Από την επομένη των πυρκαγιών, έπιασε δουλειά ο μηχανισμός καταγραφής των υλικών ζημιών για να ακολουθήσουν οι αποζημιώσεις. Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Επί λέξει, «από την επομένη των πυρκαγιών ετέθη σε λειτουργία ο μηχανισμός καταγραφής των υλικών ζημιών προκειμένου να ενεργοποιηθεί στη συνέχεια ο αποζημιωτικός μηχανισμός». Ένας μηχανισμός, ο οποίος, όπως αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης, «πέντε χρόνια πριν ήταν ανύπαρκτος».
Ευρύτερα για το πρόβλημα των πυρκαγιών στη χώρα, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει πως «φέτος ο κρατικός μηχανισμός είναι σαφώς ενισχυμένος και σε αριθμό εναερίων μέσων, και σε αριθμό στόλου οχημάτων, και σε αριθμό πυροσβεστών συμπεριλαμβανομένων των εθελοντών. Τα αντανακλαστικά της πολιτείας ήταν ταχύτατα, με πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το σύστημα του “112” λειτούργησε αποτελεσματικά». ‘Αλλωστε, συμπληρώνει, «έχουμε καλύτερο και ταχύτερο σχεδιασμό απόκρισης του κρατικού μηχανισμού στα φαινόμενα που απειλούν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, ενεργοποιώντας παράλληλα την έμπρακτη αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Θυμίζει επίσης, ότι «η Πολιτική Προστασία πριν τέσσερα χρόνια ήταν μία γενική γραμματεία με πολύ περιορισμένες δυνατότητες και αρμοδιότητες, στο υπουργείο Εσωτερικών. Έκτοτε, ο συντονισμός έχει αναβαθμιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η τραγωδία στο Μάτι ήταν κάτι το οποίο άλλαξε το επίπεδο οργάνωσης, και το δόγμα, το οποίο συνίσταται στη φράση: ‘βασική μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές’. Η δεύτερη προτεραιότητα, είναι η μείωση, κατά το δυνατόν, των υλικών ζημιών και των απωλειών στο φυσικό περιβάλλον».
Όμως, προσθέτει, «φωτιές, δυστυχώς, υπήρχαν πάντα και πάντα θα υπάρχουν. Δεν έχει βρεθεί μηχανισμός αποτροπής τους πουθενά στον κόσμο. Αυτό που απαιτείται είναι η ύπαρξη συλλογικής ευθύνης και κινητοποίησης, και φυσικά η αποτίμηση κάθε φορά της κρατικής παρέμβασης προκειμένου να βελτιώνεται συνεχώς η επιχειρησιακή της ικανότητα».
Επιπλέον, ο υπουργός διατυπώνει την εκτίμηση ότι η προεκλογική περίοδος δεν έπαιξε αρνητικό ρόλο, τουλάχιστον όχι ουσιωδώς, επαναλαμβάνοντας τον συνδυασμό, ταυτοχρόνως, ακραίων καιρικών συνθηκών και τεράστιου αριθμού πυρκαγιών τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Ερωτηθείς για το ρόλο και τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης στο θέμα, ο Μ. Βορίδης απαντά ως εξής: «Είναι γεγονός ότι φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, χορηγήθηκε στους δήμους η χρηματοδότηση για έργα αντιπυρικής προστασίας. Όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους και η αυτοδιοίκηση τη δική της. Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που έχουν την εποπτεία των δήμων, προφανώς θα διενεργήσουν τους σχετικούς ελέγχους νομιμότητας και θα επιβάλουν και τις όποιες σχετικές κυρώσεις, αν προκύψουν μη νόμιμες ενέργειες, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει απολογιστικά και λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης».
Σε άλλο θέμα και στη συζήτηση για αύξηση του ποσοστού εισόδου στη Βουλή, από το 3% στο 5%, τέλος, επαναλαμβάνει πως «δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου με λίστα και όριο 5% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή και την Ευρωβουλή. Έχουμε μια μεγάλη, άνετη και καθαρή πλειοψηφία. Έχουμε μια κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία είναι απολύτως συγκροτημένη, συντεταγμένη και αφοσιωμένη στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, και έχουμε και πάρα πολλή δουλειά». Καθώς δε, «υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με την αύξηση των ποσοστών ορισμένων κομμάτων», ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει με έμφαση πως δεν θα συνέδεε «την οποιαδήποτε τροποποίηση του εκλογικού νόμου με κάποιο συγκεκριμένο κόμμα. Αυτές οι συζητήσεις πρέπει να έχουν έναν πιο βαθύ και θεσμικό χαρακτήρα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, στο βαθμό που αυτό επηρεάζεται από το εκλογικό σύστημα», καταλήγει.
PRODUCED by eTOUCH
© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.