θέμα παιδείας. Πρέπει να μάθει ο κόσμος κάποια αυτονόητα πράγματα. Δεν μπορεί να βγάζουμε 6 βάρδιες απορριμματοφόρων την ημέρα. Το θέμα είναι η ευθύνη των πολιτών για το κοινό καλό. Ο Δήμος κάνει τρομερές προσπάθειες και θεωρούμε πως το θέμα της καθαριότητας έχει βελτιωθεί. Για εμάς οι εξετάσεις θα δοθούν την τουριστική περίοδο. Μη ξεχνάτε πως έχουμε γερασμένο στόλο και προσωπικό. Παίζει ρόλο και σε τι κατάσταση βρίσκονται οι εργαζόμενοι. Έχουμε ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, άρα δεν μπορούν να είναι περισσότερες οι απαιτήσεις. Υπάρχει τρομερή πίεση από το εξωτερικό περιβάλλον που απαιτεί άμεση εξυπηρέτηση. Τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου βγάζουν μία επιθετικότητα. Εμείς ξεκαθαρίζουμε στους εργαζομένους πως πρέπει να έχουν ευγένεια και υψηλό βαθμό εξυπηρέτησης.
[blockquote style=”2″]”Δεν βλέπουμε τους ωφελούμενους ως ανθρώπους που έρχονται για να πάρουν ένα επίδομα και να ενταχθούν σε μία πιθανή παθογένεια. Εμείς θέλουμε να αισθανθούν κομμάτι ενός μηχανισμού που παράγει. Να έρχονται εδώ με όρεξη, να είναι παραγωγικοί και να βλέπουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους”.[/blockquote]
– Ο Δήμος είναι ικανοποιημένος από τους εργαζομένους του;
Θεωρούμε ότι οι περισσότεροι καταβάλλουν μια μεγάλη προσπάθεια. Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που δεν το κάνουν. Εμείς θέλουμε να είμαστε δίκαιοι. Δεν έχουμε στο απυρόβλητο όσους δεν καταβάλουν την προσπάθεια που πρέπει. Είναι υποτιμητικό προς τους συναδέλφους τους και φυσικά προς την κοινωνία. Δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Για πρώτη φορά κινούνται σοβαρές; Πειθαρχικές διαδικασίες. Δεν μπορούμε να παίζουμε, το απαιτεί η κοινωνία. Σε γενικές γραμμές είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα. Ο Δήμος σέβεται αυτούς που δίνουν και την ψυχή τους. Τους προστατεύει. Είμαστε από τους λίγους φορείς που παρέχει εργασιακή ασφάλεια σε μια πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική περίοδο.
– Έχετε κάποιες συμβουλές να δώσετε στους ωφελούμενους της κοινωνικής εργασίας;
Η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν βλέπουμε τους ωφελούμενους ως ανθρώπους που έρχονται για να πάρουν ένα επίδομα και να ενταχθούν στην παθογένεια της δημόσιας διοίκησης. Εμείς θέλουμε να αισθανθούν κομμάτι ενός μηχανισμού που παράγει. Να έρχονται εδώ με όρεξη, να είναι παραγωγικοί και να βλέπουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους. Μετά από μία μακροχρόνια ανεργία, αυτό θέλουν. Να ανέβει η ψυχολογία τους, να ενεργοποιηθούν ξανά. Με τους ανθρώπους αυτούς θα ενισχύσουμε συγκεκριμένες υπηρεσίες. Τις κοινωνικές μας δομές, υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και άλλες σημαντικές υπηρεσίες του δήμου. Σαν Δήμος Ηρακλείου, έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για να τους υποδεχθούμε. Δεν θέλουμε να χαθεί ούτε μία μέρα. Να μπουν χωρίς καθυστέρηση στην παραγωγική διαδικασία.
– Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Δήμου με την έλευση των ωφελούμενων;
Θα ενισχύσουμε τον οδοκαθαρισμό, είναι πολύ σημαντικό αυτό. Θεωρούμε ότι θα είμαστε πανέτοιμοι ενόψει της τουριστικής περιόδου. Επίσης, τεχνίτες και εργάτες γενικών καθηκόντων θα ενισχύσουν τη συντήρηση δημοτικών και σχολικών κτιρίων, παιδικών χαρών, μικρών έργων αυτεπιστασίας μέσα στην πόλη. Θα ενισχύσουμε την οδοποιία, οδηγούς, χειριστές μηχανημάτων και φυσικά οι κοινωνικές υπηρεσίες. Όλα αυτά είναι έργα καθημερινότητας και εκεί θα πέσει αρχικά το βάρος. Επίσης, στον τομέα του αθλητισμού, όπως ξέρετε είμαστε ο μόνος Δήμος που λειτουργεί και αξιοποιεί τις ολυμπιακές του εγκαταστάσεις, το Παγκρήτιο το νέο κλειστό γυμναστήριο στα δυο αοράκια καθώς επίσης και δεκάδες άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Όλα αυτά απαιτούν προσωπικό. Η βιωσιμότητα αυτών των εγκαταστάσεων κρίνεται και από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Αξιοποιούμε αυτούς τους ανθρώπους και καλύπτουν ανάγκες.
– Υπάρχει ενδεχόμενο παραμονής και μετά το τέλος της σύμβασης κάποιων εκ των ωφελούμενων;
Το πρόγραμμα εξ όσων γνωρίζουμε ποτέ δεν έδωσαν τη δυνατότητα ανανέωσης ή επέκτασης. Δεν είναι θέμα Δήμου, είναι θέμα ΟΑΕΔ. Οπότε είναι λάθος να δίνουμε ελπίδες, ειδικά σε μακροχρόνια ανέργους.
[blockquote style=”3″]“Στους ωφελούμενους δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε μία από τις πέντε ημέρες να μην είναι στο Δήμο, αλλά να είναι σε κάποιο φορέα ή ΚΕΚ, να επιμορφώνονται για να αποκτήσουν κι άλλες δεξιότητες ή να επικαιροποιήσουν κάποιες γνώσεις τους”.[/blockquote]
– Επειδή είναι θέμα της επικαιρότητας και αναφερθήκατε στο κομμάτι του αθλητισμού, θεωρείτε πως το Ηράκλειο είναι ριγμένο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα; Πρόσφατα υπήρξε το θέμα με τον τελικό κυπέλλου μπάσκετ που τελικά κατέληξε στη Θεσσαλονίκη…
Έχουμε φιλοξενήσει μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Έχουμε δημιουργήσει το δικό μας μπασκετικό τουρνουά στην πόλη με ομάδες επιπέδου Ευρωλίγκας και θέλουμε να γίνει θεσμός. Και φυσικά γίνονται δεκάδες άλλες εκδηλώσεις τοπικού και υπεροπτικού ενδιαφέροντος σε δεκάδες αθλήματα. Δεν αισθανόμαστε αποκλεισμένοι. Δεν θεωρούμε πως η μη τέλεση του τελικό του μπάσκετ στην πόλη μας, θα είναι μεγάλη ζημιά. Έχουμε μεγάλες διοργανώσεις μπροστά μας. Εξάλλου, φέτος είδαμε ότι ο τελικός κυπέλλου θα είχε οργανωμένους και των δύο ομάδων. Αυτό μας έβαλε σε σκέψεις για πιθανές ζημιές. Η Περιφέρεια είχε εκφράσει τη βούληση για να πάρουμε αυτό τον τελικό, συνυπογράψαμε, αλλά δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητες μας. Εμάς μας ενδιαφέρει το από κάτω. Μας ενδιαφέρει ο μαζικός αθλητισμός. Να πολλαπλασιάζονται τα παιδιά που ασχολούνται με ένα άθλημα, να παρέχουμε υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και γενικότερα περισσότεροι πολίτες να έχουν μια ήπια φυσική δραστηριότητα. Σε αυτό το κομμάτι πρωτοπορούμε. Αυτό θα γεννήσει αύριο και έναν υγιή επαγγελματικό αθλητισμό αλλά το βασικό καλύτερη ποιότητα ζωής.
– Για επιμύθιο, θέλετε να προσθέστε κάτι;
Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως δεν μπορούμε να μιλάμε για οράματα αν δεν συμμαζέψουμε πρώτα το σπίτι μας. Θέλουμε να τονίσουμε στους ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά πως πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους σε καφενειακού είδους συζητήσεις. Πως μπορεί κάποιος να μπει εδώ με το κλείσιμο ενός ματιού. Εδώ είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπάρχουν ρουσφέτια. Εδώ απολογούμαστε καθημερινά. Ό,τι κάνουμε δίνουμε μεγάλη δημοσιότητα. Πρέπει επίσης να τονίσω πως στους ωφελούμενους δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε μία από τις πέντε ημέρες να μην είναι στο Δήμο, αλλά να είναι σε κάποιο φορέα ή ΚΕΚ, να επιμορφώνονται για να αποκτήσουν κι άλλες δεξιότητες ή να επικαιροποιήσουν κάποιες γνώσεις τους.